Vagy minden szabadidőnket a gyepproblémák megoldására fordítjuk, vagy beruházunk egy jobb technológiával készülő gyeptrágyába – a szakértők szerint ma ezek a magyar kerttulajdonosok lehetőségei. A forróság ellen alkalmazott sűrű öntözésekkel ugyanis egy hagyományos műtrágya néhány hét alatt kimosódik, így a talaj felső 10-15 centiméteréből élő pázsit minden erőfeszítés dacára foltosodni, sárgulni kezd, fogékonnyá válik a különböző gombabetegségekre. Erdélyi Zsolt, a 34 000 tagot számláló „Füvesítsünk együtt!” Facebook-csoport szakértője szerint drága és elterjedt bosszúság volt ez 2022-ben hazai kertészkedőknek. A helyzetre végül egy új tápanyaggal nemcsak hatékony, de kényelmes megoldást találtak: ezek a LOVOGREEN gyeptrágyák, egyedülálló hármas hatással.

Erdélyi Zsolt LOVOGREEN gyeptrágyák

Bal oldalt Erdélyi Zsolt, a 34 000 tagot számláló „Füvesítsünk együtt!" Facebook-csoport szakértője, jobb oldalt a LOVOGREEN gyeptrágyák – fotó: IKR Agrár Kft.

Az extrém nyári forróságban érdemes jobb technológiával készülő gyeptrágyára váltani

Erdélyi Zsolt szerint a díszkertben nincs nehezebb növény a pázsitfűféléknél, mivel szépségük és problémáik egy tőről fakadnak: a fokozott szálsűrűségből.

A pázsit fenntartása csak addig egyszerű, amíg nincsenek esztétikai elvárásaink vele kapcsolatban. A nemesített pázsitfűfélék ugyanis kényes zsarnoknövények, kizárólag a talaj felső 10-15 centiméteréből veszik fel a tápanyagokat, amelyeknél nemcsak az elérhetőség számít, de az összetétel is. A tömött gyepszőnyegnél ugyanis egy, a növényi immunrendszer számára lényeges mikroelemhiány, elmaradt öntözés vagy nyírás szinte azonnal megbosszulja magát. Az alapelv, hogy nincs két egyforma kert: mások a klimatikus viszonyok, más a kertfelület zártsága, eltérőek a talajok, eltérőek a növények, a városokban akár a téli hőszennyezettséget is figyelembe kell venni” – meséli a szakember.

Mindez azt jelenti, hogy az eredményekért a pázsitnak gyakorlatilag tálcán kell kínálnunk a kertben a nedvességet és a tápanyagokat, ami az extrém időjárás miatt egyre nagyobb teher a tulajdonosoknak. A szakértő szerint ahol csak lehet, ott érdemes jobb termékeket alkalmazni a gyepápoláshoz, hiszen ezekben a technológia helyettünk dolgozik.

„Az extrém nyári hőség miatt a jobb technológiával, hazai viszonyokra készülő gyeptrágyák elkezdtek érezhető előnyöket nyújtani a magyar kertekben is. A LOVOGREEN gyeptrágyákra is ezért figyeltünk fel az IKR Agrár ajánlóit követve. Olyan szabályozott tápanyagleadással dolgoznak, ami a fokozott öntözés okozta kimosódásnak, forróság kiváltotta elpárolgásnak egyformán ellenáll. A termékek speciális tápelemei, mint a magnézium vagy a vas, ráadásul további előnyöket is jelentenek: a kerttulajdonos megspórolhatja az ezek kijuttatására szánt munkaórákat. A pázsitnak ezekre ugyanis mindenképp szüksége van, azonban míg ez a LOVOGREEN-nel egyetlen kijuttatással 8-10 hétig elérhető volt még a 2022-es tomboló kánikulában is a gyepnek, addig egy hagyományos gyeptrágyával külön-külön kell azokat kijuttatni.”

Egy egyedülálló közösség a gyeptelepítés, gyepfenntartás kérdéseivel

Erdélyi Zsolt 15 éve kezdett el füvesítéssel, a dísznövények és díszpázsitok ápolásának kérdéseivel foglalkozni. Kertfenntartással, parkfenntartással kapcsolódó munkái miatt többször látogatott el nyugat-európai bemutatókertekbe is, ahol évszaktól függetlenül mindig gyönyörű pázsitokat látott. A házikertben elérhető hasonlóan látványos sikerekhez próbált itthon online elérhető tudásanyagokat, szakmai csoportokat felkutatni, de nem járt sikerrel. Ekkor döbbent rá, hiánypótló céllal érdemes lehet egy saját közösséget építeni a kérdésben.

2014-ben vágtam bele a „Füvesítsünk együtt!” csoport építésébe, mert nem nagyon akadt se magyar se külföldi közösség, ahol a gyeptelepítés és ápolás kérdéseiben segítették volna a kerttulajdonosokat. Olyan támogató közösséget kezdtünk felépíteni, ami segít előrelépni a tagoknak pázsitápolásban. Mára több mint 34 000 tagunk van, kérdéseket válaszolok meg, tanácsot adok, videón vagy akár személyesen felmérem, megoldom a gyepproblémákat a kertekben. Ez a gyepgyógyítás vált mára a főtevékenységemmé, szinte 100%-ban kiváltotta a kertfenntartási, kertépítési munkákat. Megközelítőleg 1000 tagunk kertjében adtam eddig tanácsot, napi kapcsolatban állunk, követem a fejlődést, amíg el nem érik a várt eredményeket. Ehhez gyakorlatilag minden terméket próbára teszek a saját 700 négyzetméteres kertünkben is, folyamatosan tesztelem az itthon elérhető gyeptrágyákat, hogy ismerjem a hatásukat, lehetőségeiket. A LOVOGREEN termékekkel ennek részeként indulta kapcsolatunk 2022 tavaszán. Azóta már 60-70 kertben felügyeltem az alkalmazását, mindenhol elégedettek voltak a hatásával.”

gyep

Erdélyi Zsolt 15 éve kezdett el füvesítéssel, a dísznövények és díszpázsitok ápolásának kérdéseivel foglalkozni – fotó: IKR Agrár Kft.

Milyen előnyeiért dicsérték a „Füvesítsünk együtt!” csoport kerttulajdonosai a LOVOGREEN gyeptrágyákat?

1. A szabályozott tápanyagleadású LOVOGREEN gyeptrágyákkal a szép gyep kialakítása kisebb feladatot jelent

Erdélyi Zsolt kiemeli, hogy a LOVOGREEN gyeptrágyák őszi és tavaszi kiszerelései két eltérő formában tartalmazzák a növényi növekedéshez elengedhetetlen nitrogént.  Az újgenerációs LOVOGREEN gyeptrágyák egy speciális, karbamid-formaldehiddel szabályozott karbamid-nitrogén formát használnak, így 2 vagy 3 hónapig egyenletesen csúcsformában tartják a növényeket. A gyeptrágyával így a rövid és hosszú távú feladatokat is egyetlen munkamenettel megoldhatják a kerttulajdonsok.

2. A LOVOGREEN gyeptrágyák magnézium-kiegészítése javítja minden más tápanyag hasznosulását is

A LOVOGREEN gyepműtrágyák ideális arányban tartalmaznak magnéziumoxid-kiegészítést is, ami egyrészt smaragdzöld színt kölcsönöz a szálaknak, másrészt javítja minden más tápelem felvehetőségét is. Ezek közé tartozik például a növényi immunrendszer számára fontos vas is, ami ott van a LOVOGREEN-ben.

3. A LOVOGREEN gyeptrágyákat, szemben számos konkurens termékkel, a hazai viszonyokhoz fejlesztették

A LOVOGREEN gyeptrágyák előnye, hogy azok összetételét az IKR Agrár szakemberei segítségével a hazai viszonyokhoz alkották meg, így lehet mínusz 20 vagy épp plusz 45 fok, hatásosak maradnak. Az IKR Agrár hazai gyártókapacitásaival, kiterjedt besszállítói hálózatával egész évben elérhető technológiát jelent.

„A célom az volt, hogy olyan gyepműtrágyát találjak, ami megadja, amit a legtöbb kerttulajdonos keres: minőségi tápanyagpótlást, szezonális igényekre hangoltan, hosszú hatástartammal, hogy kisebb feladatot jelentsen a mutatós pázsit fenntartása.

A tavaszi megújításához alkalmazott LOVOGREEN NPK 20-5-8 +2 MgO és a nyári táplálásához ideális LOVOGREEN NPK 10-5-20-4 MgO gyeptrágyával azt láttam, hogy a 2022-es szélsőséges nyári forróságban is tartotta magát a gyepszőnyeg. A csoporttagokkal mintegy 135.000 négyzetméteren használtuk a terméket, közel 5 tonnát szórtunk ki belőle, a visszajelzések egyöntetűek: a hőség dacára 8-10 héten át egészségesen, mutatósan tartotta a gyepet. Mindegy, mennyit öntözték, tombolhatott akár a 40 fok körüli hőség, a pázsitnál beállt egy egyenletes növekedési ütem” – emlékszik vissza Erdélyi Zsolt.

Kutya, gyerekek, család, barátok - a LOVOGREEN tápelemtartalma minden igénybevételnek megfelel

A LOVOGREEN erősségei között Erdélyi Zsolt hangsúlyozza, az ideális tápelem-összetételnek hála nem csak azok a gyepszőnyegek szépek a tápanyaggal, amiket messziről csodálnak.

„Említettem, hogy az egyik fontos kísérleti terep a 700 m2-es, otthoni kertünk. A gyermekeink itt játszanak, rohangál a nagytestű kutyusunk, család, barátok jönnek-mennek. Tényleg intenzíven használatban van minden nap, a LOVOGREEN-nel mégis úgy mutat, mint egy katalógusfotó. Mások is hasonló tapasztalatokról számoltak be.”

gyep

A LOVOGREEN gyeptrágyák előnye, hogy azok összetételét az IKR Agrár szakemberei segítségével a hazai viszonyokhoz alkották meg, így lehet mínusz 20 vagy épp plusz 45 fok, hatásosak maradnak – fotó: IKR Agrár Kft.

Hogyan vágjunk bele a tavaszi gyeptelepítésbe a szakértő szerint?

A Füvesítsünk együtt!” csoport szakértője szerint a nyáron mutatós pázsitért a következő teendőkre ügyeljünk a tavaszi kertrendezés során:

  • Kezdjünk egy késes szellőztetéssel a talajfelszínen, amivel adott az oxigén a gyökérzetnek, orvosoljuk a téli talajtömörödéseket, illetve eltávolítjuk a télen elhalt növényi részeket

  • Következhet a tisztítónyírás, mely folyamat során összegyűjtjük a gyepszellőztető által kitépett növényi részeket

  • Folytassuk szakszerű műtrágyázással a tavaszi megújulást segítő LOVOGREEN NPK 20-5-8 + 2 MgO gyeptrágyával 35gr/m2 mennyiségben! A műtrágyát mindig száraz felületre juttassuk ki, majd locsoljuk be a gyepet annyira, hogy a szemcséket lemossuk a levelekről.

A LOVOGREEN gyeptrágyából elérhető áttelelést segítő változat is extra magnézium- és káliumdózissal: NPK 10-5-20 + 4 MgO összetételben.

A termékek elérhetőek 5 kg-os műanyagvödrös és 10 kg-os polietilénzsákos kiszerelésben is, akár az IKR Agrár saját webshopján keresztül!

IKR Agrár online gazdabolt: www.ikragrar.hu/gazdabolt

Dús mélyzöld pázsit egyszerűbb ápolási munkákkal? A szabályozott tápanyaghatás a kerttulajdonos helyett dolgozik a LOVOGREEN gyeptrágyákkal!