Ha augusztus, akkor itt a legtöbb gyümölcs szüretelésének ideje. Azonban nagyon nehéz eldönteni, hogy pontosan mikor is jön el a legjobb pillanat. Pedig nagyon is fontos, hogy a tökéletes érettség pillanatában kerüljön a gyümölcs az asztalra, vagy akkor kezdjük meg a feldolgozását. Szerencsére vannak olyan trükkök, amelyek megkönnyítik a dolgunkat.

A tökéletes szüretelési időpont megválasztásának titkai

1. Fontos, hogy az adott gyümölcs utóérő, vagy sem. Vannak ugyanis olyan gyümölcsök, amelyek képesek még a szedésük után is tovább érni, azonban akadnak olyanok is, amelyek a szüretelés után már nem képesek rá. Ezeknél a gyümölcsöknél igazán nagyon fontos, hogy a tökéletes érettségi fokban szedjük le őket, hiszen ekkor a legfinomabbak, és ekkor tarthatók el a legjobban.

alma szüretelése

Nem nehéz megtalálni az alma szüretelésének tökéletes időpontját. Fotó: Shutterstock

2.  A szüretelés időpontjának meghatározásához azt is el kell döntenünk, hogy mire fogjuk felhasználni a gyümölcsöt. Ha fogyasztásra szánjuk, és nem akarjuk eltenni télire, akkor egyszerűen odasétálunk a fához, és amikor úgy érezzük, hogy kellően finom, leszedjük és elfogyasztjuk. Azonban, ha tartósítani szeretnénk, nem szabad túlérettnek lennie, hiszen így önmagában nem fog elállni, és ha befőzésre használjuk fel, akkor sem lesz már olyan jó íze, mint az érett gyümölcs esetében.

3. Az alma esetében akkor gondolkodhatunk téli eltevésben, ha télálló fajta. A betakarítás időpontja ilyenkor általában szeptember eleje, azonban érdemes elvégezni egy rövid próbát, mielőtt leszüreteljük a fáról. Próbáljuk meg úgy leszedni az almát, hogy egy kicsit megemeljük, és ha a kocsány enyhe megcsavarásával könnyen leszedhető, akkor kellően érett.

De a magjai is árulkodók lehetnek. Ha az almát kettévágva a benne lévő magok barna színűek, akkor jó úton járunk, hiszen a gyümölcs megérett a szüretre. A méret is segítségünkre lehet, azonban ehhez ismernünk kell az adott fajta adottságait, hiszen ahány alma, annyiféle méret.

De nem elég csak a helyes időpontot megválasztani. A leszedett almákat száraz állapotban, hűvös, szellős helyen érdemes tárolni úgy, hogy ne érintkezzenek egymással, és így hosszú ideig el tudjuk tartani azokat. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, és ha úgy látjuk, elkezd puhulni, rögtön használjuk fel, különben kárba veszik.

4. A körte esetében is hasonló az eljárás, de itt még jobban résen kell lennünk, hiszen akár egy nap alatt is képes megpuhulni, és akkor már csak lekvárként vagy befőttként tudjuk hasznosítani.

5. A szilvát, ha lekvárnak szánjuk, a teljes érettségének állapotában kell leszedni.

6. A szőlősgazdák jó esetben nagyon jól ismerik a szőlőt, így tudják, körülbelül mikor kell ahhoz leszüretelni, hogy tökéles legyen a bor íze. Ehhez szinte kint kell élni a gyümölcs között, hiszen folyamatosan figyelni és kóstolni kell, nehogy lemaradjunk a tökéletes időpontról.

7. Nem elég csak nézni a gyümölcsöt, kóstolni is kell. A szín ugyanis sokszor becsaphat bennünket. Van olyan gyümölcs, mint például a Jonathán alma is, amely már jóval az érettsége előtt színesedik. Ha pedig túl korán szedjük le, sajnos nem fogjuk tudni hosszasan eltárolni. Hamar meg fog fonnyadni, így sem az íze, sem az illata nem lesz tökéletes, ráadásul idejekorán meg is fog romlani.

8. A birsalma későn érik, de szerencsére egyáltalán nem érzékeny a fagyokra, így akár még október végén is szüretelhetjük.

9. A dió betakarítását akkor kezdjük meg, amikor a zöld burok felrepedt. A burkot mindig válasszuk le a dióról. A diót terítsük ki, és tároljuk száraz helyen.

10. A kajszi – és az őszibarackot is a betakarítási érettségi állapotukban szüreteljük. Mivel utóérők, nem szabad teljes érettségi fokukban leszedni őket, mert a tárolás során is tovább érnek.

11. Nagyon fontos a helyes szedés is. A szedést mindig a fa alsó ágain és a koronájának belsejében kezdjük el, hiszen így jóval kevesebb lesz a sérült és lehullott gyümölcs. A tárolásra szánt almát mindig a kocsányával együtt szedjük le, mert ha kiszakítjuk azt, a gyümölcs sokkal hamarabb fog romlásnak indulni.

A helyes tárolás titkai

Nem elég a legjobb időpontban leszedni a gyümölcsöt, az is nagyon fontos, hogy milyen körülmények között tároljuk.

befőttek polcon

A befőzés régi hagyomány, amelyik még mai is nagyon kifizetődő. Fotó: Shutterstock

1. Fontos, hogy megfelelő legyen a tároló helyiség szellőzése és páratartalma. A hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek a leginkább alkalmasak erre a célra. A legjobb, ha a hőmérséklet nem emelkedik 5 °C-nál magasabbra és nem süllyed -1 °C alá.

2. A hőmérséklet szabályozását szellőztetéssel és fűtéssel lehet megoldani. Szeptembertől novemberig, amikor a nappalok még melegek, de az éjszakák már hűvösek, érdemes éjszaka szellőztetni, hiszen így tudjuk csökkenteni az adott tároló hőmérsékletét. Azonban télen pillanatok alatt képes kihűlni a helyiség, így inkább a melegebb, déli órákban szellőztessünk.

3. A legjobb, ha a tárolónak két szellőzőnyílása van. Az egyik szellőztető a padlószint felett legyen, mert onnan be tud jönni a hideg levegő.  A másik a mennyezeten legyen, mert azon keresztül távozni tud a felmelegedett levegő. A szellőztetőnyílásokat mindenképpen védjük ráccsal, nehogy megdézsmálják a termést.

4. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő páratartalomra is. Ha túl magas a páratartalom, könnyebben romlik meg a gyümölcs. Ha viszont túl alacsony, akkor hamar fonnyadni kezd. Az alacsony páratartalmat meg tudjuk növelni, ha vízzel teli edényeket teszünk a tárolóba. A túl magas páratartalom ellen pedig szellőztetéssel lehet védekezni.

5. Ha nincs tárolónk, az erkélyen is ki tudunk alakítani olyan helyeket, ahol el tudjuk tenni a gyümölcsöket. Érdemes a gyümölcsöket egyesével papírba tekerni, majd egy ládába helyezni úgy, hogy ne érje napfény, télen pedig gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről, hungarocell, fólia, vagy egy pokróc segítségével.

6. Ügyeljünk rá, hogy a gyümölcsök, zöldségek a tárolás során ne érintkezzenek egymással. A szagokat is könnyen át tudják adni egymásnak, így ne tároljuk együtt a gyümölcsöket a télire eltett hagymával.

A befőzés lehet családi program, ahol együtt, jókedvűen tudjuk elkészíteni az őszi és téli időszakra a finomságokat.