A gyógynövények sok esetben fűszernövényként is kiválóak. Így van ez a turbolyával is, amely azon kívül, hogy nagyon könnyen termeszthető, igazán jó hatással van az egészségünkre, és még elképesztően finom is. Mégis, valahogy mostanában keveset hallunk róla, pedig nem véletlen, hogy elődeink nagy előszeretettel használták.

A termesztése gyerekjáték, az íze finom és még egészséges is, úgyhogy semmilyen okot nem találtunk rá, hogy ne adjunk neki helyet a kertünkben. Ha pedig nincs kertünk, akkor egy cseréppel vagy egy balkonládával is beéri. Ismerjük hát meg újra! Nem érdemes lemaradni róla! Úgyhogy, turbolyára fel!

Ismerkedj meg a turbolyával

A zamatos turbolya a turbolya nemzetség leggyakoribb faja hazánkban. Régebben nagyon gyakran használták a konyhában, azonban manapság valamiért már jóval ritkábban kerül bele az ételekbe, ami igazán nagy kár, hiszen valóban nagyon különleges fűszer.  A leggyakrabban illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya vagy édespetrezselyem néven illetik.  Az útszéli turbolya Európától Közép-Ázsiáig őshonos, a termesztett változata elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható.

A turbolya nagyon kedvelt gyógy- és fűszernövény. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növény. Már őseink is kedvelték, a perzsák mellett az egyiptomiak is gyakran használták fel, így nem csoda, hogy Tutanhamon fáraó sírjában is találtak turbolyamagokat. A görögök olyannyira bíztak a turbolyában, hogy vele áldották meg a barátaikat, sőt, még arcfiatalító tonikot is készítettek belőle, amelybe zsázsát és pitypangot is kevertek.

turbolya

A turbolya kiváló ízt kölcsönöz az ételeknek és még egészséges is. Fotó: Shutterstock

A rómaiak úgy vélték, nem csak finom, de még a memóriára is nagyon jó hatással van a turbolya, ezért bőségesen fogyasztottak belőle. Sőt, sokan úgy gondolták, még a pestis ellen is hatásos. Azonban, ami egészen biztos, hogy igazán könnyen termeszthető, nagyon finom és nagyon egészséges fűszernövény a turbolya.

Így legyen turbolya a kertben

A turbolya ez egyik legszebb és legízletesebb fűszernövény. Ráadásul igazán könnyen gondozható, így kezdő kertészek számára is remek választás. Egy évben többször is elvethetjük, így ha azt szeretnénk, hogy már tavasszal megfűszerezze az ételeinket, legkésőbb szeptemberben vessük el a magokat.


A turbolyát vetésekor azonban arra mindenképpen számítsunk, hogy az elszóródó magokból minden évben megújítja magát, így nem árt, ha cserépben neveljük, mielőtt az egész kertet a sajátjának fogja érezni. A turbolya nagyon könnyen elvadul, így ha egyszer helyet adtunk neki a kertben, akkor ott folyamatosan jelen lesz.

Tavasszal a magokat 2 cm mélyre, nyáron pedig kicsit mélyebbre, 3 cm mélyre vessük. Ha viszont túl mélyre kerülnek a magok, a csírázás egyenetlen lehet.

Egyáltalán nem igényes növény. A tűző napot nem szereti, és még a gyengébb fényviszonyok között is jól fejlődik, ezért akár félárnyékos helyen is jól érzi magát. A turbolya közepesen vízigényes, így a természetes csapadék általában elég a fejlődéséhez, de túl nagy szárazság esetén, illetve, ha cserépben neveljük, fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni.

Száraz időben ugyanis, ha nem öntözzük, az illóolaj-tartalma jelentősen vissza fog esni. A talajjal szemben igénytelen a turbolya, így szinte valamennyi talajtípuson termeszthető. A legjobb, ha a leveleit és a fiatal hajtásokat a május-júniusi virágzáskor szedjük le, de arra ügyeljünk, hogy a levelek felénél többet ne szedjünk le egyszerre, így folyamatosan tud fejlődni a növény. A turbolyát ne hagyjuk magasra nőni, a fiatal növényrészek ugyanis jóval ízletesebbek.

Ha nincs szükségünk a magjára, akkor a turbolya egész föld feletti részét levághatjuk. Ezt mindig olyan napra időzítsük, amikor nem esik az eső. A levágott turbolyát napfénytől védett helyen, kiterítve szárítsuk meg, majd törjük össze, és így használhatjuk ételeink ízesítésére.

A tavasszal vetett turbolya általában 6 hét múlva szedhető, a nyáron vetett növény ezzel szemben már négy-öt hét után felhasználható. A turbolyát összeültethetjük bármilyen fűszernövénnyel, de virágok közé is vethetjük.

Ezért használd a turbolyát

A turbolyát leggyakrabban a francia konyha szerelmesei használják. Kiváló a különféle levesek, a baromfiból készült ételek és mártások ízesítésére, de báránysültek és tojásételek fűszerezésére is bátran használhatjuk. A gomba is jó barátja a turbolyának, így hát engedjük őket össze a serpenyőben, egészen biztosan nem fogjuk megbánni.

turbolya

Ha nincs kertünk, a turbolyáról akkor sem kell lemondanunk. Balkonládában és cserépben is kiválóan érzi magát. Fotó: Shutterstock

Ha a kora tavaszi zsenge hajtásait levágjuk, azok kiválóak lehetnek a salátáinkban is, azonban később már ilyen formában ne fogyasszuk a turbolyát, mert rágóssá és keserűvé válhat.

De nem csak fűszernövény, hanem remek gyógynövény is a turbolya, így a belőle készült tea kiváló vese, hólyag- és emésztőszervi megbetegedés esetében. A turbolya hajtása lavon-glikozidot, keserűanyagokat, ásványi anyagokat, valamint A- és C-vitamint is tartalmaz.

A középkorban a turbolya a kolostori gyógyászat legfontosabb gyógynövényei között kapott helyet. A turbolyából a kelésekre készítettek kenőcsöt, de bőrgyulladásokra is használták. A turbolyát ezen kívül használták emésztőrendszeri panaszokra, lázra, köptetőként, de segít megelőzni a szervezetben a krónikus gyulladások kialakulását is. Illóolajai segítik a nyálkakiválasztást a légutakban, így köptetőként is alkalmazható.

A benne található flavonoidok vízhajtó hatásuk mellett a vese vérellátását is fokozzák. Várandósság idején és gyulladásos vesebetegségek esetén kerülendő az alkalmazása. Azonban mielőtt alkalmaznánk, mindenképp járjunk utána, hogy nehogy allergiásak legyünk rá. Ha pedig betegség esetén alkalmaznánk, mindenképp kérjük ki szakorvos tanácsát.

A turbolya tehát kiváló fűszernövény, amelynek érdemes helyet adni a kertünkben.