Mint arról ebben az írásunkban beszámoltunk: a tápiószentmártoni termelő, Kókai Tibor nyerte meg 851 kilogrammos töktermésével a szombaton, Martonvásáron megrendezett Országos Óriástökmérő Versenyt. A tök – amit trélerrel szállítottak a helyszínre – magyar rekord is lett. Tibor korábbi cikkünkben elárult néhány szakmai titkot arról, hogyan növesztette ilyen nagyra a tököt, de azért vannak további praktikák is.

Az óriástök (Cucurbita maxima), amit sütőtöknek, bécstöknek, tramburatöknek, olasztöknek is neveznek, kedvelt alanya a rekordkísérleteknek: szinte minden évben akad egy termesztő, aki óriási tökjével megdönti az előző évi legnagyobb tök rekordját – írja a hobbikert.hu

A hatalmas méret kiindulópontja a megfelelő mag, kizárólag fajtaazonos magot használjunk! Az elmúlt években több rekorder szerte a világon az "Atlantic Giant" nevű fajtából került ki. A magokat akár online is megrendelhetjük, vagy magbörzén, kertészeti árudában tudjuk beszerezni. Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a fajtáknak a magja egyáltalán nem olcsó.

Az amerikai 'Atlantic Giant' (Atlanti Óriás) fajta nem véletlenül kapta nevét, rendre a legnagyobb terméseket hozza. Még azok a hobbikertészek is, akik nem törnek rekordokra, nagy terméshozamra számíthatnak: egy-egy tök súlya gyakran 50 és 100 kg között alakul.

óriástök

Hasznos lehet, ha csak a legerősebb tököket hagyjuk növekedni, a többit pedig eltávolítjuk – fotó: facebook

 

Aki óriástököt szeretne termeszteni, számítson arra, hogy a korai időszakban meleg környezetre (25-27 Celsius) és magas páratartalomra van szükség. A vetés ideje február-április. Az ideális egy fűtött üvegház, de üveg, fólia alatt vagy az ablakpárkányon is történhet a palántanevelés.

Amikor a sziklevelek mellett már az első valódi levelek is megjelennek, némi edzés, tehát a külső, hűvösebb levegőhöz való szoktatás után sor kerülhet a kiültetésre. Ehhez széltől védett, de levegős helyet válasszunk a kertben. Bár a növények sok fényt igényelnek, ne tegyük ki direkt napsütésnek őket. Ültetés előtt a talajt is gazdagítani kell tápanyagokkal, szerves trágya formájában, de a komposzt is tökéletes. Az ajánlott talajkémhatás 6,5 és 6,8 ph között van.

Az ültetésnél a növények közt legalább 2×2 méteres távolságot tartsunk: minél kisebb a táv, annál kisebbek lesznek a tökök, és annál nagyobb a gombás megbetegedések veszélye. A szüret szeptemberben kezdődik és október-novemberig tart.


Annak érdekében, hogy az óriástök ideálisan fejlődjön, nem szabad spórolnunk az erőfeszítésekkel. Víz, tápanyag: az óriástök mindenből sokat igényel, ezért gyakran ültetik közvetlenül a komposztdombra, vagy annak közelébe. Mivel a növények nagyon érzékenyek a fagyra, kiültetés után egy ideig készenlétben kell tartani gyapjútakarót, vagy hasonló védőanyagot. Az első virágok megjelenése után a takarót el kell távolítani, különben a rovarok nem tudják beporozni a növényt. A legtöbb rekordkertész kézzel végzi a beporzást.

A sütőtök extrém "fogyasztó", növekedése főként az ásványi anyagoktól, például káliumtól és foszfortól függ. Ezért érdemes ezekkel az anyagokkal trágyázni, emellett csalánból vagy nadálytőből készült lével locsolni. Ami pedig a talajt illeti: a rekordra törekvők nem bíznak semmit sem a véletlenre, analizálják a talajmintákat, meghatároztatják a pontos összetételt és titkos receptek segítségével optimalizálják azt.

Amikor a termés elérte a focilabda méretet, érdemes a gyümölcsöt egy alátétre helyezni, hogy megvédjük a szennyeződésektől és a kórokozóktól, kártevőktől. A rekordkertészek általában fekete műanyaglapot alkalmaznak, ez ugyanis a talaj hőmérsékletét is növeli. Mindig tartsuk az óriástök környezetét gyommentesen. Fontos, hogy a gazokat kézzel húzzuk ki, ne használjunk gereblyét, így nem sértjük meg a tök gyökereit sem.

Hasznos lehet, ha csak a legerősebb tököket hagyjuk növekedni, a többit pedig eltávolítjuk. Így elkerülhetjük azt, hogy a fejlődő termések egymással konkuráljanak.

A rekorderek rendre megdöntik az 1 tonnát, de a kisebb versenyeken már 600-800 kilogrammos tökkel is jó esélyekkel indulhatunk.