Nem mindegy, melyik élelmiszert hogy tároljuk, hiszen csak akkor őrzik meg a minőségüket hosszú ideig, ha megtaláljuk a legjobb módszert. Ráadásul sok a tévhit, így érdemes utánajárni, vajon hol van a legjobb helye a lisztnek, valóban a hűtőben kell-e tárolni a tojást, vagy hogy áll el a legtovább a kenyér.

Mivel sajnos évente átlagosan 33 kg élelmiszert dobunk ki a szemétbe, érdemes nagyon tudatosnak lenni már a bevásárlás során is. Nem is olyan butaság tehát bevásárlólistát írni, és nem farkaséhesen indulni a bevásárlótúrára. Amikor pedig valamilyen oknál fogva nagyobb mennyiséget kell otthon raktároznunk, fontos, hogy a lejárati határidő szerint kerüljenek be a polcokra a termékek, így elkerülhetjük, hogy a gyorsan lejáró élelmiszerek a kukában végezzék.

Érdemes időnként áttekinteni, milyen élelmiszerek vannak a kamra polcain, a hűtőben és a mélyhűtőben, és azok felhasználásával elkészíteni az ételeket, hogy ki tudjon ürülni, majd legyen helye a frissen eltett befőtteknek, lekvároknak és minden más finomságnak.

Így a legjobb tárolni az élelmiszereket

1. A cukor és a só legnagyobb ellensége a nedvesség, így érdemes átönteni a zacskóból, vagy a papírzacskóból egy légmentesen zárható üvegbe.

élelmiszerek szekrényben

Fontos, hogy minden élelmiszeren hagyjuk rajta a cimkét, amelyen a lejárati idő szerepel. Fotó: Shutterstock

2. A fűszereket se tartsuk párás helyen. A legjobb megoldás, ha jól zárható fűszertartóba öntjük át őket a tasakokból, és olyan helyen tároljuk, ahol se pára, se fény nem éri. Így sokáig megtartják aromájukat és színüket.

3. Az olajos magvak nem sokáig állnak el szobahőmérsékleten, a bennük található olaj miatt, így érdemes inkább a hűtőben tartani azokat.


4. Az almát, a körtét, a citrusféléket, vagy éppen a banánt nem érdemes hűtőben tárolni, hiszen kiválóan elállnak a hűvös kamrában, sőt, tovább maradnak frissek, mint a hűtőszekrényben.

5. A hagymát és a fokhagymát száraz, sötét helyen tároljuk, ahol jól jár a levegő. Azonban hűtőben ne tároljuk, mert a nedvesség hatására nagyon hamar tönkre fog menni, nem is beszélve a szagról, amit a hűtőben áraszt.

6. A kenyeret ne hagyjuk a zacskóban, amibe a vásárláskor beletettük, mert bár puha marad, nagyon hamar meg fog penészedni. Érdemes jól szellőző, általában textilből készült zsákban tárolni, hogy sokáig megőrizze frissességét. A mélyhűtőben is sokáig eltárolható, így ha kifogytunk a kenyérből, csak elő kell venni, és hagyni, hogy pár óra alatt szobahőmérsékleten kiolvadjon.

7. A mézet legjobb szobahőmérsékleten tárolni, ahol nem éri sok fény. A hűtőben azonban nagyon hamar kristályossá fog válni.

8. A paradicsomot nagyon sokan a hűtőszekrényben tartják, pedig ez egyáltalán nem tesz jót neki. Nem véletlen, hogy a boltokban és a piacon sem hűtve tudjuk megvásárolni. Szobahőmérsékleten sokáig eláll, és tökéletesen megőrzi zamatát.

9. A lisztben sajnos nagyon gyakran találkozhatunk például mollyal, így mindenképp jól záródó edényben tároljuk. A hűtőben, vagy egy hűvös kamrában is kiválóan eltartható.

10. Ahogy az is örök vita lesz, hogy a tyúk, vagy a tojás volt előbb, úgy a tojás tárolásával kapcsolatos vélemények is igen csak eltérőek lehetnek háztartásonként. Van, aki esküszik rá, hogy csakis hűtőben lehet hosszan eltartani, de van, aki a kamrában tárolja. Érdemes a dobozában tartani, mert az kellő szellőzést biztosít számára, akár a hűtőben, akár a kamrában tároljuk.

Így kerül minél kevesebb élelmiszer a szemétbe

Manapság több okból kifolyólag is előfordul, hogy élelmiszert vagyunk kénytelenek felhalmozni otthon. Azonban, ha nem gondoljuk át a bevásárlást, és nem jól tároljuk a megvásárolt élelmiszereket, nagyon sok kerül a szemétbe.

konyha élelmiszer

Nem árt tudni, a hűtőszekrény melyik részében áll el a legjobban az adott élelmiszer. Fotó: Shutterstock

1. A mélyhűtővel kombinált hűtőszekrények esetében a hőmérséklet általában a legalsó polcokon a legalacsonyabb, és minél feljebb pakolunk, annál melegebb van a hűtőben. Éppen ezért alulra érdemes helyezni a nagyobb hűtést igénylő élelmiszereket. Ezért érdemes a nyers húsokat az alsó pocokra helyezni, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig általában a hűtőszekrény alsó fiókjaiban kellene tárolni. Ezeket nem érdemes megmosni, mielőtt bekerülnek a hűtőbe, mert úgy sokkal gyorsabban fognak megromlani, azonban arra ügyeljünk, hogy ne érintkezzenek más élelmiszerekkel, a rajtuk található szennyeződések miatt.

A hűtőszekrény felső polcára érdemes helyezni a főtt ételeket, jól zárható dobozokban. Középre tegyük a felvágottakat, kolbászokat, a vajat és a joghurtokat is. A hűtőszekrény nyitogatása miatt az ajtóra helyezett élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet ingadozásnak, így hiába van beépített tojástartó a hűtőszekrény ajtaján, nem érdemes abban tárolni a tojást. Viszont az ajtó kiváló az innivalók tárolására, így ide tehetjük az üdítőket és az ásványvizeket is.

Ha mindig ugyanoda tesszük az adott élelmiszert, nagyon sok időt és energiát nyerünk azzal, hogy nem állunk hosszasan tanácstalanul a nyitott hűtő ajtaja előtt, keresgélve a benne lévő dolgokat. Nem érdemes túlzsúfolni a hűtőt, hiszen egyrészt nehezebben találjuk meg benne a keresett élelmiszereket, másrészt nem tud a hűtőben áramlani a levegő, és így csökken a hűtés hatékonysága. Nem is beszélve arról, hogy az egymásra pakolt élelmiszerek nem lesznek kellő mértékben hűtve. A levegő helyes áramlása miatt ügyeljünk arra is, hogy az élelmiszerek ne érjenek a hűtőszekrény belső falához.

2. A kamrában is érdemes kellő távolságra tartani egymástól a zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen egymáshoz érve sokkal gyorsabban romlanak meg. Rendszeres időközönként át kell vizsgálni, hogy milyen állapotban vannak, és a romlottakat eltávolítani a többi közül, a csírákat pedig leszedni.

Az üvegekre mindig érdemes ráírni, hogy mi van bennük, és mikor készültek, hiszen évek múlva nem biztos, hogy egyszerű lesz megkülönböztetni egymástól a szilva- és a baracklekvárt.

Összességében elmondható, hogy a túlzott élelmiszer felhalmozás sok anyagi veszteséggel járhat, így érdemes ésszerűen vásárolni otthonra.