Sokan ismerik az etilén gázt, amit leggyakrabban polimerizációs alapanyagként használnak fel. A kutatók azonban rájöttek, hogy ha egyes növényeket etilénnel kezelünk, akkor azokat a gáz gyorsabb növekedésre serkenti, ellenállóbbak lehetnek - írta meg a Greendex.

Mi az etilén és mire használjuk?

Az etilén az alkének csoportjába tartozik, egy egyszerű szerves vegyület. Színtelen, édeskés szagú, éghető gáz, amit sokoldalúan fel lehet használni. Általában földgázból és kőolajból nyerik ki, de napjainkban már környezetbarát eljárással is készülhet. Fő felhasználása egyértelműen a műanyagipar, ahol műanyag polimereként szolgáló polietilént gyártanak belőle.

De akkor miért jó ez a növényeink számára?

Az etilén egy fontos növényi hormonnak számít, ami természetes úton serkentheti a növekedésüket, támogatja a levelek lehullását, valamint a növény gyümölcseinek az érését. Az etiléngáz fő tulajdonságát azonban akár otthon a kertben is kihasználhatjuk, de kiváló megoldás éretlen gyümölcs esetében is.


Ahogy az embert, úgy a növényeket is sok stressz éri életük során. Ennek fő oka a szárazság, a túlzottan magas hőmérséklet, ami miatt a növekedés lelassul, megáll, így a termésre is hatással lehet. A kertben, a szobanövényeknél, valamint a mezőgazdaságban is rengeteg problémát okoz a stressz, így a kutatók olyan genetikailag módosított növényeket kerestek, amelyek gyorsabb fejlődésre képesek.

Az Amerikai Egyesült Államokban található Tennesse Egyetem kutatói kezdték el vizsgálni az etilén hatását a növényekre. Kiderült, hogyan lehet célzottan felhasználni, aminek hatására a palánták fejlődése felgyorsulhat. Az érdekesség, hogy erre a tulajdonságára teljesen véletlenül jöttek rá, hiszen eredetileg a cél az volt, hogy megállapítsák, az egyes növények és a baktériumok hogyan érzékelik az etilén jelenlétét.

Az etilén szinte minden növényre hatással van - fotó: pexels.com

Amikor a növényeket egy fénnyel megvilágított helyre tették, akkor kiderült, hogy azok, amelyek etilénnel érintkeztek, nagyobb leveleket és gyökérzetet növesztettek. A gyors fejlődés azonban ezt követően sem állt meg, a palánták továbbra is nagy ütemben fejlődtek. A kísérletet megismételték a paradicsommal, az uborkával, valamint a búzával. Az etilén jótékony hatása minden növényre kihatott.

Erősítő tulajdonság

Érdekesség, hogy a gázzal kezelt növények sokkal ellenállóbbak lettek, kevésbé érezték meg a meleget, a sós levegőt, valamint az alacsony oxigénszintet.