A Seed-Imex Kft. terménytárolási- és szárítási technológiák forgalmazásáról ismert a gazdálkodók körében. A társaság másik nagy termékcsoportja a mezőgazdasági termények feldolgozására szolgáló, Farmet márkájú eszközök, amelyeket kizárólagos forgalmazóként népszerűsítik hazánkban.

A Farmet gyár neve valószínűleg sok termelő számára ismerős már Magyarországon, a cseh gyártó kék-sárga szántóföldi munkagépeiről. Most a Seed-Imex Kft.-nek köszönhetően egy másik termékkörrel is megismerkedhetünk, amely a terményfeldolgozásban nyújtanak segítséget – ezek pedig az olajprések és takarmányextruderek.

Mi is az extrudálás előnye?

Az extrudálás során a zárt térbe juttatott szemes terményt magas nyomáson és magas hőmérsékleten kezeljük. A körülbelül 40 atm nyomáson és 150 C° körüli hőmérsékleten a termény belsejében kedvező folyamatok mennek végbe.

Az extrudálással feltárt növényi magvakban lévő keményítő nagy része hidrolizált, a fehérjék emészthetővé válnak, a tripszin inhibítor inaktiválódik és az antinutritív anyagok lényegesen lecsökkennek.

Az antinutritív anyagok, mikotoxinok rontják a táplálóanyagok emészthetőségét; kedvezőtlenül befolyásolják az ízletességet; egészségkárosítók; mérgezést okoznak; rontják a termelési eredményeket; élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek – ezért is kiemelten fontos, hogy kiküszöböljük ezeket a takarmányokból.

Az extrudálás további előnye, hogy zárt rendszerben zajlik, így garantált, hogy a feldolgozás során a termékek nem tartalmaznak káros és nem kívánatos anyagokat, vegyületeket.

Az extrudálás eredményeként a haszonállatok számára

a takarmány akár 90 %-kal könnyebben emészthetővé válik

– valamint a szemes terményen belüli kedvező változások eredményeként szarvasmarhák és baromfik esetében a napi súlygyarapodás növekedése elérheti az 50-60 %-ot, tejelő szarvasmarha állományokban pedig a napi tejhozam 1,5-1,7-szeresére növekedhet.

Magyarország első Farmet takarmányextruder-üzemét a Gyenes Kft. telephelyén adta át a Seed-Imex Kft. A várva-várt esemény után Gyenes Gábort, az üzem újdonsült tulajdonosát kérdeztük a beruházásról.

“Kifejezetten a Gyenes Kft. igényeire szabott technológiát üzemelhettük be a Farmet gyárnak és a Seed-Imex Kft.-nek köszönhetően. Nagyon örömmel tölt el minket az elkészült extruder üzemünk, hiszen korábban több gyártó is visszautasította az egyedi terveinket, egyedül a Farmet cég vállalta, hogy megépíti nekünk ezt az üzemet.

A családban a szántóföldi növénytermesztés mellett sertéstenyésztési ágazat is működik – és ezt szeretnénk kiszolgálni a lehető legjobb összetételű, saját termelésű- és gyártású takarmány-alapanyaggal.

Ez az újonnan felépült extruder üzem is a több lábon állásunkat és a jövedelmezőségüket segíti majd. Nem titkolt szándékunk, hogy ha a saját gyártású takarmány-alapanyagunk megfelel az elvárásaiknak, akkor a termelést nagyobb volumenben folytatjuk. Ez az üzem úgy lett megtervezve, hogy igény szerint a rendszert viszonylag könnyen lehessen bővíteni és így a termelési kapacitást a jelenlegi háromszorosára tudjuk emelni.”

A Seed-Imex Kft. által forgalmazott terményfeldolgozási technológiákat hamarosan minden érdeklődő megtekintheti az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. Jöjjön el Ön is, ismerje meg a termény-feldolgozásban rejlő lehetőségeket! Keressen minket a G pavilon 503C standján, közvetlenül az F pavilonba vezető átjáró mellett!