Az új munkaeszköz piacra dobásáról a farm-connexion nevű francia agrár hírportál számolt be.  A Qualidisc 21123 T-vel a Kverneland először kínál 12,25 méter munkaszélességű tárcsás boronát. Mint azt írták: a terméket a Vendée régióban, a Kverneland Landes Genusson-i üzemében fogják gyártani.

Az eszköz alapja a Qualidisc Pro modellből már ismert, azzal teljesen megegyező 600 mm átmérőjű kúpos tárcsákból álló dupla soros rendszer. A tárcsák mulcsképzése hatékony, a vázszerkezet technológiai megoldásai pedig minimalizálják az eltömődést még nagy mennyiségű növényi maradvány, például kukoricaszár esetén is. A gyűrűshengerek (Actipack, Actipress és Actipress Twin típusúak) elegyengetik és tömörítik a fellazított talajréteget.

kverneland

A munkagép az elülső mankókerekek kormányozhatósága révén viszonylag szűk körben is képes elfordulni – forrás: farm-connexion

Ezek közvetlen kapcsolatban állnak a munkagép elülső részén elhelyezkedő, 360 fokban forgatható mankókerekekkel, amelyek stabilan tartják az eszközt és akár magas sebességnél is biztosítják, hogy a négy, egymástól függetlenül felszerelt vázszegmens megfelelően kövesse a talaj egyenetlenségeit. Az a feladatuk, hogy biztosítsák a tárcsák azonos mélységű munkavégzését akár a teljes, 12,25 méteres szélességben. A szegmensek nyomása páronként állítható a talajadottságokhoz igazodóan a talajkövető rendszer segítségével, így minden szegmensre állandó nyomás nehezedik.

A munkamélység beállítása hidraulikusan történik a vezetőfülkéből, így a munkamélységet néhány másodperc alatt módosíthatja még egy kezdő gépkezelő is.

A Qualidisc T összekapcsolása a traktorral szintén könnyen elvégezhető.


A táblaszéleken történő fordulások során az eszköz a kormányozható kerekeken és a hátsó hengereken fordul. A négy kormányozható kerék 360 fokban forgatható, így rövid manőverek is lehetségesek a nagy munkaszélesség ellenére. A munka végeztével a vezető könnyen összecsukhatja a 15 tonnás eszközt, amely így 3 méter széles és 4 méter magas.

Az első gépeket 2024-ben limitált kiadásban fogják értékesíteni. A gép sorozatgyártásának tervezett időpontja 2025 vége.