A növényvédő szerektől mentes, ugyanakkor hatékony gyomirtásnak különösen nagy jelentősége van pl. a szabadföldi zöldségek esetén. A széles sortávok miatt a korai növekedési szakaszban meglehetősen alacsony a növények gyomnövényekkel szembeni versenyképessége. Ebből adódóan a nem megfelelő módon vagy időpontban végzett gyomirtás számottevő termésveszteséget okozhat – írja a nak.hu.

Már jelenleg is elérhető a Zasso keskenyebb, szőlő- és gyümölcs ültetvényekre adaptált változata – fotó: Zasso/Youtube

A mechanikai gyomirtás hagyományos eszközei mellett az elmúlt években megjelentek a mesterséges intelligencia által támogatott, traktorra applikálható agrorobotok, amelyek vagy előre felvételezett GPS koordináták alapján, vagy kamerarendszer által különböztetik meg a gyom- és kultúrnövényeket. A növényfelismerést követően mechanikai úton végzik a szelektív gyommentesítést.

A hagyományos, mechanikus gyomirtás mellett a gyommentesítés új generációját képviselik a lézeres gyomirtó robotok, amelyek a talaj forgatása vagy bármilyen megbolygatása nélkül végzik a gyommentesítést. A traktorra függeszthető robotok az előbbiekhez hasonlóan mesterséges intelligencia által azonosítják a gyomnövényeket, majd ezt követően a gyomnövénykere irányított lézersugarak által történik a gyommentesítés – olvasható a nak.hu cikkében.


A talajbolygatás nélküli gyommentesítés legújabb fejlesztési irányát képviseli a magasfeszültségű elektromos áram által történő gyomirtás. Ennek során a nagyfeszültségű áramot helyben, a traktor mechanikai energiájából vagy alternatív energiaforrásból állítják elő.

Az elektromos áram ún. applikátorokon keresztül jut a növényekbe, majd a talajba. Az áramkör egy második applikátoron keresztül zárul, amely vagy más növényekhez, vagy a talajhoz ér. Ennek következtében a növény föld feletti részével érintkező applikátor által közvetített áram a negatív pólus felé haladva a gyökerekig hatol.

Az elektromos kezelés hatására a növény felforrósodik, a növényi nedvek elpárolognak és a sejtfalak, illetve a szövetek visszafordíthatatlanul károsodnak, amely végül az egész növény pusztulásához vezet.

A kezelés tehát a teljes gyomnövény pusztulásához vezet, ami különös előnyt jelent a mechanikai gyomirtással szemben, ahol általában csak a gyomnövények bizonyos részei semmisülnek meg.

A szántóföldi kultúrák és szabadföldi zöldségek esetén alkalmazható elektromos gyomirtók fejlesztése és tesztelése folyamatos, jelenleg a svájci Zasso és az angliai RootWawe által fejlesztett prototípusok állnak a legközelebb a kereskedelmi forgalmazáshoz. Már jelenleg is elérhető a Zasso keskenyebb, szőlő- és gyümölcs ültetvényekre adaptált változata, amely esetében a traktor mögött rögzített generátorra applikált fix, illetve lengőkarra szerelt mozgatható elektródák a sorok és a tövek között is elérik a gyomokat – írja a nak.hu.

Feltehetően már 2025-ben elérhető lesz a Zasso egyéb szabadföldi kultúrákban alkalmazható elektromos gyomirtója, amely 1,5 km/h sebességgel haladva nagyfeszültségű, 4000-8000 Volt árammal hatástalanítja a gyomnövényeket.

A szabadföldi kísérletek ígéretesnek bizonyultak, cékla ültetvényben végzett szabadföldi kísérletek során az egyéb mechanikus és növényvédő szert felhasználó eljárásokhoz képest kb. 95%-os hatékonyságot értek el, amely kb. 75% herbicid megtakarítást tett lehetővé.

Az angliai RootWave 2022-ben fejlesztette ki az első, traktorra függeszthető gyümölcs- és szőlő ültetvényekben alkalmazható „elektromos gyomirtó” prototípusát, amelynek szabadföldi tesztjei jelenleg is folyamatban vannak. A vállalkozás 2024-ben társult a speciális precíziós irányított kapák és sorközművelő berendezések terén piacvezető Garford Farm Machinery-vel. Az együttműködés célja egy, a szántőföldi és szabadföldi zöldség kultúrákban alkalmazható gyommentesítő robot fejlesztése, amely integrálja az elektromos gyomirtást a precíziós vezérlésű rendszerbe.

A forgatás nélküli – így a lézeres és az elektromos áram általi - gyomirtás – jelentősége növény- és talajvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen amennyiben beigazolódik ezen technológiák hatékonysága, számos kultúra esetén megnyílik az út a környezet – és talajterhelés nélküli, minimális herbicidhasználat mellett megvalósítható gyommentesítés előtt – írja a nak.hu.

Indexképek: Zasso/Youtube videó