A csapadékos őszi betakarítási szezonban az átázott földutakon közlekedő szállítójárművek jelentősen rontják azok járhatóságát, így ilyenkor tavasszal az egyik első és legfontosabb művelet ezek feljavítása rekonstrukciója, karbantartásra. Erre a feladatra a legegyszerűbb, kis beruházást igénylő eszköztől a legbonyolultabb professzionális útkarbantartó gépig számtalan megoldás létezik.


D-241/A vontatott gréder
Ha út gyalulásról, gréderezésről van szó, számtalan gazdálkodónak azonnal egyetlen egy gép jut eszébe, ami nem más, mint az orosz gyártmányú D-241/A típusú vontatott gréder. Az egykori nagyüzemi mezőgazdaság legelterjedtebb földgyalujából még most is számtalan dolgozik a hazai gazdaságokban. Az eszköz talán egyetlen hátránya, hogy munkavégző szerveinek kezelése egy folyamatosan a gyalun kell tartózkodó, külön kezelőt igényel, ami főleg egy szárazabb időjárású időszakban nem a legkellemesebb feladat. A gyalu munkavégző szerkezete a késsel rendelkező gyalukés-tartó, melynek helyzete a terep domborzat és az úttest keresztmetszetének körvonalaitól függően, egy kormányszerkezet segítségével gyorsan, könnyen változtatható. A földgyalu hátsó részében kezelőhíd van elhelyezve, ahol a gyalu kezelőjének ülése is található. A gyalukezelő munka közben erről a helyről az összes szerkezetet manuálisan mechanikusan vezérelheti.

Hunigréder
Az egykori hazai gyártású földgyalu már sokkal barátságosabb munkakörülményeket biztosít a kezelőjének. Mivel az útkarbantartás nem egy egész éves feladat, így a gazdaságok számára nem éri meg erre egy önjáró gréder fenntartása, viszont ezzel az ötletes magyar adapterrel úgy alkalmazhatunk egy önjáró földgyalut, hogy azért nem kell külön önjáró gépbe beruházni. Alkalmazásához csak egy panoráma fülkés MTZ-550, illetve MTZ-80 traktorra van szükség. Lényegében a traktor mellső alvázfélkeretét az első hídnál széthúzzák, és a földgyalu adapter beépítésével 1600 mm-rel megnyújtják. A 3 méter széles gyalukés szögállása és eltolása hidraulikus rendszer segítségével történik, a nyesési szög beállítása viszont mechanikusan. Az eszköz legnagyobb előnye kétség kívül abban van, hogy amikor már elvégeztük a útkarbantartási munkákat, a traktort rövid idő alatt visszaalakíthatjuk hagyományos MTZ erőgéppé, így lényegében a könnyű univerzális traktor alkalmazása tovább bővül.
MUMGÉP FG-100/200 és 300
Az új fejlesztésű, ugyancsak hazai gyártású függesztett grédercsalád tagjainál a traktor hidraulikáját gréderezés közben úszóban üzemeltetjük, ez az üzemmód és a hátsó támasztókerekek megadják a simítólap fogásmélységét. A kerekek minden esetben a lap háta mögött az elsimított felületen futnak, így biztosítják azt, hogy a munkagép nem veszi át a traktor kátyús, egyenetlen útfelület által keltett mozgását, így előzőleg erősen egyenetlen útfelületből is egyenes felületet varázsol. A gréder gyaluló lapja mind a két irányba 1000 mm-el kitolható, illetve a kisebb típusnál 14, az FG-300-nál pedig 20 fokos rézsűszöget tud követni. A gréder vezérlése az üzemeltető traktor kihelyezett hidraulikus csatlakozásain, illetve elektrohidraulikusan történhet.

BOHR Shark
A "Shark" fantázianevű, ugyancsak haza gyártású vonólapok kétféle kivitelben készülnek. A manuális szögállítású változatnál, a váz és a vonólap körívén lévő furatokban lévő csavarokkal manuálisan történik a szabályozás, melynek segítségével a menetirányra merőlegesen, illetve balra-jobbra (15-30°) szögállításban használható. A hidraulikus szögállítású változatnál, a vonólap elfordítását 1db kétirányú hidraulikus munkahenger fokozatmentesen végzi 30 fokos állítási lehetőséggel, melyet a traktor hidraulikus rendszeréről működtethetünk. Az önbeálló kerekekkel szerelt hátsó futómű és a gerendely közötti magasságot is  – megrendeléstől függően – manuálisan, csavarorsós megoldással, illetve hidraulikusan változtathatjuk. 
ROME PG
A hazánkban erdészeti és szupernehéztárcsáiról ismert ROME cég PG-12 és PG-16 típusú vontatott gréderei pótsúlyozhatóak is, a kisebb típus 1400 kg-os, a PG-16-os pedig 1800 kg-os plusz súllyal. A földgyalu működtetéséhez három pár kihelyezetett hidraulikus csatlakozással rendelkező erőgép szükséges. A gyaluló lap állító munkahengerei a pajzs szögállását előre, illetve hátra 45 fokban, míg jobbra és balra 18 fokban végzik, de ezek mellett még egy nyomáshatároló szelep segítségével 1300 psi nyomáson is nyitnak, így biztosítják a túlterhelés elkerülését. A 3,6 illetve 4,8 méter hosszúságú gyalupajzs 19 mm falvastagságú anyagból készül, erősített vágóéllel. A videón a kisebb PG-12-es típus látható közúti vonulás és a munka közben.

PÖMA AG 225
A függesztett AG 225 gréder elektromágnes szelepes joystick vezérléssel kezelhető, így minden funkciót kényelmesen, az üzemeltető traktor fülkéjéből lehet irányítani. Ez a gyalu is rendelkezik a hidraulikus rendszerbe beépített túlterhelés elleni védelemmel. Érdekessége a gépnek, hogy a gyaluló lap dőlésének központi csukló általi állítási lehetősége a 3 pont keretben történik meg. A pajzs munkahelyzetből való kiemelése a hátsó önbeálló kerekekkel szerelt járószerkezet, hidraulikus munkahengerekkel való süllyesztésével vagy emelésével valósítható meg. Az AG 225 gréder opcióban hat felszakító karommal és oldalhatároló lemezekkel is felszerelhető.

Eladó új és használt grédereket IDE kattintva talál.