A két új modell maximális teljesítménye 230 (6230R) illetve 250 (6250R) lóerő, ám meg kell jegyezni, hogy a nagyobb erőgép a John Deere Intelligens Teljesítmény Vezérlési Rendszernek (IMP) köszönhetően akár 300 lóerő teljesítményre is képes.

A jobb gyorsulását az alapfelszereltség részét képező fokozatmentesen állítható áttételű hajtómű (IVT) biztosítja. A felhasználók kétféle hajtómű közül választhatnak; az egyik 40,23 km/h, a másik 49,89 km/h maximális sebesség elérését biztosítja.

John Deere

Az erőgép jobb gyorsulását a fokozatmentesen állítható áttételű hajtómű (IVT) biztosítja – fotó: deere.com

Az osztott teljesítményű hajtómű előnye, hogy a gépkezelőnek lehetősége nyílik a kívánt optimális munkasebesség beállítására, 0,5 km/h és 40,23 km/h illetve 49,89 km/h közötti sebesség-tartományban.

Az új modellek további prémium ajánlata – alapfelszereltségben – a negyedik generációs 4200 CommandCenter™ vezérlő rendszer, amelyhez 21,3 cm átmérőjű színes kijelző tartozik. Opcionálisan a 4600-as CommandCenter vezérlő központ is kapható. Amennyiben a vásárlók igénylik, lehetőség van tábla-dokumentáció igénylésére automata kormányzással (AutoTrac™), automata szakaszvezérlésre és vezeték nélküli adatátvitelre, amelynek segítségével a táblában munkát végző gépre adatok küldhetők a tábla legfontosabb jellemzőiről.

Az új modellek alapfelszereltségben negyedik generációs 4200 CommandCenter™ vezérlő rendszerrel rendelkeznek – fotó: deere.com

A 6215R modellel összehasonlítva a két új modell hosszabb (10,2 cm), ennek következtében a gépkezelő kényelemérzete is nagyobb. A hárompont felfüggesztésű csatlakozószerkezetnek (TLS™ Plus) köszönhetően –amelyben két dupla hatású vezérlőhenger egymástól függetlenül vagy együttesen felel a rázkódás csillapításáért –nemcsak a gépkezelőt éri kevesebb káros lengés, de a gép vontatási teljesítménye is megnő, akár 10%-kal.

John Deere

A 6215R modellel összehasonlítva a két új modell hosszabb – fotó: deere.com

A TLS Plus három választási lehetőséget kínál a traktorosnak, a negyedik generációs vezérlőegység használatára: Auto, Max illetve Manual. Az automatikus üzemmód (Auto) akkor aktiválódik, ha változás áll be a gép menetsebességében, vontatási jellemzőiben illetve az optimális utazáshoz szükséges súlyeloszlásban. A Max üzemmód a rakodási munkák során kap szerepet, a függesztés maximális stabilitásában. A kézi üzemmódban (Manual) a traktor függesztése bizonyos magasságba emelhető illetve süllyeszthető, ezzel könnyítve az elülső eszközök csatlakoztatását.

John DeereA TLS Plus három választási lehetőséget kínál a traktorosnak, a negyedik generációs vezérlőegység használatára – fotó: deere.com

További alapfelszereltségbe tartozó prémium jellegzetesség a JDLink™ távfelügyeleti technológia, amely adatot szolgáltat a gép tartózkodási helyéről, a motor munkaóráinak számáról, elemzi a gép teljesítményét és üzemanyag-fogyasztását.

A távoli kijelző-hozzáférés illetve szaktanácsadás, valamint a meghibásodás-előrejelzés is az új modellek felszereltségének része. A technológia részletes adatokat szolgáltat a gép teljesítményéről és műszaki paramétereiről, amelynek következtében nő a munkavégzés hatékonysága.

Ugyanez a szerepe a 6R szériás traktorokon először tavaly nyáron megjelent, testre szabható, ergonómiai CommandPRO vezérlésnek és a fokozatmentes sebességváltónak is. A CommandPRO vezérlés lehetővé teszi, hogy az emelőkar egyszeri tolásával vagy húzásával a gép maximális sebességet érjen el vagy álló helyzetbe kerüljön. A sebesség a pedál mód és az emelőkar-mód közötti zökkenőmentes váltással szabályozható. A beállítások a későbbi munkákhoz elmenthetők.

John Deere

A CommandPRO vezérlés lehetővé teszi, hogy az emelőkar egyszeri tolásával vagy húzásával a gép maximális sebességet érjen el vagy álló helyzetbe kerüljön – fotó: deere.com

A fokozatmentes sebességváltó alkalmazásával egyharmadnyival csökkenthető a kormánykerék rotációjának szükségessége 14,5 km/h-nál alacsonyabb sebességen haladva. Ez a hatékonyságbeli javulás a gépkezelő számára különösen kedvező, főként a fordulósávokon illetve rakodási munkák végzésekor. A 6230R és a 6250R modell is automatikus kormányzású, vagyis a fokozatmentes sebességváltó a CommandCenter vezérlőrendszeren aktiválható.

Az Agroinform.hu Piactér rovatában több tízezer traktorhirdetést találsz, köztük több száz John Deere erőgépet.