Nehezen képzelhető el a gyümölcsösök növényvédelme a kontakt hatású gombaölő szerek nélkül, régóta részei már a technológiának és várhatóan azok lesznek a jövőben is.

gyümölcsös

Sikerrel alkalmazhatóak az almástermésűek varasodása ellen is – fotó: Agrometry Kft.

Megbízható alap, amelyre építhet

A kontakt hatóanyagú gombaölő szerek kihagyhatatlanok a növényvédelmi technológiából, legyen szó bármely gyümölcskultúráról, vagy akár a szőlőről. Mi ennek az oka? Az, hogy önmagukban, vagy akár kombinációs partnerként is eredményesen alkalmazhatók!

Jó hatékonysággal akadályozzák meg a kórokozók növény felületére érkező spóráinak csírázását, vagy a későbbiekben gombafonalaik növekedését. Az általuk biztosított védelem tartós, hosszú ideig fennállhat, ami sokszor köszönhető kiemelkedő esőállóságuknak. Rezisztenciatörő tulajdonságuk alkalmassá teszik e szereket arra, hogy hasznos partnerei legyenek a felszívódó készítményeknek. Ennek alapja, hogy általában több ponton avatkoznak be a kórokozók életfolyamataiba, így azok nehezen tudják elkerülni hatásukat.

A jó hatékonyság eléréséhez azonban jól is kell használni a kontakt szereket, ugyanis kizárólag azon a felületen tudják hatásukat kifejteni, amelyre a permetezéskor a permetlécseppek eljutnak! Ezért használatukkor a lehető legjobb fedettség elérésére kell törekedni a lombozat minden egyes részén.

alma

A kontakt készítmények önmagukban, vagy akár kombinációs partnerként is eredményesen alkalmazhatók – fotó: Agrometry Kft.

A tartós hatású Alcoban WG

Az Alcoban WG hatóanyaga a már jól ismert ditianon, ami olyan, meghatározó fontosságú gombabetegségek ellen alkalmazható, mint amilyen az almástermésűek varasodása, az őszibarack és nektarin tafrinás megbetegedése, vagy a cseresznye és meggy levéllyukacsosodása, antraknózisa stb. Ezeken túl még szőlőben is felhasználható a peronoszpóra elleni védekezések során.

A kontakt védelmet nyújtó hatóanyag a gombák életfolyamataiba több ponton is beavatkozik, így gátolja a spórák csírázását, ezen túl több enzimatikus folyamatra hatva –többek között – egyes fehérjék szintézisét is. Ez az összetett hatás az, amely garanciát nyújt kiemelkedő hatékonyságára.

alma

A kontakt szerek azon a felületen tudják a hatásukat kifejteni, amelyre a permetezéskor a permetlécseppek eljutnak – fotó: Agrometry Kft.

Buvicid K, a folyékony kaptán

A kaptán nem szorul már bemutatásra, régóta használatban van ez a széles hatásspektrumú, kontakt hatású, jó esőállósággal rendelkező hatóanyag, amely hosszú idő óta biztosít már stabil alapot egyes nagy jelentőségű gombabetegségek elleni védekezéshez. Melyek ezek? Ilyen pl. az almástermésűek varasodása, a csonthéjasok tafrinás, moniliás megbetegedése, valamint levéllyukacsosodása stb.

A Buvicid K 370 SC azonban több, mint egy megszokott kaptán hatóanyagú gombaölő szer! A különbséget a különlegesen formázott napraforgóolaj jelenti, amelynek köszönhetően kisebb hatóanyag-mennyiség mellett is ugyanazt a hatékonyságot nyújtja, mint a kaptánt nagyobb mennyiségben tartalmazó készítmények.

A permetlécsepp beszáradásakor a gyártó által szabadalmaztatott formázásnak köszönhetően a napraforgóolaj olyan térhálós szerkezetet alakít ki a kezelt felületen, amely hosszan tartó, az időjárási körülményeknek ellenálló tapadást biztosít a hatóanyag számára. Újranedvesedésekor (eső, harmat) e rácsszerkezetben megtapadt hatóanyag nem folyik le a levélről, ami az ásványiolaj-tartalmú készítményeknél valós kockázat. Ennek köszönhetően a Buvicid K 370 SC használatával hosszan tartó hatás érhető el, ráadásul a fitotoxicitás veszélye nélkül. A termék formázásának köszönhetően könnyen kezelhető, jó keverhetőségi tulajdonsággal bír, a tárolás során ülepedéstől nem kell tartani.

A ditianon (Alcoban WG), valamint a kaptán (Buvicid K 370 SC) hatóanyagok nem hiányozhatnak a gyümölcsösök növényvédelmi technológiájából. Használatuk biztos alapot jelent az ültetvények gombabetegségekkel szembeni védelmében!

Agrometry Kft.

www.agrometry.hu

agrometry