Olaszország Európa legnagyobb cseresznyetermelője. Fotó: 123rf.com

Olaszország Európa legnagyobb cseresznyetermelője. Fotó: 123rf.com

Sok új Guinness-rekord született már az idei nyáron is, ide tartozik a valaha volt legnehezebb cseresznye is, - írja a Sokszínű vidék.  Az egy olasz testvérpár által termesztett gyümölcs 33 grammot nyomott, ami ugyan nem hangzik soknak, ám akkorára nőtt, mint egy sárgabarack.

A rekord nagyságú cseresznye. Fotó: Giuseppe és Alberto Rosso

Giuseppe és Alberto Rosso arról beszéltek, nem ez az első alkalom, hogy a világ egyik legnagyobb cseresznyéjét a magukénak tudhatják. Régóta foglalkoznak a gyümölcstermesztéssel az ország északi részén található Piemont régióban, de 2021-ben jött el az ideje annak, hogy hivatalosan is megmérettetik magukat. Tavaly több 30 gramm feletti cseresznyéjük is volt, fel is keresték már akkor a Guinnesst, de mivel a gyümölcsöket addigra leszedték, nem lehetett megerősíteni az érdemüket.

A korábbi rekordtartó gyümölcsöt szintén idén szedték le egy fáról Ferrara településén, az 26.45 grammot nyomott. Nem meglepő, hogy mindkét csúcs Olaszországban született, hiszen ez Európa egyik legnagyobb cseresznyetermelő állama. A testvérpár azt is elmondta, büszkék arra, amit elértek, mert hosszú évek munkája van ebben.

Olyan ez számukra, mintha valaki megdicsérte volna őket, amiért jók a munkájukban, és ez a legnagyobb örömet jelenti nekik. Annyi kulisszatitkot pedig elárultak, hogy 70 fajta cseresznyét termesztenek, de sosem az a lényeg, hogy mekkora maga a fa. Éppen ellenkezőleg: a legnagyobb szemek jellemzően az alacsonyabb termetű fákról kerülnek le.