Móri Richárd, a vállalkozás fiatal családtagja. A Kaposváron végzett agrármérnök-szakember segített a részletek pontosabb megismerésében.

Mik a legfontosabb tudnivalók a vállalkozásról?

MR: Szigetváron és környékén gazdálkodunk, több mint 800 hektáron, változó minőségű talajokon. A terület kb. fele erős, kötött feketeföld, a másik fele pedig a Zselici dombság déli felére nyúlik fel, ott homokosabb, lazább talajokat művelünk. Így a technológiát is mindig az aktuális táblához kell megterveznünk, nem lehet ugyanazt a kottát lejátszani mindenütt. Édesapám vezeti az egész gazdaságot, ketten dolgozunk az irodában, és kisöcsém, Erik vezetésével hatan tevékenykednek a területeken, a gépeken. Tavaly repcét (4 t/ha volt a termés), kukoricát (12 t/ha), búzát (7,5 t/ha), napraforgót (3,8 t/ha) és szóját (2,6 t/ha) termeltünk. Idén a repcét kihagytuk, hidas permetező nélkül, a sok kivont hatóanyag miatt nehéz, növényvédelemmel nem lehet a megfelelő mennyiségű és minőségű kezelést elvégezni. Így repce helyett árpa lett, a szója majd másodvetésben lesz, hibrid napraforgó és vetőmagbúza-előállítás történik a maradék területen.

Móri Richárd családi vállalkozó egy Vaderstad géppel

Móri Richárd, a Bata család fiatal vállalkozója – fotó: Vaderstad

A munkagéppalettát hogyan alakították ki?

MR: Tulajdonképpen szerencsénk volt, mert a kezdetekkor az egyik szakember ismerősünk a Väderstad gépeit ajánlotta figyelmünkbe, és így nagyon nem is foglalkoztunk mással, amikor a forgatás nélküli műveléshez kerestünk gépeket.

Rögtön három géppel indítottunk: egy hatsoros Tempo szemenkénti vetőgéppel, egy öt-méteres Carrier rövidtárcsával és egy hatméteres Rollex hengerrel. Ezt követte egy hatméteres NZ-Aggressive kombinátor, majd 2016-ban egy négyméteres Rapid vetőgép, tavaly pedig egy 8 méteres kombinátorral cseréltük le a korábbit. Pár hete pedig megérkezett a rég várt TopDown is, amihez szükség lesz majd a komolyabb, 370 lóerős teljesítményű traktorra. Tavaly a gabonák betakarítása után volt nálunk egy háromméteres demógép, amit a 270 lóerős erőgép gond nélkül kiszolgált, így döntöttünk a négyméteres TopDown mellett. Manapság nagyon fontos az időfaktor, minden munkát a lehető legrövidebb idő alatt el kell végzeni, ezért szükséges a nagyobb munkaszélesség.

Mik a tapasztalatok a svéd gyártó gépeivel kapcsolatban?

MR: A Tempóhoz most rendeltük meg az E-Controlt, amely a szakaszolást és a változó tőszámú vetést segít ke-zelni – pont a héten jöttek beüzemelni. Nagyon kíváncsi vagyok arra, mit tud hozzátenni az eddigi eredményekhez! Alapvetően nagyon elégedett vagyok a Väderstad gépeivel, a Tempónak például már a hatodik szezonja fut, és csak a kopó alkatrészeket kellett cserélni, azt is csak tavaly. Ha a többi Väderstad gépnél esetleg előfordult valami probléma, a szerviz vagy aznap, de legkésőbb másnap már itt volt, de gépkezelési kérdéseknél akár telefonon is nagyon segítőkészek és hatékonyak a cég képviselői. Így a gépek minőségével és a háttérrel is nagyon elégedettek vagyunk.

Egy dolgot sajnálok, de az a mi hibánk – a Rapidból hatméterest kellett volna vennünk… Tavaly, kicsit nedvesebb körülményeknél többször eldugult a gép, nem is igazán értettük, mi a gond. Aztán a tárcsasor kicserélése után tökéletes lett a vetés. Még olyan nem szokványos dolgot is megoldottunk, hogy vadászterületeinken, próba gyanánt, vadföldnek álló cirokba búzát vetettünk két hektáron: kikelt, működött!

Mit gondol a szántás nélküli talajművelésről?

MR: Alapvetően nem vagyok szántásellenes, de egyértelmű, hogy vannak olyan évek, amikor nem szükséges szántani. Ekkor a TopDown használata tökéletes.

Hiányzik még valamilyen Väderstad gép a gazdaságból?

MR: Egy nagyobb Carrier tárcsa, az XL lesz a következő lépés, és a Rapidból egyszer majd a hatméteres, a Tem-póból pedig a nyolcsoros lehet a következő lépés, a függesztett kivitelben. Vetőmag-napraforgóban ez utóbbi lesz a legjobb megoldás, arról nem is beszélve, hogy a későbbi repce- és szójavetésnél így ideálisak lehetnek a paramétereink.

Keresse bizalommal a Vaderstad Kft. szakembereit ide kattintva.

Szerző: Fodor Mihály