Kizárólag olyan hirdetésekből válogattunk az Agroinform Piactér rovatában, amelynél a forgalmazók árat is megadtak. Míg közel két évtizede inkább a dobos rotációs kaszák és az önjáró rendre vágók voltak túlsúlyban a kínálatban, addig manapság már a szálastakarmányok betakarításában egyre nagyobb létszámban alkalmaznak tárcsás rendszerű kaszálógépeket is erre a feladatra.

Természetesen a dobos rotációs kaszák sem tűntek el, de napjainkban egy hazai és néhány import vontatott modell kivételével zömmel 1,65 - 2,1 méter munkaszélesség közötti, kétdobos, függesztett konstrukciókból nagy a választék, amelyeket döntően a kisgazdaságok számára kínálnak a forgalmazók, hazai gyártásból illetve importból.

Az egyik legismertebb hazai függesztett, dobos rotációs kasza – fotó: Agro-Contakt 2000 Kft.

Meghajtásukat tekintve szinte mind alacsony teljesítményigényű, traktor TLT-ről meghajtható kivitelek, zömmel ékszíjas áttétellel, de a hazai gyártásból még elérhetők szöghajtásos megoldásúak is. Sok gépbemutatón és szakmai rendezvényen halljuk azt, hogy eljárt a dobos rendszerű kaszák felett az idő, pedig számtalan gazda keres ilyen rendszerű kaszálógépeket, mivel ezek kevésbé kényesek a gyepek és rétek talajegyenetlenségeire, sőt egyes típusok dobonkénti talajkövetéssel is rendelkeznek.

Néhány különböző munkaszélességű és származású függesztett, dobos-rotációs kasza piacterünk hirdetéseiből:
(A típusszámra kattíntva megtekinthető a konkrét hirdetés)

Típus Gyártó ország Munkaszélesség (m) Nettó Ár (Ft.) + Áfa
ZTR 165 Cseh 1,65 736 000,-
RK-185/AC Magyar 1,85 1 145 000,-
Termometal RotKos 165 Szerb 1,65 589 000.-
Kowalski 165 Lengyel 1,65 260 000.-
YUKSEL 165 Török 1,65 300 000.-
Bellon FH190GM Olasz 1,9 1 775 000,-

Bár vannak vevőcsalogatóan alacsony árak, de nem szabad csak az ár alapján válogatni, hiszen nagyon sokszor a 250-300 ezer forintért kínált kaszákat úgy próbálják kínálni a forgalmazók, hogy semmiféle védőburkolattal, takaróponyvával és egyéb biztonsági felszerelésekkel nincsenek felszerelve, azokat csak külön tételként megvásárolva érheti el a felhasználó.

Kiválasztásnál megfelelően tájékozódni kell, mi tartozik a kasza alapfelszereltségébe a nettó árért.

A tárcsás függesztett típusokból is széles a kínálat piacterünkön – fotó: Agroinform.hu

Természetesen számos előnye van a tárcsás modelleknek is, hiszen könnyebbek, csendesebbek, gyorsabban leállíthatók, kisebb az energiaigényük, így kevesebb költséggel üzemeltethetők, és gumihengeres szársértőkkel is kiegészíthetők. Egyenletes területen, telepített gyepeknél, illetve pillangósok és herefélék kaszálásánál egyértelműen jobb vágásminőséggel dolgoznak a tárcsás rendszerű kaszák, és a talajjal, illetve a vágás után visszamaradt lucernatarlóval is kíméletesebben bánnak.

A tárcsás függesztett típusokból is széles a kínálat piacterünkön, de természetesen ezek már egy más árkategóiába tartoznak, mint az egyszerűbb dobos konstrukciók, de még itt is nagy a szórás árban, a márkák és típusok között.

Néhány különböző munkaszélességű és származású, függesztett, tárcsás kasza piacterünk hirdetéseiből:
(A típusszámra kattíntva megtekinthető a konkrét hirdetés)

Típus Gyártó ország Munkaszélesség (m) Nettó Ár (Ft.) + Áfa
Kongskilde 2805 SB Dánia 2,8 1 800 000.-
AGRORID FPM Szerbia 2,4 1 238 000.-
Massey Ferguson DM 306 –P - 3 3 150 000,-
Frandent Laser Olaszország 2,05 3 425 000.-
Pöttinger Novadisc 265 Ausztria 2,62 2 150 000.-

A tárcsás modellek könnyebbek, csendesebbek, gyorsabban leállíthatók és kisebb az energiaigényük – fotó: Agroinform.hu

A tárcsás kaszák árát sok felszereltségi és konstrukciós tényező befolyásolja, ezért itt sem érdemes csak az ár alapján válogatni, hiszen egyes modelleket szársértővel, míg más típusokat nélküle kínálnak a forgalmazók. Előnyös lehet olyan tárcsás kasza kiválasztása, amelynek vágótárcsái egyenként rendelkeznek terhelésbiztosítással, így a tárcsa hirtelen akadályba ütközése esetén sem történik károsodás a kaszameghajtó rendszerben.

Hamarosan, a következő összeállításunkban a bálaszálllító pótkocsik kínálatát tekintjük át piacterünkön.

Addig is böngéssz a Piactér többezer ajánlata között a szálastakarmány-betakarítás gépei kategóriában.