A diófa lehet a kerted ékessége, mely sok generációnak nyújthat árnyékot. Nem véletlen, hogy a gyermekek születésekor még ma is élő hagyomány diófát ültetni. A diófa pedig együtt cseperedik a gyermekkel és végig kíséri élete folyamán. Árnyékot nyújt a játékhoz, később az olvasáshoz, ágakat kínál a mászáshoz, és csodás látványt kínál a családi eseményekhez és a szép gondolatokhoz.

A dió pedig kiváló alapanyag lehet a dióbornak és a diólikőrnek, ha még zölden szedünk belőle pár szemet. Az elkészítése pedig valóban gyerekjáték, így hát ne maradjunk le róla. Mutatjuk, hogyan tudsz pillanatok alatt finom italokat készíteni. Ha pedig már előre gondolkodsz, akár a karácsonyi ajándékok között is méltó helye lehet ezeknek a finom italoknak.

Így készíts dióbort és diólikőrt zöld dióból

A dióbor és a diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő italok, habár hazánkban még kevéssé ismertek. Az elkészítésük ráadásul igazán egyszerű, így bátran belevághatunk, hogy elkészítsük ezeket a különleges italokat.

Fontos, hogy a bort és a likőrt is még éretlen, „lágy" dióval készítik, amelynek még nem keményedett meg a csontos héja, és amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől július végéig tart. Az ital különlegességét pedig az íze mellett kiváló illata adja, melyet szintén a zöld diónak köszönhetünk.

zöld dió likőr

Kiváló likőr és bor készíthető a zöld dióból, ráadásul nagyon egyszerűen. Fotó: Shutterstock

Dióbor

Szükség lesz hozzá 7 liter vörösborra, 1 liter tömény alkoholra, 22 db zöld dióra, 1,3 kg cukorra. Egy ballonba töltsük bele a vörösbort, az alkoholt, a cukrot és a négyfelé vágott zöld diókat. Hagyjuk érni 1-2 hónapig, szűrjük le, majd érleljük tovább még 2 hónapig. Ezután már nincs is más dolgunk, mint palackokba tölteni és élvezni csodás ízét.


Diólikőr

Ehhez szükségünk lesz 70 db zöld dióra, 3 liter pálinkára, 6 g fahéjra, 6 g szerecsendióra, 3 db szegfűszegre, 1 kg cukorra és fél liter vízre. A diókat vágjuk ketté és kaparjuk ki belőlük a belsejét. A zöld részt zúzzuk péppé, majd adjuk hozzá a fűszereket és tegyük az egészet egy jól zárható üvegbe. Öntsük rá a pálinkát, majd tartsuk hűvös helyen 6 hétig. Szűrjük le, majd készítsünk szirupot a vízből és a cukorból, amit öntsünk a leszűrt italhoz. Ezután pihentessük 8 hétig, szűrjük le és palackozzuk.

Így legyen diófa a kertedben

A legegyszerűbben akkor juthatunk hozzá a zöld dióhoz, ha diófa van a kertünkben. Azonban, mivel nem kis fáról van szó, előtte gondoljuk át, hol találunk neki olyan helyet, ahol nem lesz zavaró és jól el fog férni akkor is, amikor már elérte a teljes pompáját.

A diófa lombhullató, egylaki fa. Élettartama akár 150 év is lehet. A diófa talajigénye nem összetett. Nagyon kedveli a meszes, humuszos, jó vízellátottságú talajokat, de az átlagos kerti földben is jól fogja magát érezni. A nagyon laza homokos, vagy a túl kötött, agyagos talaj nem a legmegfelelőbb számára.

Mivel a diófa terebélyes gyökérzetet és hatalmas lombkoronát fog növeszteni, a kert egyéb fáitól, a kerítéstől és az épületektől legalább 10 méter távolságra kell elhelyezni. A dió fiatalon fagyérzékeny. Az ideális ültetési idő a dió esetében ősszel vagy tavasszal jön el. Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg.

A gödörnek akkorának kell lennie, hogy a diófacsemete gyökerei kényelmesen elférjenek benne. Alulra ajánlott egy vastag réteg szervestrágyát vagy komposztot helyezni, amellyel sokat tehetünk a csemete gyors fejlődéséért. Ezt azonban mindig fedjük be egy vékony réteg földdel, hogy a diófa gyökerei ne érintkezzenek vele közvetlenül, mert az kárt tehet benne.

A szabadgyökerű csemete esetén gyökérmetszés nem szükséges az ültetés előtt, azonban a sérült, elszáradt gyökérdarabokat ajánlott lemetszeni. Az ültetés előtt áztassuk a csemete gyökerét egy vödör vízbe egy napra, így az kellő nedvességet tud felszívni. A gödör betemetésekor a fa tövének felkupacolásával meg tudjuk előzni a csemete hajszálgyökereinek eltépődését. A konténeres diófa esetében emeljük azt ki az edényéből, majd úgy helyezzük a gödörbe, hogy földjének felszíne egy síkban legyen a környező talajjal.

A diófa metszése

A diófa esetében egyáltalán nem mindegy, mikor kerül sor a metszésre. A diófát ugyanis csak augusztus végétől szeptember elejéig szabad metszeni. Ha ezt nem tartjuk be, és tavasszal metszenénk meg, a nagy gyökérnyomás miatt olyan sok nedvet veszítene el, hogy szinte elvérezne. A száraz ágaktól az év bármely időszakában megszabadulhatunk, ez a szabály csak az élő ágak metszésénél alkalmazandó

A diófák koronája általában tökéletesen szabályos, így koronaalakító metszésre nincs szükségük, de mivel hatalmas fáról beszélünk, így könnyen előfordul, hogy zavaróvá válik a diófa egyik ága, hiszen átlóghat a szomszédba, vagy éppen a tetőnkre.

A diófa hatalmasra tud nőni, a magról kelt példányok akár 20-30 m magasra is nőhetnek, a koronájuk átmérője pedig elérheti akár a 20 métert is. A diófa termőre fordulásáig 10-15 évet is várni kell.

A diófát meg kell metszeni az ültetésekor. Ezt a három kiválasztott vázág visszametszésével kezdjük, melyeket 20-30 cm-esre kell megrövidíteni. A sudarat a legmagasabban lévő vázág fölött 25 cm-rel kell visszavágni. A diófa az ültetését követő első két évben gyengén hajt ki, és csak a harmadik évtől kezdődik meg a rendes növekedés.

A fenntartó metszés során a fő szempont a termőrészek megújítása, a kiegyensúlyozott koronaszerkezet megtartása és hogy az ágak elegendő fényt kapjanak a koronán belül. Ha túl sűrűek az ágak, akkor jóval kevesebb lesz a termés.

Ezért kedveljük a zöld diót

Habár a zöld diót a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis, hosszú időnek kellett eltelnie, míg igazán népszerűvé vált. Manapság azonban már számos étel kiegészítőjeként is fogyasztható, és még egészséges is. Nem véletlen, hogy már a honfoglaló magyar őseink is gyűjtötték.

zöld dió

A zöld dió június végétől július végéig gyűjthető. Fotó: Shutterstock

A zöld dió csak addig fogyasztható, amíg a belseje puha. A zöld dióból kiváló borok, likőrök, olajok és lekvárok készülhetnek. A zöld dió kiemeli a különféle húsok és sajtok ízét. Desszertként akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, akár fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik. Azon kívül, hogy finom, magas a C-vitamin és a vas tartalma. A népi gyógyászat máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatása miatt alkalmazta, továbbá segít a vérszegénység és a levertség ellen is.

Ezért szeretjük a diót

A dió az egyik legértékesebb gyümölcseink egyike. A termése leggyakrabban felhasznált része a dióbél, de héját is fel lehet használni. A dióhéj kémiailag semleges, nem mérgező, ráadásul természetes úton bomlik le, így nem terheli a környezetet. A dióhéjból készült teát ajánlott a cukorbetegeknek fogyasztani.

A dió A- és E-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a B-vitamin is. Levele frissen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A dióban rengeteg magnézium és a kálium található, továbbá a csontképzéshez szükséges fluor, és a vérképzéshez elengedhetetlen mangán és réz is megtalálható benne.

A dióban található szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, de ne feledkezzünk meg immunerősítő szerepéről sem. A dió gazdag omega-3-zsírsavakban is, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá hozzájárulnak az erek állapotának javulásához is. A dió támogatja az agyműködést, sőt, még a koncentrációképességet is növeli, azonban fogyasszunk belőle mértékkel, hiszen igen magas kalóriatartalma van.

A dió számos kultúrában a termékenység szimbóluma. Az ókori Rómában Jupiter fájaként tisztelték, és a házasságkötések alkalmával az ifjú párra diót hintettek, hogy gazdag gyermekáldásban részesülhessenek. A földre hulló diók csörgése pedig jelezte a házasság sikerét. De a dió ezen kívül még a hosszú életet, az örök fiatalságot, a szerelmet is jelképezi.