Korszerű technikai eszközök segítik a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének munkáját. A tíz hivatásos halőr többek között új távcsöveket, tőkamerákat, éjjellátókat, valamint testkamerákat kaptak, hogy hatékonyan láthassák el a munkájukat - írta meg a BAMA.

Mindenre szükségük van

A HEBMESZ ügyvezető elnöke, Kapitány Zsolt elmondta, hogy a technikai berendezések nagyban segítik a halőrök munkáját. Az eszközöket pályázat keretében szerezték be és sikerrel használják őket. Hatalmas szükség volt már erre, hogy a szövetség több mint 2000 hektár vízfelülettel rendelkezik a vármegyében, amiről folyamatosan gondoskodniuk kell.

Hozzájuk tartozik a Dráva-, a Duna baranyai szakasza és számos mellékág. Emellett ők felelnek a Kovácsszénájai-tóért, valamint a 79 hektáros Pécsi-tóért is. Ezeken felül a megyei halőrök bármely egyesületi vízfelületen jogosultak ellenőrizni, kivételt képeznek természetesen a magántulajdonban lévő vizek. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Pécsi-víz csatornán, ami nem tartozik egyik egyesülethez sem, tehát nincsen horgászati hasznosítása, szintén tartottak ellenőrzéseket az utóbbi időben.

Bármilyen iratot elkérhetnek

A hivatásos halőrök bármilyen horgászatra jogosító és személyazonosításra alkalmas okiratot elkérhetnek az ellenőrzés során. Az adatokat és a jogosultságokat, az állami, a napijegy, valamint a területi jegyek érvényességét egy alkalmazáson keresztül tudják megvizsgálni. Emellett ellenőrizhetik a horgászati eszközöket és a szák tartalmát, hogy abba valóban az adott halfajra vonatkozó méretkorlátozás feletti halak kerültek-e bele.

Az új eszközök hatékonyan védik a halőrök testi épségét - fotó: pexels.com

Miért fontos a testkamera?

Kiderült, hogy a testkamerára akkor van szükség, amikor az egymásnak ellentmondó állításokat kell tisztázni. Olyankor jön jól, amikor a halőr vagy a horgász nem ugyanúgy vélekedik a helyzetről, esetleg akkor, amikor a szakember több horgászt ellenőriz egyszerre. A HEBMESZ ügyvezető elnöke azt is hozzátette, hogy eddig semmilyen komolyabb fenyegetés vagy bántalmazás nem érte a halőröket, nem volt szabálysértés, legalábbis, ami a kollégák testi épségét illeti.

Elmondta, hogy a megyében jelenleg tíz rendészeti vizsgával rendelkező halőr dolgozik, akiket főállásban alkalmaznak. Nekik további hat társadalmi halőr segít, hogy minden munkát el tudjanak végezni.