A július az egyik legmelegebb nyári hónapunk, ezért ilyenkor különleges odafigyelésre van szüksége a kertünknek. Ráadásul ekkor már nagyon sok minden beérik, így rengeteg gyümölcs és zöldség kerülhet az asztalunkra. Így hát a július igazi főszezon, akár a nyaralásról, akár a konyhakertekről van szó.

De ki gondol a pihenésre, amikor rengeteg feladat várja a kertben! Így hát ilyenkor a kertész nem kertel, és rengeteget foglalkozik a kerttel. Ez a hónap ráadásul a kerti teendőkön túl még a befőzésekről is szól. Így hát, munkára és kalandra fel, vegyük sorra, mire kell feltétlenül időt szakítanunk júliusban!

Ezek a júliusi teendők várnak rád a kertben

1. Ahhoz, hogy egész nyáron át virágokkal teli legyen a kertünk, gondoskodjunk a növényeink rendszeres öntözéséről. A nagy hőségben akár naponta kétszer is megöntözhetjük a növényeket, de ezeket soha ne a legmelegebb időszakokra időzítsük. A legjobb, ha kora reggel öntözünk, ha pedig kétszer is szükségesnek látjuk, a második, esti öntözésre akkor kerüljön sor, amikor már kissé lehűlt a levegő. Ez azért fontos, mert a nappali nagy melegekben a talaj is felmelegszik, és ha a felhevült talajt locsoljuk, az kedvez a különféle gombás megbetegedéseknek.

Ha sok virágot szeretnénk, akkor mindig távolítsuk el az elnyílt virágokat, hogy a növény minden energiáját az újak meghozatalára tudja fordítani. Fontos, hogy a virágzó növényeknek nem csak vízre, de tápanyag utánpótlásra is szüksége van, így ilyenkor minden növényt, a saját igényei szerinti mennyiségben és minőségben kell ellátni tápanyaggal.

locsolókannák felkötve

Az öntözésről se feledkezzünk meg. Fotó: Shutterstock

2. Ügyeljünk a gyepre is. A gyepet, szintén az előbb említett gombás megbetegedések miatt, inkább reggel öntözzük. Elég kéthetente nyírni a füvet, és ha lehet, ezt se a legnagyobb napsütésben tegyük. Figyeljünk rá, hogy mindig éles legyen a fűnyíró pengéje, hiszen egyébként nem levágni fogja a füvet, hanem kitépi azt, barnás, vagy szürkés foltokat hagyva a gyepen.

3. A másodvetés segítségével megduplázhatjuk a kertünk méreteit, és egészen őszig friss zöldségekkel láthatjuk el a családot. Ágyásaink fele ilyenkor már amúgy is üres, hiszen leszüreteltük a zöldborsót, a hónapos retket, a fejes salátát és a spenótot is, így hát ne engedjük, hogy a gyomok felüssék szemtelen kis fejüket, és újult erővel lássunk neki a vetésnek.

Ehhez először is ki kell tisztítanunk az ágyásokat, vagyis el kell távolítani belőlük minden gyomot és növényi maradványt. Fontos, hogy frissítsük is fel a talajt. Ha kötött, agyagos a talaj, akkor érdemes érett komposztot, ha laza, homokos a talaj, akkor rostos tőzeget, vagy istállótrágyát alkalmazni. Ezután ássuk fel és tegyük porhanyóssá az ágyásokat, majd kezdődhet is a vetés.

Mindenképp olyan növényekben gondolkodjunk, amelyeknek rövid a tenyészidejük, hogy még a fagyok előtt szüretelhessünk. A legjobb választás erre az uborka, a zöldbab, a burgonya, a cékla, a csemegekukorica vagy a póréhagyma. Az őszi és a téli retek is kitűnő választás, hiszen mindössze 100 napos a tenyészidejük. A gömb alakú müncheni sörretek, vagy a fekete erfurti retek is dúskál vitaminokban, így akár mindkettőnek kereshetünk helyet az ágyásokban.

Az őszi saláta, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta és spenót magjait is elvethetjük júliusban, de nyugodtan vethetünk most babot is. A petrezselymet is nyugodtan elvethetjük most, így sokat spórolhatunk, hiszen igen jelentős az ára a boltban.

4. Habár júliusban a kertben egész biztosan nincs "uborkaszezon", azért igazából mégis csak van, még ha a szónak nem is ebben az értelmében. Ugyanis a nyár egyik kedvelt finomságának is itt van már az ideje, és készülhet a sok finom kovászos uborka. De ahhoz, hogy ne a boltból kerüljön az üvegbe, még most sem késő elvetni a magjait a kertbe.


4. Ne feledkezzünk meg a levenduláról sem, melyet most érdemes levágni, és kis csokorba kötve megszárítani, de így van ez a fűszernövények legtöbbjével is.

5. Ha július, akkor kajszibarack! Mivel igen gyorsan romlik, így a nagyüzemi gazdaságok félérett állapotában szüretelik le, amikor még messze nem olyan zamatos, mint amilyen éretten. Így sokkal jobban járunk, ha van belőle a kertünkben, mert így tökéletesen érett állapotában juthatunk hozzá. Az igazán finom lekvárhoz pedig pontosan ilyen barackokra van szükség!

6. A szőlő is igényli a törődést. Júliusban a legfontosabb feladat, hogy biztosítsuk az összes kis szőlőszem kezdemény számára a zavartalan napozást. Ha ugyanis nem jutnak elegendő napfényhez, nem képesek cukrokat és savakat termelni, amelyektől a csodás zamatukat nyerik. Ezért a tőkén egymáshoz túl közel lévő, fürtöket nem viselő hajtásokat törjük le tőből. Ne aggódjunk, az csupán szemen szedett hazugság, hogy ez árthat a szőlőnek. Ezek a sebek nagyon gyorsan begyógyulnak majd, és cserében olyan hálás lesz a növény, hogy szőlőszem nem marad szárazon a nagy boldogságában.

7. Sajnos nem csak a termésben bővelkedünk ilyenkor, hanem a kártevőkben is. Például a  krumplibogárral is most kell megküzdenünk. A legegyszerűbb, de egyben a legfárasztóbb módszer, ha egyesével távolítjuk el őket a növényekről, akár kifejlett bogár formájában, vagy a levelek fonákján található tojáscsomók és lárvák elpusztításával. Ha nem szeretnénk mi végezni a piszkos munkát, gyűjtsük össze őket, és bízzuk rá a tyúkokra. Nagyon hálásak lesznek érte!

paradicsom karózva

Ne felejstük el ellenőrizni a paradicsom karóit sem. Fotó: Shutterstock

A levéltetvek is elemükben érzik magukat ilyenkor. Nagyon szaporák, így egy év alatt akár 10-12 nemzedék is felnőhet a kertünkben, ha nem vigyázunk. A levéltetű apró termetű, de annál nagyobb károkat képes okozni. Mindössze 1-2 mm-es, törékeny, gyakran szárnyakkal is rendelkezik, és előszeretettel telepszik meg mindenen, aminek sárga a színe. De nem csak a sárga vonzza őket.

Sajnos nagyon gyorsan el tudnak szaporodni, hiszen az áttelelő alakok szárnyas levéltetveket nevelnek, amelyek könnyen elterjednek, és a növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű utódokat hoznak létre. Ezek a levéltetvek telepben élnek a levelek hátoldalán. Általában zöld színűek, így nehéz észrevenni őket a növényen.

A levéltetvek szívó kártevők, vagyis a növényi nedveket szívják ki, hiszen ezekkel táplálkoznak. A növények levelei ennek hatására összesodródnak, elszíneződnek, és a levéltetvek a hajtásokat is gyakran megtámadják. Vannak kifejezetten egy növényfajra szakosodott levéltetvek, mint amilyenek például a rózsa levéltetvei, de sok levéltetűnek mindegy, miből táplálkozik, csak növény legyen.

A kártevő rovarok elleni védekezés egyik egyre népszerűbb módja a biológiai védelem, amikor olyan rovarokat csábítunk a kertünkbe, amelyek szívesen fogyasztják a levéltetveket. Ilyen például a gyerekek kedvence, a katicabogár, de a sáskák és a parazitoid fürkészdarazsak is nagyban segítenek a levéltetvek elleni küzdelemben.

8. A kert most még tele van olyan csodás zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyekkel vissza tudjuk idézni a nyár hangulatát és ízeit a legsötétebb, leghidegebb és leghosszabbnak tűnő őszi és téli estéken. A befőzésben ráadásul részt vehet az egész család. Készíthetünk lekvárokat, szörpöket, befőtteket vagy akár le is fagyaszthatjuk a termés egy részét.

De gondolkodhatunk akár aszalásban, bor készítésében, fűszernövények esetében pedig szárításban is. A legfontosabb, hogy sérült, fonnyadt vagy túlérett gyümölcsöt vagy zöldséget soha ne tegyünk el. Csak elrontaná a többiek tökéletes ízét és illatát.

9. Ne feledkezzünk meg a paradicsomról sem. Nagyon fontos feladat ilyenkor a kacsozás, mely során el kel távolítani a növény tövénél keletkező úgynevezett fattyúhajtásokat és hónaljhajtásokat. Minél kisebb korukban szabaduljunk meg tőlük, mert így nem fog sérülni a növény, és nem vonnak még el annyi energiát a paradicsomtól, amely így az új termések hozatalára tud koncentrálni. Így jóval több, nagyobb és ízletesebb paradicsomunk lehet.

Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük a karókat is, és kötözgessük szorgalmasan, hiszen egyre több lesz a paradicsomtermés, így a növénynek egyre nagyobb súllyal kell megbírkóznia.

kajszibarack fán

Időszerű lesz a hónap végén a kajszibarack zöldmetszése is. Fotó: Shutterstock

10. A zöldmetszésről se feledkezzünk meg. A csonthéjas gyümölcsöknél, mint amilyen a cseresznye, a meggy, a korai szilva és a kajszi, a szüret végeztével el kell távolítani a felesleges, túl sűrűn nőtt ágakat, hogy a korona a levegő által jól átjárható, szellős legyen, és kellő mennyiségű fényt kaphasson.

11. Habár rengeteg a munka a kertben, mindig ügyeljünk rá, hogy ne erőltessük meg magunkat, különösen a nagy nyári melegben. A déli órákban ezért inkább vonuljunk árnyékba, és töltsük az időt olvasással. A honlapunkon nagyon sok érdekes cikk közül lehet szemezgetni, amelyek hasznos kikapcsolódást nyújtanak a hőségben.