Vannak megoldások, amelyek ugyanazok mint nálunk, de vannak számunkra ismeretlen helyi specialitások és igények is, amelyekre többnyire kissé furcsán nézünk. Ezekből igyekeztünk egy összeállítást készíteni.

Massey Ferguson - innovatív termékeket gyártanak

Több mint 70 évvel azután, hogy az Allis-Chalmers bemutatta a roto-balereket, a vállalatok még mindig innovatív termékeket gyártanak. Az Allis-Chalmers mérnökeinek jó ötlete volt, csak nem gondolkodtak elég nagyban. Gary Vermeer és másoknak kellett előállniuk egy olyan géppel, amely a munkaerőigény csökkentésével valóban forradalmasította a szénakészítést - a nagyméretű körbálázóval.

A Massey Ferguson az MF 4160P bálázót mutatta, amely nagyméretű körbálákat készít

A Massey Ferguson RB 4160P Protec bálázó az RB sorozatú silóbálázók jellemzőit egyesíti egy integrált csomagolóegységgel. A legtöbb betakarítással kapcsolatos feladat a fülkéből elvégezhető, beleértve a felszedő lecsatlakoztatását is.

Utóbbi bütyök nélküli, kevesebb mozgó alkatrésszel. A két, hidraulikusan működtetett Xtracut késsorral a kezelők a takarmány emészthetőségének javítása érdekében nyolc, kilenc vagy 17 kést választhatnak a kisebb méretű takarmányvágásokhoz. A fedélzeti hálócsomagoló és fóliakapacitás lehetővé teszi a kezelő számára, hogy egy menetben akár 280 bálát is becsomagoljon.

bálázóMF 4160P körbálázó — fotó: masseyferguson.com

A Kuhn is bemutatta bálacsomagoló rendszerét

Más vállalatok is bemutattak nagyméretű bálacsomagoló rendszereiket, köztük a Kuhn, amely itt az OptiWrap OWR 6000-et kínálta. A gép és az amerikai szemlélet azért is érdekes, mert itt az előre elkészült bálákat gyakran utólag fóliázzák be, sok bálát egybecsomagolva és a körbálákat hosszirányba helyezik a gépbe. 120; 150 és 180 cm átmérőjű bálákat képes csomagolni, miközben szériában 70, opcióban 60 százalékos méretre is tud tömöríteni, az eredeti mérethez képest. Erőforrásként egy 13 lóerős, Honda iGX motor szolgál. a felrakott bálák továbbítása, a csomagolás és a kerekek meghajtátás hidraulikus. A gép csomagolás közben, nagyon lassan halad is.

bálázó

Kuhn OptiWrap OWR 6000

A bálacsomagolás folyamata — fotó: kuhn-usa.com

Marcrest - 21 darabos kötegekbe rendezi a szögletes bálákat

Vannak gazdák, akik mind a mai napig a kisméretű, szögletes bálákat részesítik előnyben, vagy van rá piaca. A kanadai gyártású Marcrest Bale Baron 5250P vagy az 5250T típusú gép nem egyesével ejti ki a bálákat, hanem előbb 21 darabos nagykötegekbe is összerendezi, jelentősen meggyorsítva és megkönnyítve mind a begyűjtést, mind a rakodás és szállítás folyamatát. A két gép közti lényeges különbség, hogy az 5250P úgynevezett oldal vonatású, de vonuláskor a traktor mögött haladhat, míg az 5250T fix vonórudas, munka közben is a traktor mögött van.

Marcrest Bale Baron 5250P — fotó: marcrestmfg.com

 

Marcrest Bale Baron 5250T — fotó: marcrestmfg.com

Az 5200-as sorozatot az alapoktól kezdve újratervezték, a stabilitás érdekében szélesebb nyomtávval, zsírmentes nitridcsapokkal és kompozit perselyekkel ellátott, nehezebb báláknál is szorosabb kötegek készítésére alkalmas.

A Marcrest Swing-Max - párban vontatható bálázógépek

Szintén észak-amerikai specialitás a párban vontatható bálázógépek, a gyorsabb, hatékonyabb munkavégzés érdekében. Bár számottevően nagyobb a telejsítmény-igény, de elég egy ember, egy traktor és a fajlagos üzemanyag-fogyasztás is kevesebb. A Marcrest Swing-Max 2-es kategóriájú, 3 pontos szerkezethez kapcsolható, 5 típusvariációban gyártják, 6-10,8 méter közötti sortávolsághoz.

bálázóA Marcrest Swing-Max - őt típusvariációban gyártják — fotó: marcrestmfg.com

Ezzel együtt a teljes vonulási hosszúság is eltérő, 11,58-18,29 méter közötti. A második egység teljes mértékben hidrosztatikus hajtású, amelyet az első gépegységen levő aggregátról működik. A hátsó gépegység automatikus kormányberendezéssel szerelt, amelyet egy LIDAR-egység vezérel, mint közúton, mind munka közben.

Vonuláskor az első egység nyomvonalát figyeli, míg a földeken automatikusan megkeresi, felismeri a felszedendő, bálázandó sávot. Ez már egy kis műszaki részlet az önvezető járművek világából.


Marcrest Power Linx - a maximális 778 cm lehet

A Marcrest Power Linx szintén két egyforma gépegység, de egymással párhuzamosan futnak. A minimális sortáv 305, a maximális 778 cm lehet, ez fokozatmentesen állítható a traktor fülkéjéből. A minimum teljesítményigény itt 90-110 LE, az optimális 150 LE. Hárompontos 2-es és 3-as kategóriájú függesztőszerkezethez egyaránt kapcsolható.

Marcrest Power Linx — fotó: marcrestmfg.com

Degelman: a vágóél és a csúszógombák könnyedén cserélhetők

A Silage King újragondolt és nagyobb méretű kialakításának, valamint felszerelési módjának, geometriájának köszönhetően a silózandó terményt még könnyebb és hatékonyabb, a kívánt formába rendezni, teríteni. A korábbi 7900-as típuson alapul, de áttervezték a penge alsó harmadát,  és eltávolították a vágóél békákat, így a szilázs simán és egyenletesen folyik a vágóél alatt.

Magasságát az építőipari dózeroknál is alkalmazott 1905 mm-re növelték. Mind a vágóél, mind a csúszógombák könnyedén cserélhetők, utóbbiak beállítása fokozatmentes racsnival egyszerű, mint a jól ismert 7900-as sorozatnál. Az kialakításnak köszönhetően a teljesítményigény, így az üzemanyag-felhasználás is kevesebb.

tolólap

Az új Silage King tolólap — fotó: degelman.com

Az új Silage King tolólap — fotó: degelman.com

A silózási folyamatnál az egyik leglényegesebb szempont, hogy a terményt egyenletesen, fölfelé kell rétegezni és nem betolni a már rétegezett halomba.

A nagy sziklakövek szedése sem jelenthet gondot

A Degelman egy másik merőben eltérő profilja a talajban levő, nem kívánatos kövek eltávolításra szolgál. (Ezen eszközökről már korábban írtunk.)

NAGY SZIKLAKÖVEK SZEDÉSE: Nagy sziklák vannak a földeken, amelyeket el kell távolítani? Ne aggódjon, a Degelman Industriesnak van erre megfelelő terméke. A Rock King 9600 2,4 méteres munkaszélességgel, 5 köbméteres gyűjtőtérfogattal és 2,18 méteres kibillentési magassággal rendelkezik.

degelman

Rock King 9600 vontatott „kőmentesítő" — fotó: degelman.com

Arcusin bálakötegelő berendezések

A gyártó információ szerint, ez az Európában már bevált megoldáson alapul és immáron az Egyesült Államokban is elérhető. Az Arcusin Multipack D14 bálakötegelő berendezés, a kisméretű bálákat nemcsak összegyűjti, de a szántóföldön felvenni és tetszés szerint 10; 12 vagy 14 bálából álló kötegekbe halmozni.

Kisbálákból nagy gyűjtőbálák a Multipack D14-gyel — fotó: arcusin.com

Kisbálákból nagy gyűjtőbálák a Multipack D14-gyel — fotó: arcusin.com

A bálák oldala kifelé néz, megakadályozva az esetleges penészesedést. A nagy kötegeket be is lehet fóliázni, ha a cél a silózás. Az Arcusin ajánlja még az AutoStack FSX bálafelszedő és lerakodót pótkocsiját, valamint a ForStack bálagyűjtő kocsit is. Az utóbbival könnyen és gyorsan felszedhetünk és a gyűjtőhelyre szállíthatunk 3-4 bálaköteget, kiváltva egy rakodógépet.

bálafelszedő

AutoStack FSX felszedő- és gyűjtőkocsi — fotó: arcusin.com

AutoStack FSX felszedő- és gyűjtőkocsi — fotó: arcusin.com

bálagyűjtó

ForStack bálagyűjtő kocsi — fotó: arcusin.com

Westendorf Manufacturing - megfogó és rakodószerelék

A BC-4200-as speciális megfogó- és rakodószerelék bozótos és cserjések irtásához - a művelt területeken nem kívánatos növényzet - eltávolításra és rakodására szolgál. Továbbá, alkalmas farönkök rakodásra is, nincs szükség külön rakodógépre, sem eszközcsere, az alapgép rakodószerelékének teherbírásig.

A fenti modell a John Deere gépkínálat csatlakozóival kompatibilis, nincs szükség külön hidraulikára. A szerelék átszerelhető pozíciójú fogakkal rendelkezik, ami a munkaterületen is könnyedén elvégezhető.

rakodószerelék

BC-4200 rakodószerelék — fotó: westendorfmfg.com

Danuser - fúróeszközök

Számtalan méretű (5 cm-től 40,6 cm átmérőjű) fúróeszközöket gyártanak, tuskózáshoz, faültetéshez, oszlopállításhoz stb. használhatók. Az acél vágóélek megfordíthatók a hosszabb vágási élettartam érdekében. A 25 cm-eshez például 2305 Nm, míg a legnagyobb, 406 mm-es átmérőjű fúróegységet 4068 Nm-es meghajtóegységekkel való használatra tervezték.

Csigás fúrók legkisebbtől a legnagyobb gépekig — fotó: danuser.com

Port Industries - dréncső fektetéshez kínálnak nagyteljesítményű gépeket

A 2730 Hydramaxx egy nagyteljesítményű munkagép, dréncső-fektetéshez. Új modell, nagyobb teherbírású tengelyekkel és nagyobb méretű gumiabroncsokkal, 2,4 m átmérőjű ásókerékkel, 2,17 méteres ásási mélységgel rendelkezik. A trapéz alakú vödrök 56-127 cm széles árok kialakítását teszik lehetővé és a csőbevezetést is módosították. Erőforrásként 430 LE-s Cummins motor szolgál. Erőátvitele 4 fokozatú, ebből 2 munkafokozat.

Hydramaxx — fotó: portindustries.com

Hydramaxx — fotó: portindustries.com

Liebrecht Manufacturing - utánfutóik és szerelékeik a csőfektetéshez szükséges csövek szállítását oldják meg

A csőfektetéshez a csőkötegeket a helyszínre is kell szállítani. Ehhez különböző utánfutókat vagy traktorra függeszthető szerelékeket gyártanak, amelyekre maximum 2,85 m magasságig, illetve szélességig lehet, a talajba fektetendő vízelvezető csöveket felcsévélni. Egyszerű, hosszú élettartamú szerkezetek.

csőszállító utánfutó

Különböző utánfutókat vagy traktorra függeszthető szerelékeket gyártanak a csövek szállításához — fotó: farmdrainage.com

A csövek szállításához is gyártanak eszközöket — fotó: farmdrainage.com