Ha van őszibarackfád, akkor egészen biztosan tudod, hogy nem úszhatod meg a metszést. Viszont, ha évente egyszer rászánod magad, azzal felvértezheted a betegségekkel szemben, meghosszabbíthatod az életét, és ő cserébe mindezért bőséges terméssel fog megajándékozni téged. Ráadásul az őszibarack nem csak finom, de nagyon egészséges is.

Éppen ezért nagyon hasznos, ha helyet adsz neki a kertedben és megadod neki, amire szüksége van. Hiszen nincs is finomabb és egészségesebb gyümölcs, mint az, ami a saját kertünkből kerül a családi asztalra.

Ezért fontos az őszibarackfa metszése

Az évenkénti metszéssel egyrészt erős vázat alakíthatsz ki, hogy az őszibarackfa elbírja a sok termést, másrészt szabályozhatod a növekedését, a magasságát és a szélességét egyaránt, és megszabadíthatod a beteg ágaktól, a fattyúhajtásoktól. Ezen kívül szellősebbé teheted a koronáját, ezáltal sokkal több levegő és napfény jut majd a korona belsejébe. A metszéssel megritkíthatod a virágokat is, hogy jobb minőségű legyen a termés.

őszibarack metszés

Ha nincs metszés, nincs őszibarack. Fotó: Pixabay

Mikor jön el a metszés ideje?

Az őszibarackfa metszését minden évben kora tavasszal kell elvégezni, még mielőtt megindulna a fa nedvkeringése. Mivel ekkor még nincs lombja, sokkal könnyebben átlátható a korona, így könnyebb észre venni a beteg, sérült, rosszul nőtt ágakat is.

Így metszd meg az őszibarackfát

Az őszibarackfa a kétéves, fás ágakon hoz virágot és gyümölcsöt. Ha nem végezzük el minden évben a metszését, akkor egyre kevesebb, és egyre rosszabb minőségű termésben lesz részünk. Ráadásul a fa egyre magasabb lesz, így egyre nehezebb lesz az ápolása, és a szüretelés is.

A metszés során el kell távolítani az idős, lassan növekvő, nem termő ágakat. Emellett meg kell hagyni az egy éves, 45-60 cm-es termővesszőket. Fontos, hogy távolítsuk el a fa töve körül a fattyúhajtásokat, és a fa alsó szakaszán található vízhajtásokat. A termőrügyekkel nem rendelkező hajtásokat se hagyjuk meg, és természetesen a sérült, beteg ágakat is távolítsuk el.

Mindig törekedjünk rá, hogy nyitott koronát alakítsunk ki, 3-5 erős, körülbelül egyforma távolságra lévő vázággal. Ha azt szeretnénk, hogy könnyen tudjuk gondozni és szüretelni a fát, a magasságát ehhez mérten állítsuk be.


A helyes metszéssel meg tudjuk akadályozni azt is, hogy a fa felkopaszodjon, az őszibarackfa rügyei ugyanis csak egy évig élnek, és ha nem hajtanak ki, el is pusztulnak. Ha tehát nem metszünk évente, a fánk egy idő után már csak kopasz vázágakból fog állni.

A termőre metszéssel szabályozni tudjuk a termést is, hiszen nem szabad túlterhelni a fákat. Hiába szeretnénk bőséges termést, ha túlságosan sok a gyümölcs, a fa teljesen ki fog merülni azok nevelésében, így a következő évre kevés termőrügyet tud majd fejleszteni. Ráadásul, ha túl sok a fán a barack, azoknak a mérete igen kicsi lesz, és az ízük sem lesz olyan finom, mintha kevesebb, de nagyobb gyümölcsök teremnek. A legtöbb tápanyag a kőmag kifejlesztéséhez szükséges, így a gyümölcsök húsára sem marad elégség tápanyag, ha túl sok virág van a fán.

Ültetéskori metszés

Az őszibarackfát március végén érdemes elültetni. A vázágaknak szánt vesszőket az ültetés után metsszük meg három-öt rügyre, és távolítsuk el a többi vesszőt. A sudarat vágjuk vissza 60-80 cm magasságban. Az ültetés utáni évben kerülhet sor az alakító metszésre, amellyel meghatározzuk, hogy milyen koronát szeretnénk kialakítani az őszibarackfának.

Így gondozd az őszibarackfát

Az őszibarackfa Kínából származik, és rokonságban áll a szilvával, a kajszibarackkal és a mandulával. Sok kertben megtalálható, hiszen az őszibarack igazán finom nyári gyümölcs, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul még a diétázók is bátran fogyaszthatják, mivel magas a víztartalma, és alacsony a kalóriatartalma.

Az őszibarackfa nagyon fény- és melegigényes, így a kert napos helyét kell kiválasztani számára. Bár a téli fagyokat elviseli, a tavasszal érkezett fagyok miatt lefagyhatnak a virágai, akkor pedig nem lesz termés. Bár jól tűri a szárazságot, ha rendszeresen öntözzük, azt bőséges terméssel hálálja meg.

őszibarackfa virága

Ha túl sok a virág, kis méretű lesz az őszibarack. Fotó: Pixabay

Az őszibarackfa szereti a kissé meszes, lazább, levegősebb szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt. Ha szabadgyökerű őszibarackfát vásároltunk, az ültetés előtt a gyökereinek végéből csípjünk le 2 cm-t metszőollóval. Az ültető gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökér méretének. A gödör aljába tegyünk érett trágyát, majd takarjuk le földdel, hogy a fa gyökere ne érintkezzen vele közvetlenül. A fát állítsuk függőlegesre, majd töltsük vissza és tömörítsük a földjét. Az ültetést bőséges öntözéssel fejezzük be.

Nagyon fontos a tavaszi lemosó permetezés az őszibarackfa esetében is. A legcélszerűbb ekkor kontakt hatású szereket használni, melyek réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők.

A őszibarackfa nem csak a vizet hálálja meg, de gondoskodni kell a megfelelő tápanyag utánpótlásról is, mely 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlást jelent.

Ezért egyél őszibarackot

Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van az egészségünkre. A- és C-vitamin tartalma, továbbá kálium- és szeléntartalma is magas, de jelentős mennyiségű kalcium és magnézium is található benne, mely nagyban hozzájárul a csontok egészségéhez. Az őszibarack fogyasztásával csökkenteni tudjuk a vérnyomást, és jótékony hatása van a szívre és az érrendszerre is.

Fogyókúrázók is fogyaszthatják, és remek bőr-, és hajszépítő. Sőt, képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is. Kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns, amely segít a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek is. Őszibarackban gazdag nyarat kívánunk!