Nem hiányozhatnak egyetlen konyhakertből sem azok a nyár közepén zsenge termést ontó babok, amelyeknek rengeteg fajtájából válogathatunk. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, ahogy mindegyik fajtának a maga előnyei is a termesztés és felhasználás szempontjából.

zöldbab

Virágzás idején magas páratartalomra van szüksége, így rendszeresen kell locsolni – fotó: pixabay.com

Nagyon kedveltek a karósbabok

A karósbabok a legmutatósabb fajták, korán vethetőek, és a támrendszert birtokba véve kertünk díszei maradnak késő őszig,  betakarításig.

Kifejezetten hobbikertészeknek ajánlják a Lingua di foco 2 nevű, késői érésű karósbabot, ami kellő odafigyelés, törődés mellett nem csak látványával hálálja meg a gondoskodást, hanem a termésével is. A 2-3 méter magasra megnövő, jellegzetes cirmos babszemeket érlelő hüvelyei alkalmasak tejes- vagy kifejtőbabnak, illetve szárazbabnak is. Frissen a legfinomabb, de későbbi felhasználásra zsenge terméséből a fagyasztóban is tárolhatunk pár adagot. Mivel virágzás idején magas páratartalomra van szüksége, így rendszeresen kell locsolni, különben elhullatja virágait! Rendszeres öntözéssel ráadásul nagyobb szemű magokat érlel.

Még az előbbinél is többen ismerik a futó- vagy karósbabok közül a Supermarconi fajtát, aminek a jellegzetes világoszöld, lapos hüvelyei szálkamentesek, kiadósak – átlagosan 2,5 cm szélesre és 24 cm hosszúra nőnek meg. Nagyon korai érésű, gyorsan növekszik, így  már a vetéskor karózni kell ahhoz, hogy a gyors fejlődésében megtalálhassa a növekedéshez szükséges teret és fényt. Fontos, hogy a virágzás idején rendszeresen kell locsolni, hogy megfelelően kössenek a virágok.


zöldbab

Nagyon sokan szeretik a sárga hüvelyű bokorbabokat is – fotó: pixabay.com

Bokrosodó zöldbabok

Bokorbabok közül a korai fajták már egyre dúsabban nőnek, némelyikük már mutatja is a fejlődő termését! A korai érésű, bőtermő kifejtő tarkabab, a Taylor, ami fészekbe ültetve 40-45 cm magas bokrot növeszt, a hüvelyei és szemei pedig piros-drapp cirmosak. Nagyon ízletes fejtett babként levesnek, főzeléknek, különböző babos krémeknek, teljes érésű termését pedig szárazbabnak használhatjuk. Ha szárazbabként szeretnénk felhasználni, akkor a kifejtés után tegyük mélyhűtőbe 48 órára, mert ezzel megelőzhetjük a zsizsikesedést!

Hasonlóan kiadós, júniustól szeptemberig szedhető, rövidebb tenyészidejű, sárga hüvelyű bokorbab fajta a Sonesta, amit elsősorban a szálkamentes terméséért szeretünk. 12-13 cm-es hüvelyei aranysárgák, a magja fehér, a terméshozama bőséges. Jó a stressztűrő képessége, és ellenálló a betegségekkel szemben is. Vethető fészekbe vagy sorba, szedni folyamatosan érdemes. Fagyasztás előtt ne felejtsük el blansirozni, majd hideg vízzel lehűteni.

A Sonesta zöldhüvelyű társa a korai érésű ceruzabab, a Sintra, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és ugyanabban az időszakban terem. Bő terméséért, roppanós hüvelyeiért közkedvelt.

zökdbabok

Nagyon sokféle zöldbab kapható – fotó: pixabay.com

A bokorbabok családjában valódi különlegességnek számít a július-augusztusban szedhető Purple Queen, aminek a szálkamentes sötétlila hüvelye 15 cm hosszúságúra is megnő. Gömbölyű hüvelyei a főzéskor megváltoztatják a színüket és zöldes árnyalatot kapnak. A bokorbabok egyik legfinomabbika, ráadásul folyton terem, ezért a nyári menüben mindig ott lehet a helye! Vethetjük sorokban vagy fészekbe, a virágzása idején kell jobban figyelni rá – gondoskodjunk a bőséges vízellátásáról, hogy azzal is segítsük a termések kifejlődését!

Középkorai, kifejezetten bőtermő a Dior ceruzabab, amelynél hatalmas előnyt jelent, hogy magas a hőtoleranciája és az ellenálló képessége az olyan betegségekkel szemben, mint a baktériumos paszulyvész, a babfenesedés vagy bab mozaik vírus. Júniustól augusztusig terem, amit nem használunk fel azonnal azt, blansírozás és hűtés után a mélyhűtőben tárolhatjuk.

zöldbab

Kiemelten alacsony energiatartalmú zöldségféle – fotó: pixabay.com

A zöldbab rengeteg formában elkészíthető, számos hagyományos étel alapanyaga

A zöldbab nagyon ízletes főzve, párolva, olajban pirítva, grillezve, kovászolva vagy salátának elkészítve paradicsommal, sárgarépával, főtt kukoricával, kelbimbóval párosítva. Népszerű körete lehet a különféle húsoknak, nagyon ízletes rakott, és csőben sült ételeket is készíthetünk belőle.

Kiemelten alacsony energiatartalmú zöldség (41 kcal/100 gramm), ezért bármelyik diéta (akár cukorbeteg-, akár fogyókúrás) alapját képezhetik a belőle készült ételek.

Főve 100 grammonként tartalmaz: 6,7 gramm szénhidrátot, 0,2 gramm zsírt, 2,4 gramm fehérjét. Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben található benne: magnézium, foszfor, kálium, kalcium, vas, nátrium; de vitaminokban is gazdag: A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamin.Nagyon magas a rosttartalma – 100 grammja a napi ajánlott beviteli érték 10-15%-át képes fedezni.

A sárgahüvelyű változata az egyik legjobb ásványi szilícium-forrás, aminek fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében, a kötőszövetek képződésében.

Kiváló karotinoid forrás is, magas a β-karotin, zeaxantin, lutein tartalma. Flavonoid összetevői (kvercetin, kempferol, epikatechin, proantocianidinek) támogatják a szervezetünk antioxidáns védekező rendszerének optimális működését. Érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Forrás: egy.hu