Egyre több külföldi videómegosztó oldalon találkozhatunk a gazdálkodók munkáival, így jutott el hozzánk is a praktikus amerikai "divat hullám" egy gazdaságos kis utánfutóról, amely egyszerűen működtethető és emberi segítség nélkül "felrakja magára" a körbálát anélkül, hogy az autó vezetőjének ki kellene szállnia a járműből.

fotó: https://2ezbalemover.com/

A 2ez One fantázianévre hallgató szállítójármű fejlesztője Jerrod Latta Oklahomából – aki maga is marhatartó farmer és először a saját munkája megkönnyítése céljából gyártott önfelszedő bálaszállítót. Azóta pedig már számtalan kivitele létezik ennek a praktikus gépnek, így az amerikaiak quaddal, klasszikus Pick-Up terepjáróval, de akár SUV-val is be tudják hordani a takarmányt az állatoknak.

fotó: https://2ezbalemover.com/

A gép működési elve nagyon egyszerű. A bálaszállító utánfutót elektromotorral lehet befékezni egy távirányító segítségével – így dönthető meg a bálára tolatás közben az eszköz. A bálára tolatás után a bálatüske felszúrja a bálát, majd előremenetbe kapcsolva a fizika törvényei mechanikus módon visszabillentik a bálaszállító utánfutót a rakományával együtt szállítási pozícióba. A bála lerakása ugyanígy történik.

Aki nagyobb kapacitásra vágyik, mert nagyobb teljesítményű gépjárművel rendelkezik, az 4 és 5 bálát is szállíthat a 2ez One "nagytestvéreivel".

Térjünk most vissza az egybálás kivitelhez. Szemléletes videók is készültek a remek kis gépről, amely egyébként feltalálója szabadalmát viseli.

SUV-okkal is remekül működik a szállítójármű:

Így használhatod QUAD / ATV / UTV járgányokkal:

Van ennek még egyszerűbb és olcsóbb változata is az amerikai piacon, amely kézzel tekerhető csörlő segítségével emeli magára a bálát. A szerkezet nem egy drága dolog a maga 750 Eurós árával, de az alábbi fotó tanulmányozása után talán a leleményesebb ezermester kisgazdálkodók önmaguknak is elkészíthetik ezt az eszközt...

fotó: https://ironbaltic.com/

Egyelőre nem érhetők el Magyarországon a most bemutatott gépek, ám számtalan hasznos eszközt ajánlunk olvasóink számára az Agroinform.hu Piactérről, ahol bárki kedvére böngészhet pótkocsi, utánfutó kategóriában.

Tetszett a cikk? Te is találtál egy praktikus eszközt, amelynek a működését szívesen megosztanád a gazdatársakkal? Várjuk a véleményedet a cikk alatt hozzászólásban, vagy a szerkesztoseg@agroinform.hu e-mail címen.