Az első Massey Ferguson IDEAL gépek nyolcéves fejlesztés és tesztelés után kerültek gazdáikhoz. Az AGCO világszerte gazdálkodók és bérvállalkozók bevonásával végezte a fekete kombájnok fejlesztését annak érdekében, hogy a piacon elérhető legjobb gépet alkossák meg. A fejlesztési időszakot kétéves tesztelés követte (Magyarországon is volt belőle prototípus), majd eljött a 2019-es év, amikor az első gépek „kikerültek” a gazdaságokba. Az eredmények – ahogy majd alább is látjuk – rendkívül meggyőzőek.

Massey Ferguson IDEAL

Drónfelvétel a cikkben szereplő MF IDEAL 8T kombájnról búza betakarítás közben Baranya megyében.

Hazánkban is több gép talált gazdára, a legtöbbet arató pedig Pellérden, Baranya megyében mutatta meg képességeit. A nagy területtel és jelentős mennyiségű bérmunkával rendelkező Gazdakör Kft. egy MF IDEAL 8T típusú, gumihevederes járószerkezettel ellátott gépbe invesztált, amellyel a teljes 2019-es szezont végigaratták.

A Massey Ferguson IDEAL típusai

Rotorok száma Erőforrás Elérhető gabona vágóasztalok
MF IDEAL 7 Single Helix - 1 db 9.8 liter AGCO POWER
451 lóerő
SuperFlow 7.7 – 9.2 méter
MF IDEAL 8 Dual Helix - 2 db 12.4 liter MAN
538 lóerő
SuperFlow 9.2 – 10.7 méter
MF IDEAL 9 Dual Helix - 2 db 15.2 liter MAN
647 lóerő
SuperFlow 10.7 – 12.2 méter

A „pellérdi gép” 9,2 m-es SuperFlow behordószalagos vágóasztallal rendelkezik. Ez a neve a nagy átmérőjű behordócsigával szerelt, nagy teljesítményű PowerFlow asztaloknak. A gabonaadapter-kínálat 7,7 m-től egészen 12,2 m-ig terjed, mindegyik a Massey Ferguson sajátosságának számító behordószalagos rendszerrel, amely garantálja a mindig állandó terménytovábbítást. A 9,2 méter hazánkban ideális munkaszélesség, mert a teljesítménye elég nagy, hogy kihasználja a kombájnban rejlő kapacitást, de a kisebb táblákban való munkavégzés is lehetséges vele.

A cséplésről és leválasztásról a piacon elérhető leghosszabb rotor/rotorok gondoskodnak.

A legkisebb MF IDEAL 7 ugyanis egy rotorral, a két nagyobb modell (MF IDEAL 8 és MF IDEAL 9) pedig két rotorral rendelkezik. A rotorhossz azért számít, mert így a termény cséplésére és leválasztására fizikálisan több idő és felület áll rendelkezésre. Így a munkavégzés tökéletes.

A bemutatóban szereplő kombájn 8-as típus kétrotoros technológiával, amely a piacon kiemelkedő 2 m hosszúságú rostafelülettel rendelkezik. Labortesztek kimutatták, hogy hatékonyabb a tisztítási folyamat, ha hosszabb a rostafelület (tehát nem a felület szélessége az elsőszámú paraméter, hanem a hossza).

kombájn

Hatékonyabb a tisztítási folyamat, ha hosszabb a rostafelület – ebben pedig az IDEAL kiemelkeik.

Az IDEAL kombájnok magtartálya piacvezető: 17.100 literes. A nagy teljesítmény nem elég, amennyiben nem lehetséges elég gyorsan a magot a szállítójárművekbe juttatni. Ehhez pedig a másodpercenkénti 210 l/mp ürítési sebesség elengedhetetlen, ami ha jobban belegondolunk

egy olajoshordónyi mennyiséget jelent egy szekundum alatt.

A Baranya megyében, Pellérd környékén dolgozó MF IDEAL 8T betakarítási naplója:

Betakarított termény Mennyiség Jellemzők
Őszi búza 500 hektár 7,2 tonna/ha
Napraforgó 150 hektár 3,7 tonna/ha
Szója 150 hektár 3,0 tonna/ha
Kukorica 400 hektár 12,1 tonna/ha
Repce 200 hektár 3,4 tonna/ha

A bemutatóban szereplő kombájn hevederes járószerkezettel van felszerelve. A tulajdonos, Gazdakör Kft. elmondása szerint rendkívül megérte a heveder felára, ugyanis volt olyan hely, ahol sokkal könnyebb kombájnok elakadtak, míg az MF IDEAL 8T gond nélkül tudott továbbhaladni. A járószerkezet továbbá alacsony talajtaposást eredményez, ami egy üresen 23 tonna fölötti járműnél fontos szempont.

A maximális vonulási sebesség 40 km/h. A motor ereje (538 Lóerő, MAN erőforrás) tökéletesen illeszkedik a teljesítményhez.

Az 1.400 hektáros szezon alatt, amelyben többféle gabona, napraforgó és kukorica is betakarításra került, az átlagfogyasztás 13,6 liter (!!!) volt hektáronként.

Ez nem csak az aratás közbeni fogyasztást jelenti, hanem a vonulással és minden egyéb tevékenységgel együtt számított átlagfogyasztást!  Ez egy ekkora területteljesítményű géptől valószínűleg rekord is lehetne.

A fülkéről nem érdemes több szót ejteni, minthogy maximális luxus és kényelem. Óriási, hangszigetelt üvegfelületek, hatékony klíma, prémium ülés és RTK pontosságú automata kormányzás teszik a hosszú munkanapot tökéletessé.

IDEAL gyári termékbemutató videó magyarul, animációval:

A Massey Ferguson IDEAL kombájn hevederes járószerkezettel megtekinthető lesz az AGROmashEXPO-n az AUSTRO DIESEL standján a G csarnokban!