Számos cég gyárt ma már rádió-távirányítású vagy önjáró (autonóm) fűnyíró, kaszáló és mulcsozó gépeket, ezért valami újat kell kitalálni a fejlesztő mérnököknek, amivel a lehetséges felhasználók szintén megnyerhetők.

kasza

fűnyíró

A Robocut RC28 egy teljesen új, gumihevederes, alacsony talajnyomású, rádió-távirányítású fűnyírógép – fotók: www.mcconnel.com

Kisebb és célirányos

A Robocut RC28-as típus több szempontból is eltér a közismert, nehezebb igénybevételekre tervezett kínálattól, amelyek inkább terep-előkészítésre, erdők aljnövényzetének rendben tartására vagy magas füves, cserjés területek időszakos rendbetételére szolgálnak. Ráadásul a nagy teljesítményű gépek csak egy irányban dolgoznak, vagyis minden menet (rendvágás) után vissza kell fordulniuk 180 fokban, ami minden alkalommal néhány másodperc üresjáratos működés, ami összeadva már komoly időveszteség és üzemidő lehet napi vagy heti szinten!

A finom gyepfelületekre tervezett RC28 kisebb, könnyebb és egyszerűen hatékonyabb, sőt a rend végén meg sem kell fordulnia, csak irányt váltani, és hátramenetben is ugyanolyan tempóban folytathatja a munkát. A minimális vágási magasság 30 mm, a maximum 180 mm, de a vágóberendezés kialakítása nemcsak gyepfelületek, hanem parkok, fás ligetek, akár gyenge, lágyszárú, vegyes aljnövényzetek vágására szintén alkalmas, azaz a klasszikus angolparkok gondozásra is.

Főbb paraméterek

A Robocut RC28 egy teljesen új, gumihevederes, alacsony talajnyomású, rádió-távirányítású fűnyírógép, amely kiemelkedő teljesítményt és kaszálási hatékonyságot biztosít. 810 cm³-es, 28 lóerős, elektronikus befecskendezésű Vanguard motorral szerelt, alacsony üzemanyag-fogyasztással és károsanyag-kibocsátással, a hibrid elektromos meghajtás költséghatékony, megbízható működéssel.

A gumihevederek meghajtását 48 voltos motorok biztosítják, a munkasebesség fokozatmentesen szabályozható előre-hátra, 0-7 km/óra között. A vágórotor közvetlen meghajtást kap a benzinmotorról, fokozatmentesen szabályozva, maximum 5500 fordulat/perc értékig. A munkabiztonság érdekében a lekapcsolást követően 3 másodperc alatt teljesen leáll. A gép akár 55°-os lejtőkön is dolgozhat, a munkaterület GPS-alapon is kijelölhető. A működtetés 434 Mhz frekvencián működik, CE-jóváhagyással, a maximális hatótáv 150 méter.

fűnyíró

fűnyíró

Az erdei, avaros környezet vagy kisebb vízfolyás sem zavarja a munkát – fotók: www.mcconnel.com

Az üzemanyag-ellátást 2 db könnyen cserélhető 10 literes kanna könnyíti meg, nincs szükség tölcsérre, kézi töltögetésre vagy kézi pumpára, elkerülve az esetleges talaj- vagy élővízszennyezést.

A gép négyzetes kialakítású, a gumihevederes járóművel együtt 1500 mm széles, és teljes hossza kiegészítő eszköz nélkül 1510 mm, maximális magassága 915 mm, míg a maximális vágási szélesség 1100 mm. Önsúlya 480 kg. A négyzetes kialakítás mellett az 50/50 százalékos súlyelosztás segíti a maximális stabilitást és könnyű szállítást. Teljesen zárt burkolatok védik a motort és az egyéb hajtásláncelemeket a portól, a csapadéktól és a növényi törektől vagy felverődő kavicsoktól.

Fotók: www.mcconnel.com