Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, a kertész alig várja, hogy tele legyen a kertje virágokkal, gyümölcsökkel, és a veteményes is dugig legyen zöldségekkel. Minden nap egy újabb meglepetés. Ám ezek a meglepetések nem mindig kellemesek. Sőt, néha igazán kellemetlenek. Ugyanis, miközben boldog és önfeledt mosollyal sétálgatunk a kertünkben és gyönyörködünk a növényeinkben, elfog minket az érzés, hogy nem vagyunk egyedül. És milyen igazunk van! A levéltetvek személyében ugyanis idén is óriási számban lepték el a kertet a váratlan vendégek.

Ráadásul a levéltetvek komoly károkat tudnak okozni, ezért meg kell próbálni távol tartani őket a növényeinktől. Azonban ez nem is olyan egyszerű feladat. Még vegyszerekkel sem. De egyáltalán nem lehetetlen, sőt, még a vegyszermentes megoldások között is van nagyon hatásos.

Ezért nem a szívünk közepe a levéltetű

A levéltetű minél kisebb, annál bosszantóbb. Főleg, mivel a méreteikhez képest aránytalanul nagy károkat képesek okozni. A levéltetveket ráadásul nagyon nehéz észrevenni, hiszen 1-2 mm nagyságúak, és a színük miatt is gyakran rejtve maradnak. Amikor pedig feltűnnek, már olyan szinten szaporodnak el a kertben, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőlük.

levéltetű

A levéltetvek és a legtöbb kártevő sajnos olyan aprók, hogy nagyon nehéz észrevenni őket. Fotó: Shutterstock

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük meg őket minél jobban, és tartsuk rajta a szemünket a növényeinken, hogy még időben meg tudjuk őket védeni a levéltetvek támadásaitól.

A levéltetvek szívó kártevők, vagyis a növényi nedveket szívják ki, és a táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki. A mézharmat a hangyák nagy kedvence, így ha sok a hangya a növényeinken, éljünk a gyanúval, hogy ott bizony levéltetvek is vannak. Ehhez pedig érdemes a növények leveleinek fonákján is alaposan körülnézni, mert ott találjuk meg őket a leggyakrabban. A levéltetvek pedig nem csak a nedveket szívják ki a növényeinkből, de különféle betegségeket, vírusokat is képesek áthurcolni rájuk.


Te hogy védekezel a levéltetvek ellen?

Sokan nem szívesen használnak vegyszereket a kertjükben, így a levéltetvek ellen is vegyszermentesen próbálnak fellépni. Ha nem szeretnénk vegyszereket használni, akkor is van rá megoldás, hogy megelőzzük, vagy eltávolítsuk a levéltetveket a növényeinkről. Ha még időben észleljük, sok esetben a megtámadott növényi részek eltávolításával meg tudjuk oldani a problémát, de sokat segítenek a sárga színű, ragacsos levéltetű csapdák is.

1. A szódabikarbóna a gyomrunk mellett az idegeinknek is jót tesz. Hogy miért? Mert kiváló a levéltetvek ellen, így amikor végre fogyni kezdenek a hatására a levéltetvek, azzal az idegeink is kisimulnak. Ehhez keverjünk el fél liter vízben 2 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál mosogatószert, és ezzel permetezzük le alaposan a növényeinket. Akár megelőzésképpen is alkalmazhatjuk.

2. A fokhagymából is készíthetünk a levéltetvek ellen permetlét. Egy liter vízhez keverjünk 100 g összezúzott fokhagymát, majd forraljuk fel és hagyjuk kihűlni. Ha pedig nincs otthon fokhagyma, forrázzuk le vízzel a csalánt, hagyjuk állni egy napig és már be is fújhatjuk vele a növényeinket.

3. Szerencsére a levéltetű sem szeret minden növényt, így legyen a kertünkben minél több körömvirág, sarkantyúka, napraforgó, levendula, oregánó és fokhagyma, messzire űzve velük a levéltetveket. Nem árt, ha az olyan növények mellé, amelyeket nagyon kedvelnek a levéltetvek, ültetünk ezekből a növényekből is.

4. Vöröshagymából is készíthetünk permetlét. 100 g felszeletelt vöröshagymát keverjünk bele 7-8 liter vízbe, és hevítsük forráspontig, majd főzzük 30 percig. A kapott oldatot hűtsük le, és hígítás nélkül használjuk fel. Ráadásul nem csak a levéltetű ellen, de még a gombás betegségekkel szemben is kiváló. Fontos, hogy az elkészült permetlevet ne tároljuk, hanem még aznap használjuk fel.

5. De, ha még idejében felfedezzük a levéltetveket, az erős vízpermettel történő lemosás is segíthet. Azonba ügyeljünk arra, hogy nehogy megsérüljön közben a növény.

6. Az is remek megoldás, ha a kertünket katicabogár baráttá varázsoljuk, hiszen ő is szívesen csemegézik a levéltetvekből, mint a zöldfátyolka, az imádkozó sáska és a zengőlegyek is.

7. A gyermekláncfű is jóval több, mint gyomnövény. Körülbelül 400 gramm gyermekláncfűlevelet öntsük fel 10 liter vízzel, hagyjuk állni legalább 3 órán keresztül, majd permetezzük le a lével a növényeinket.

8. Az illóolajok is rengeteget segíthetnek a levéltetvek támadásainak legyőzésében. A levendula, a borsmenta és a teafaolaj sem a levéltetvek kedvencei, így bátran bevethetjük őket a levéltetvekkel szembeni küzdelemben.

A teafaolaj ráadásul megelőzésre is kiváló, azonban fontos, hogy tudjuk, milyen módon lehet felhasználni növényeink védelmére. A levél- és a gyapjastetvek óriási károkat okoznak, akár a kertben, akár a szobanövényeknél. Azonban a teafaolajjal meg tudjuk előzni a levéltetvek kártételét, és ha már elkezdték a pusztítást, akkor is fel tudunk lépni velük szemben. Azonban nagyon fontos, hogy soha ne használjuk a teafaolajat hígítás nélkül!

A teafaolajos permetezőhöz egy liter vízhez adjunk 10 csepp teafaolajat és 1 csepp mosogatószert. Ha tehetjük, akkor esővizet, vagy langyos és lágy vizet használjunk. Keverjük össze, majd egy szórófejes flakonba töltve nagyon alaposan fújjuk be vele a növényeket, nem megfeledkezve a levelek fonákjáról sem. Ezt a kezelést akár kétnaponta meg is lehet ismételni, és érdemes akkor is hetente elvégezni, ha úgy látjuk, sikeresen meg tudtunk szabadulni a levéltetűtől.

rózsa levéltetű

A levéltetvek jelentős károkat képesek okozni a növényekben. Fotó: Shutterstock

Azonban arra ügyeljünk, hogy ne esőben, és ne öntözés előtt permetezzük a növényeket teafaolajos oldattal, mert az rögtön le is fogja azt mosni. Kerüljük az erős napsütésben történő permetezést is, hiszen megéghet a növény, és szélben sem érdemes permetezni, mert akkor lehet, hogy több teafaolajos permetlé lesz rajtunk, mint a növényeinken. Bátran alkalmazzuk ezt a módszert a szobanövényeink esetében is.

Ha vegyszerekhez kell nyúlnunk

Ha nem szeretnénk, vagy nem tudjuk vegyszer nélkül jobb belátásra bírni a levéltetveket, a tél végi, nyugalmi időszakban végzett permetezés ebben is a segítségünkre van. Ez ugyanis segít gyéríteni a levéltetvek egyedszámát. Azonban az igazi szaporodásukat vegetációs időszakban kell megakadályozni. Az a legjobb, ha ezt még akkor tesszük meg, amikor a levéltetvek kis egyedszámban fordultak meg.

Tehát ilyenkor kell a telelő tojásokból kikelt, és az elevenen született utódaik ellen már védekeznünk, és ne várjuk meg, míg nagy tömegben jelennének meg. A rügyfakadást követően, amikor még nem élnek a besodródott levelek között, könnyebben el is pusztíthatók. Ilyenkor megfelelőek az érintőmérgek. Ezek azért is hasznosak ilyenkor, mert így a rügyfakadáskori sodrómoly és araszolóhernyók ellen is védve lesznek a növényeink.

A későbbiekben már csak felszívódó hatással is rendelkező rovarölő szert használjunk. Ha tavasszal megfelelő módon védekeztünk a levéltetvek ellen, akkor a nyár folyamán csak a betelepülő egyedek és utódaik ellen szükséges még pár alkalommal permeteznünk.

A házilagos, vegyszeres megoldások között igazán népszerű a mosogatószeres vízzel történő lemosás is. Ezt többen cukorral vagy ecettel kombinálják. 2 l vízhez 1 evőkanál cukrot, 1 kávéskanál mosogatószert és 1 evőkanál ecetet adjunk hozzá, és ezzel mossuk le a növényeket.

Te hogyan védekezel a levéltetvek ellen? Írd meg nekünk hozzászólásban!