Habár még nagyon is benne vagyunk a télben, néhány feladatot el kell végeznünk ahhoz, hogy felkészülten várhassuk a tavaszt, és kellemes tempóban kezdhessünk majd neki a tavaszi munkálatoknak, az ijedt kapkodás helyett.

1. Fűre lépni tilos!

Ha ősszel még elvégezted az utolsó fűnyírást, akkor a gyeped magassága ideális volt ahhoz, hogy át tudjon telelni. Azonban a hó és a fagy így is megviselte. Ezért nagyon fontos, hogy ne tárolj rajta semmit, hiszen a súlyos kerti tárgyak alatt nincs megvédve a téli fagyoktól. Sőt, te magad se lépj a fagyos fűre, hiszen ilyenkor a fűszálak nagyon merevek a hideg miatt, és ha rálépsz, könnyen eltörhetnek. Így pedig annyira legyengül a füved töve, hogy tavasszal nem fog kihajtani, és a gyep ezeken a területeken könnyen kiritkulhat.

2. Egy kiadás, ami nagyon megtérül

Érdemes pár évente talajvizsgálatot kérni. Erre az őszi időszak, vagy a tél végi, tavasz eleji időpont igazán alkalmas, abban az esetben, amikor nem fagyos a talaj. Az ajánlás szerint általában négy évente szükséges elvégeztetni a vizsgálatot, mely képet ad a talaj állapotáról, arról, hogy mire van még szüksége, és mit vittünk esetleg túlzása az eltelt évek során.

A vizsgálat nagyon hasznos, hiszen megtudhatod, mire van szükség ahhoz, hogy még jobb legyen a termés, még szebb legyen a fű, és mi az, amit elhagyhatsz, így a szakszerű vizsgálat eredményével a zsebedben, nagyon sok pénzt tudsz megtakarítani. Ezen kívül a földedet is meg tudod kímélni, hiszen a vizsgálat alapján meg fogod látni, milyen mértékű beavatkozásra van szükség, és lehetséges, hogy jóval kevesebbet kell költened műtrágyára, ami a földed állapotát is jelentősen javítani fogja.

téli kert

Télen is bőven akad teendő a kertben. Fotó: 123rf.com

3. A madarakra is gondolj

Bár már több a napsütés, azért még mindig tél van, így kerted madarai nagyon is rád vannak utalva. Ha elkezdted az etetésüket a kora téli időszakban, akkor azt folytasd egészen a tavasz beköszöntéig, hiszen számítanak a kihelyezett élelemre. A vízről se feledkezz meg, és inkább kevesebbet tegyél ki számukra, de az ne legyen koszos, vagy fagyos.

Azért is fontos az etetés, hogy a tél végére olyan kondícióba kerüljenek, hogy alkalmasak legyenek rá, hogy tojásokat rakjanak és felneveljék a kikelő fiókákat. Ha sok a madár a kertedben, akkor sokkal kevesebb ártalmas rovarral és bosszantó szúnyoggal kell megküzdened. Nem is beszélve a csodás érzésről, amikor madárcsicsergésre ébredhetsz.

4. Készíts vetési tervet

Most még bőven van rá időd, hogy megtervezd, milyen virágokat és milyen zöldségeket, gyümölcsöket szeretnél az idén termelni. Érdemes először összeírni, melyik családtagnak mi a kedvence, melyek a legkedveltebb ételeitek alapanyagai, és hogy vajon ezeknek a növényeknek meg tudod-e adni a kertedben a megfelelő körülményeket.

Ezután olvass utána, melyik növényt melyik mellé érdemes ültetni, írd rá mindegyiket egy külön cetlire, és egy papírlapon helyezd el őket. Kedvedre tologathatod a cetliket egymás mellé, míg kialakul a kész terv. Amint kész a terv, nézd át, milyen és mennyi vetőmagod maradt meg. A túl régi magok esetében érdemes óvatosnak lenni, hiszen könnyen elveszíthetik csírázási képességüket. Ezért érdemes az előző évekből megmaradt magokat csíráztatni.

Ehhez nem lesz másra szükséged, mint egy lapostányérba helyezett szűrőpapírra. Ezt nedvesítsd meg, és rakj rá 100 szem magot. Az edényt takard le alufóliával, állítsd meleg helyre, és ügyelj rá, hogy maradjon mindig nedves a papír. Néhány nap múlva a magok elkezdenek csírázni. Ha a magok 80%-nál kisebb mértékben csíráznak, akkor nem érdemes elvetni őket. Vásárolj helyettük újakat. A legtöbb vetőmag csávázott, így a leggyakoribb betegségeknek is ellenállnak és a csíraképességük is jó.

Szerezd be ellenőrzött helyről származó vetőmagjaidat, és kezdj el palántázni, hogy időt nyerj. A palántáid az otthonod védelmében tudnak növekedni, és így már erős növényként kerülhetnek ki a szabadba. Ezáltal nagyon sok időt nyerhetsz azzal szemben, ha a tavasz kezdetekor veted el a magokat odakint.

5. Nézd át a szerszámaidat

Ahogy a jó katona sem megy harcba jó fegyver nélkül, a kertész is félkarú óriás, ha szerszámai nem megfelelőek. Ha olyan szerencsés vagy, hogy minden szerszám a rendelkezésedre áll, nézd át őket, hogy nincs-e szükség élezésre, olajozásra, ápolásra, vagy némi javításra. Ekkor tudod felmérni azt is, hogy milyen szerszámra van még szükséged, hogy ne akkor kelljen időt pazarolnod a vásárlásra, amikor már kint lehetnél a kertedben.

6. Meszeld be a fákat

A fák törzsének meszelését van, aki jónak tartja, van, aki ellene van. Azoknál a gyümölcsfáknál azonban nagyon fontos, amelyek már kora tavasszal kihajtanak, mint amilyen például a kajszi. Ha ezeknek a fáknak a törzsét bekened mésztejjel, akkor a napsütés nem indítja be túl korán a tavaszi fejlődést, így a tavaszi fagyok nem károsítják az érzékeny virágokat. A meszelés egyetlen hátránya, hogy munkával jár, és ha nem jön korán a tavaszi felmelegedés, akkor feleslegesen fáradtál vele. De mivel ezt nem tudhatjuk előre, érdemes mérlegelni, hiszen a károk nagyobbak lehetnek, mint az esetleg feleslegesen elvégzett munka.

téli fák létrával

Télen is gondoskodni kell a fákról. Fotó: 123rf.com

A fák meszeléséhez először is mésztejet kell keverni. Vegyél fel hosszú szárú gumikesztyűt, gumicsizmát és védőszemüveget, csakis ezután kezdődhet a munka. A fák törzsének meszezésére a legalkalmasabb az 5-8%-os mésztej. Ezt úgy tudod előállítani, hogy egy rész oltott mészhez nyolc rész vizet adsz, amit ezután hosszasan elkeversz. Mindig csak annyit keverj ki, amennyit aznap fel fogsz használni, azonban az elkészült mésztejet két órán át hagyd pihenni, mielőtt a fán alkalmaznád azt.

Használhatsz hagyományos meszelőt is az eljáráshoz, de praktikusabb, ha egy erős sörtéjű gyökérkefét választasz, mert ezzel a kéreg leváló részeit is le tudod szedni, így sokkal jobban be tudod fedni a fa törzsét a mésszel. Az elkészült mésztejet a fák törzsére és a vastagabb vázágaira kell felvinni. A fehér felület hatására a napfény visszaverődik, a vékony, fehér mészbevonat így megakadályozza, hogy a fa szövetei a napsütéses, téli órákban felmelegedjenek, éjszaka pedig lehűljenek, hiszen ez az edénynyalábok roncsolódását, és fagyrepedések, fagyfoltok keletkezését idézheti elő.

A fehér törzsű fák tavasszal később melegednek fel, és 4–8 nappal később indul meg a nedvkeringésük is, tehát kevésbé vannak kitéve a tavaszi fagyok károsító hatásának. A meszet nem kell eltávolítani a fáról, mert tavasszal az eső le fogja róla mosni. Éppen ezért érdemes a meszelést száraz időjárás esetén végezni, hogy ne végezz felesleges munkát. Akár több rétegben is felviheted, miután az első réteg megszáradt, ha igazán biztosra szeretnél menni.

7. Kezdd el a fák törzsének kezelését

A fásszárú növényeid törzsét tisztítsd meg kaparóvassal, vagy drótkefével, ami segít a kéreg alá bújt kártevők eltávolításában. A lehullott kérget gyűjtsd össze egy fa alá terített nejlonon vagy papíron, és semmisítsd meg.

8. Vess egy pillantást a növényeidre

Nézd át a teleltetett növényeidet. Hiába nem igénylik, hogy naponta öntözd őket, azért ilyenkor sem szabad túl sokáig magukra hagyni őket. Hetente érdemes egy kis vizet adni nekik, és ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérséklet és elegendő fény álljon a rendelkezésükre.

A szobanövényeidet is vizsgáld át. A túl meleg, száraz levegőjű szobák nem túlságosan ideálisak a növények számára, így fontos, hogy ellenőrizd, nehogy betegség, vagy kártevő támadja meg őket. Távolítsd el a sárguló leveleket, és szabadítsd meg a növényeket a rájuk rakódott porrétegtől is, mely a fűtés következménye. Azonban vigyázz rá, hogy ha lemostad róluk a port, amíg meg nem száradnak, nehogy hidegben legyenek, hiszen könnyen megfázhatnak.

9. Nézd át a terményeidet

A tavaly betakarított terményeidről se feledkezz meg. Nézd át őket, és amelyik romlásnak indult, azt távolítsd el a többiek közül. Így a többiek egészségesek tudnak maradni.

kerti madáretető

A madarakról egészen tavaszig kell gondoskodni. Fotó: 123rf.com

10. Ne feledd a lemosó permetezést sem

Azért nagyon fontos, hogy ilyenkor is permetezz, mert egyrészt jóval könnyebb a levelek nélkül átlátni és lepermetezni a fákat, másrészt a lemosó permetezés segítségével a kártevők áttelelő tojásait is megsemmisítheted. Fontos, hogy a permetezés megkezdése előtt távolítsd el a beteg, letört ágakat.

Ilyenkor mindent permetezhetsz, a vegetáló örökzöld növények kivételével. Ne hagyd hát ki a gyümölcsfákat, a gyümölcstermő bokrokat, a szamócaágyást, a rózsabokrokat, a szőlőtőkéket és a lombhullató fákat és díszcserjéket sem.

De ne csak a növényekre gondolj, hiszen a fából készült tárgyak is melegágyai lehetnek a különféle kártevőknek. így hát permetezd le a kerítést, a kaput, a kamrát, és mindent, ami fából készült, hiszen a repedésekben számtalan kártevő tojásai, illetve spórái bújhatnak meg.

Nyáron ködszerűen, porlasztva célszerű permetezni, de ilyenkor télen, a lemosó permetezés a leghatásosabb. Ez azt jelenti, hogy bő lével, lemosásszerűen kell a permetlével öntözni a növényeket, hogy az minden rejtett zugba bejusson és végezzen a nem kívánatos jelenlévőkkel.

Nagyon fontos, hogy permetezéskor ne legyen fagyos a levegő és hogy a  permetszernek legyen ideje megszáradni. Ez átlagosan 4 órát vesz igénybe. Ha fagyban permetezel, vagy késő délután, amikor este már lehűl az idő, könnyen a növényre fagyhat a permetlé, ami nagy károkat tud benne tenni. Vigyázz rá, hogy a permetezés során minél több permetszer jusson a növényre, és minél kevesebb a talajra.