A veszteségek minimális mértékűre csökkentése mellett a lehető leghatékonyabb körülményeket kell teremteni a termelési eredmények megtartásához, növeléséhez úgy, hogy a költségek mindeközben csökkenjenek. Ennek eléréséhez folyamatos fejlesztésre és modern, korszerű konstrukciójú, megbízható eszközök alkalmazására van szükség.

A jászárokszállási Kossuth 2006 Mezőgazdasági Termelő Zrt.-ben is ilyen megfontolásból fejlesztik folyamatosan az állattartással kapcsolatos technológiát és gépsorokat. Tavaly decemberben váltották fel régi, 10 éve alkalmazott vontatott, horizontcsigás takarmánykeverő-kiosztó kocsijukat egy RMH Vulcan Gold 16 köbméteres, vertikális keverőcsigás önjáró modellre. Kiss László szarvasmarha- és juhtenyésztési főágazat-vezetőtől az eddig szerzett tapasztalatokról érdeklődtünk.

kép

Kiss László szarvasmarha- és juhtenyésztési főágazatvezető és az RMH Vulcan Gold 16 – fotó: Agroinform.hu

"Cégünk a növénytermesztés mellett az állattenyésztési ágazaton belül 560 egyedes fejőstehénnel és annak szaporulatával, 1200 fős szarvasmarha-állománnyal rendelkezik. A telepen a tehenek nyitott istállóban, kötetlen, karámos tartásban vannak. A szárazon álló teheneket nyári időszakban legeltetjük is.

Régi, 30 éves telepünk és a tartástechnológia rekonstrukciójának első lépéseként az etetés technológiai fejlesztését tűztük ki célul. Tavaly az Alföldi Állattenyésztési Napokon ismertük meg az RMH Vulcan Gold 16 köbméteres, vertikális keverőcsigás önjáró takarmánykiosztó kocsit. Kedvező műszaki jellemzőit és nem utolsó sorban a műszaki háttérszolgáltatást megismerve egy ilyen eszköz beruházása mellett döntöttünk. Tavaly decemberben érkezett meg az eszköz, mellyel naponta kétszer végzünk etetést, és már 1250 üzemórát teljesített" – mondta az ágazatvezető.

kép

A kényelmes ergonomikus vezetőfülke – fotó: Agroinform.hu

Az eddigi benyomások közül elsőként a takarmány előkészítésének munkafázisaiban tapasztalható különbségekről érdeklődtünk az ágazatvezetőnél. Elmondta, hogy míg a korábbi géppel a gépkezelőn kívül plusz két fő munkaerőre, egy rakodógépre és a bálák előkészítésére egy bálabontóra is szükségük volt, addig az új, silómaró elevátorral is felszerelt önjáró géppel a különböző takarmányféleségek (silókukorica-szilázs, lucernaszenázs, rozsszenázs, abraktakarmányok és szénafélék is) gyorsan rakodhatók és előkészíthetők.

"A takarmányreceptben előírt szénamennyiség lucerna- és gyepszénabálákból való tartályba adagolása is kiválóan megoldható a silómarófej segítségével. Amikor az adott takarmányféleségből elértük a meghatározott súlyt, akkor a silómaró elevátora egy gombnyomással megállítható, és a szállítócsatornában maradt takarmány egy irányváltó segítségével visszaadagolható a silómarófej felé. Az egy csigás keverőrendszer pedig rövid idő alatt intenzív, de takarmányszerkezetre nézve mégis kíméletes keverést végez."

kép

A keverőcsiga – fotó: Agroinform.hu

Kiss László szerint másik nagy előnye az integrált silómarófejnek, hogy a falközi tárolással erjesztett silótakarmány függőlegesen kerül megbontásra és rakodásra, nagyon minimális romlási veszteséggel jár együtt, míg a rakodógépes rakodással jelentős mennyiségű erjesztett szilázs ment tönkre a kedvezőtlen megbontás miatt.

kép

A silómarófej – fotó: Agroinform.hu

A takarmány minőségére rátérve az ágazatvezető nagyon pozitív tapasztalatokról számolt be.

"A TMR minőségét helyben folyamatosan, laboratóriumban szúrópróbaszerűen ellenőrizzük, az eddigi tapasztalataink nagyon kedvezőek. Lényegesen jobb aprítást végez a vertikális csiga, homogénebb keveréket készít, mint a vízszintes csigás régi kiosztó kocsink, pedig azt még bálabontóval is kisegítettük. A keverés minősége, egyenletessége nagyon jó, így nem ad lehetőséget az állatoknak a takarmánykeverék válogatására. A széna kiosztásánál a jobb aprítás és keverés, illetve a megnövekedett minőség az állatok kérődzésére, egészségi állapotára is jótékony hatással van. Ezzel az eszközzel elértük azt, hogy az elméletben meghatározott takarmánykeverék-arányokat és minőséget a gyakorlatban is 100 %-ban meg tudjuk valósítani" – mondta el Kiss László.

kép

A fülke kezelőberendezései – fotó: Agroinform.hu

A költségek változásáról érdeklődve jelentős megtakarításról számolt be az ágazatvezető. Mint elmondta, többek között a precíz adagoknak, a korszerű előkészítésnek és a jobb minőségnek köszönhetően az év első hat hónapjában a tejelőtáp felhasználása 2,8 millió forinttal volt kevesebb, mint régi géppel végzett etetés azonos időszakában. Az új géppel való takarmányozás óta kismértékben a tejhozam is megnövekedett, így a beruházás megtérülése garantált.

Az ergonómiát, kezelhetőséget, alkalmazhatóságot érintő benyomásaikat taglalva elmondta, hogy a nagy méretű, közel 18 tonnás önjáró gép számtalan nagyon hasznos kezelést könnyítő kiegészítővel rendelkezik, mint pl. a kiosztást, a tartályt és a gép mögötti teret megvilágító nagy fényerejű munkalámpák, a munkaterületet és a gép mögötti részt megfigyelő kamerák, a kiosztást segítő nagy méretű visszapillantó tükrök, a hatékony klímarendszer, a nagy méretű kijelzővel szerelt mérleg monitorok.

kép

A hátsó megfigyelőkamerák – fotó: Agroinform.hu

A manőverezhetőség is igazán könnyű az összkerékkormányzás segítségével, a hidrosztatikus hajtásnak köszönhetően pedig a sebesség pontos beállítása és gyors változtatása is pontosan és gyorsan vezérelhető. Külön kiemelte a jobb és bal oldalra egyaránt alkalmazható kiosztószalag kitolhatóságát, amellyel mindkét oldalra 20 cm-rel kimozdítható a hossztengelytől számítva. Ezzel a megoldással a nehezebben megközelíthető etetővályúk is jól feltölthetők, de a manőverezési hibákat is jól lehet vele korrigálni.

kép

A hidrosztatikusan hajtott kihordószalag 20 cm-rel kitolható – fotó: Agroinform.hu

A kihordószalag feletti mágnest is hasznos kiegészítőnek tartja, mint mondta, a nagyon erős vonzó hatású mágneses rúdsornak köszönhetően már jó néhányszor sikerült megakadályozni az idegen acélanyag jószágok elé kerülését.

képA mágnesrúdsor a kihordószalag felett – fotó: Agroinform.hu

A főágazatvezető megemlítette még a meghajtó rendszer kétféle üzemmódjának hasznosságát és a költségtakarékosság terén érzékelhető előnyét. A Farm üzemmódban a kiosztáshoz, keveréshez, silómaráshoz optimalizálja a teljesítményt, míg az országúti mód a vonuláshoz, a közúti közlekedéshez igazítja az erőforrás nyomatékát. Nincs feleslegesen túlpörgetve a motor, oda és akkora mértékben kerül átadásra a teljesítmény, ahol az szükséges.

A gép mérlegrendszere minden adatot rögzít, amely egy speciális mobil adathordozón átvihető asztali számítógépre. Az asztali számítógépen futó Farm Manager Network rendszer a mérlegberendezés által gyűjtött és tárolt adatok további feldolgozására és elemzésére nyújt lehetőséget. Nagyon hasznosnak tartják a mérleg azon funkcióját, hogy egy adott takarmányozási csoport számára be lehet vele állítani az étvágy faktort (feeding factor). A beállított értéknek megfelelően számolja a mérlegprogram a betöltendő takarmányféleségek mennyiségét, és a kiosztást ez alapján vezérli.

kép

A mérlegrendszer kijelző monitorja a tartály mellett – fotó: Agroinform.hu

A gép megbízhatóságára rátérve elmondta, hogy a forgalmazó AXIÁL Kft. 2 év, de legfeljebb 2000 üzemórás garanciát vállal a gépre, de még eddig olyan meghibásodás nem történt, amely miatt a napi munkából kiesett volna. A gép járókerekeinek abroncsozása is jól bírja a nagy terhelést, illetve a betonon történő folyamatos igénybevételt, valamint a marón és a keverőcsigán lévő kések is alig koptak még meg.