Cikkünkben röviden csak néhány dologra hívjuk fel a figyelmet, amellyel csökkenthető a téli fagy okozta dugulások esélye az üzemanyagrendszerben.

traktorA klasszikus MTZ-82 traktor üzemanyagrendszere kényes a nagy hidegre – fotó: Agroinform.hu

Az első és legfontosabb, amiről a kemény télen le kell szokni az MTZ-t üzemeltető gazdáknak, az a kannás gázolaj tankolása. Akárhogyan is vigyázunk a kannás tankolással, mindig kerül kicsapódott víz, illetve egyéb szennyeződés a tankba a kannákból való átöntés során, bár most biztos sokan kifakadnak, hogy a benzinkúton való tankolás se egy életbiztosítás.

Mivel a hazai dízel üzemanyag minősége sajnos jó néhányszor messze nem kielégítő, érthető az aggodalom, de még mindig kevesebb a kockázata, mint a kannából való tankolásnak. Az ilyen formában a tankba jutó kicsapódott víz megfagy, és máris megvan a dugulás a rendszerben.

tankolás

Kerüljük a kannából tankolást – A szerző felvétele

Ha már a tankolásnál tartunk, a klasszikus típusok döntő része fémlemezes üzemanyagtankkal rendelkezik. A téli, gyakran párás, hideg időjárás alkalmával megnő a levegő páratartalma, mivel a felhasznált üzemanyag helyére külső levegő jut.

Az éjszakai lehűlés során egy MTZ traktor tartályában közel 0,1 liter mennyiségű víz is kicsapódhat a levegőből, amely megfagyva szintén eltömítheti az üzemanyag-ellátó rendszerünket. Ezért a műszakvégi leállás előtt – amennyiben lehetséges – tankoljuk tele erőgépünk üzemanyagtartályát, kiszorítva annak befogadóteréből a levegőt, így csökkentve a víz kicsapódásának lehetőségét.

tankolásA régebbi modellek még fém üzemanyagtankkal szereltek, melyben télen közel 0,1 liter víz is kicsapódhat – fotó: Agroinform.hu

Napjainkban már a töltőállomásokon az adott évszaknak megfelelő minőségű dízel üzemanyag szerezhető be, melyekkel elméletileg egészen -20 oC-os külső hőmérsékletig gond nélkül üzemeltethető az erőgépünk. Mivel az idei télen már nem egyszer előfordult, hogy ennél mélyebbre is süllyedt a hőmérő higanyszála, dermedésgátló adalékkal javíthatjuk a gázolaj folyékonyságát, amelyet bármely töltőállomáson kis kiszerelésben beszerezhetünk.

képHa lehet, tartsunk tartalék üzemanyagszűrő betétet kéznél – fotó: rapidagro.hu

Mínusz húsz fokos hőmérséklet alatt a gázolajban található paraffinos szénhidrogénekből kristályok válnak ki, amelyek összetorlódva eltömíthetik az üzemanyagszűrőnket, és így megakadályozzák a dízel üzemanyag továbbjutását a rendszerben. Az ilyen problémák gyors megoldása érdekében ajánlatos magunknál tartani egy tartalék üzemanyagszűrő betétet, de a fent említett adalékok alkalmazása a kristályosodás megelőzésében is segíthet.

Azzal is sok problémát megelőzhetünk, ha a tápszivattyú és a tank közé még egy kis ülepítős papírbetétes szűrőt is beiktatunk. A kis ülepítő tartályt könnyű takarítani, és sok olyan nemkívánatos dolgot felfog, ami problémát okozhat a rendszer további egységeiben.

kép

Sok problémát megelőzhetünk, ha a tápszivattyú és a tank közé még egy kis papírbetétes szűrőt is beiktatunk – fotó: Agroinform.hu

Téli időszakban főleg a régi cserélhető papírbetétes üzemanyagszűrővel szerelt modelleknél érdemes sűrűbben cserélni a szűrőbetétet, hiszen az általa felfogott, lerakódott szennyeződések megfagyva csökkenthetik a szűrő hatékonyságát, és itt is dugulást okozhatnak.

Nagy bosszúságot tud okozni, amikor a legnagyobb hidegben a munka helyett az MTZ üzemanyagrendszerében a dugulást kell keresni, a tápszivattyút pumpálni, légteleníteni, értékes órákat pazarolni egy kis elfagyás miatt. Ne adjuk meg az esélyt erre!

A HABI Kft-nél megtalálhatják a teljes téli karbantartáshoz szükséges termékeket, olvassa el az MTZ-k téli üzemre való felkészítésére vonatkozó tanácsainkat!

Vajon miket ellenőriz még egy gondos gazda a téli időszak előtt?

Fontos, hogy erőgépeinket is megfelelően felkészítsük a megváltozó időjárási körülményekre, így biztosítva zavartalan működésüket és az alkatrészeik hosszú élettartamát, így sok munkakiesést és bosszankodást megspórolhatunk.

Ellenőrizzük, és szükség esetén cseréljük: 
• a fagyálló folyadékot,
• az ablakmosó folyadékot, ablaktörlőket,
• a gázolajszűrőbetéteket,
• a fényszórókat
• és a fűtőradiátort.

Tekintse meg webáruházunk kínálatát, ide kattintva, és segítünk a téli felkészülésben!

habi

A Habi Kft. webáruházában könnyedén megtalálhatja a megfelelő terméket MTZ-jéhez – fotó: Habi Kft.

Ezen felül kínálatunkban megtalálhatja az eredeti gyári MTZ és további traktoralkatrészek, komplett munkagépek és munkagépalkatrészek, illetve kiegészítő termékek (kenőanyag, gumi, csapágy, hajtástechnika, akkumulátor, ledes fényszórók és munkalámpák, stb.) széles választékát!

Kérdéseikkel forduljanak bizalommal szakértő kollégáinkhoz, akik már az ország 20 pontján várják Önöket!

2017. január 25-28. között az AGROmashEXPO-n is találkozhatnak munkatársainkkal, akik naprakész információkkal, tippekkel és tanácsokkal várják Önöket!

habi

Találkozunk az AGROmashEXPO-n – fotó: Habi Kft.