A mezőgazdaság legnagyobb hazai kiállításán az Axiál Kft. 5000 négyzetméteren 75 géppel volt jelen, a traktoroktól kezdve, a kombájnokon át a szántóföldi eszközig felvonultatva géppalettájának legjavát.

A legnagyobb újdonság mégis a mAXI-NET márkafüggetlen RTK korrekciós hálózat volt, amivel az Axiál Kft. az egyre inkább előtérbe kerülő precíziós gazdálkodás szereplőit igyekszik támogatni a legprofibb megoldásokkal.

Működése leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy mialatt a GPS-eszközökkel felszerelt mezőgazdasági gép egy adott területen dolgozik, a GPS eszköz antennája veszi a Föld körül keringő műholdak jeleit. A gép precíziós rendszere a jelek segítségével néhány méteres pontossággal kiszámítja saját helyét, s ezt a megközelítő pozíciót mobilneten továbbítja az Axiál Báján működő központi szerverére. A szerveren futó program megkapja a gép koordinátáit, majd megnézi, melyik bázisállomás van hozzá a legközelebb és annak az adatait felhasználva egy RTK korrekciós jelet küld a gép GPS-vevőjének, 2-3 centiméteres pontosságot adva az automata kormányzási rendszernek. Mivel minden egység kapcsolatban van a központtal, a központi szerverhez beérkező adatok alapján látják Baján a gépek pozícióját.

A rendszer nemzetközi szabványnak megfelelő RTCM jelformátumának köszönhetően az adott gazdaságban üzemeltetett sokféle márkájú géppel használható a mAXI-NET. Annak érdekében, hogy a mobilhálózatos korrekciós szolgáltatás a lehető legnagyobb területen kihasználható legyen, két darab SIM-kártya kezelésére alkalmas eszközt használnak. Ez az eszköz egyszerre két mobiltelefon szolgáltató kártyáját, hálózatát és adatait kezeli, ezzel növelve a korrekció lefedettségét, elérhetőségét.

Horsch Maestro 12 SW

A szemenkénti vetőgépek csúcskategóriájában helyet foglaló Horsch Maestro 12 SW vetőgép a 9000 literes központi tartállyal rendelkezik, ebből 7000 liter áll rendelkezésre műtrágya kijuttatásra és 2000 liter a vetőmag befogadására. Az optimálisan beállítható vetőegységeknek és gyorsaságnak köszönhetően a családi gazdaságok jó választása lehet, amit az Axiál partnerei is megerősítenek.

Claas Arion 400

A régi modellt egy új váltja. Robosztus, üzembiztos, nagy tömegű gép, amely a szántóföldi munkák mindegyikében megállja a helyét a megfelelő gépkapcsolatokkal. Új erőforrás és kabin és rengeteg plusz opció szolgálja a kényelmes és gyors munkavégzést. Az új 400-as Arionban egy 4,5 literes, közös nyomócsöves, Tier 4-es Fiat Power Train motor szolgáltatja az erőt és nyomatékot minden körülmények között.

Az AXIÁL Mezőgazdasági Híradó a képre kattintva tölthető le.