A kutatók egy új fajtát fejlesztettek ki az utóbbi évek egyik legkeresettebb finomságából.
Mindenhol ott van
Az avokádó kétségkívül a 2010-es évek egyik hatalmas győztese, hiszen a közösségi médiában, videókban és képeken kizárólag avokadós szendvicsekkel, krémekkel, valamint süteményekkel találkozhattunk. A rajongás teljesen érthető, hiszen amellett, hogy finom, tele van egészséges zsírokkal.
Egyetlen probléma vele, hogy fokozza a társadalmi egyenlőtlenségeket, ráadásul igencsak megterheli a környezetet is. Ahhoz, hogy reggel avokádós pirítóssal indíthassuk a napot, vagy guacamoleval zárjuk az estét, a gyümölcsnek sok mindenen át kell mennie. A kutatók most megoldást találtak a problémára - írja a Nosalty.
1950-ből indulunk
Az University of California Riverside (UCR) egyetem Természettudományi és Agrártudományi Iskoláján az 1950-es években indult el az elismert avokádónemesítési program. Ez idő alatt nyolc fajtát sikerült szabadalmaztatni belőle. Most bejelentették, hogy egy új, szabadalmaztatás alatt álló fajta jelenhet meg a polcokon. Ez a Luna UCR.
Több mint fél évszázadon át dolgoztak rajta és még több évben telhet, mire ténylegesen megvásárolhatjuk őket, de végre világossá vált, hogy bőven akad előnye a manapság megannyi ember számára ismert Hass savokádóval szemben, ami a világon eladott gyümölcs 80 százalékát teszi ki.
Kis fákon történik a termesztés
A Luna avokádót kis fákon termesztik, ami lehetővé teszi, hogy sűrűen és szorosan ültessék őket, ami így sokkal kisebb helyet igényel. Emellett a virágai remek pollenszórónak számítanak más típusok számára. A Luna minőségi kiváló, étkezésre alkalmas, sokáig eltartható típus.
A legnagyobb előny talán a smaragdzöld helye, ami sötétfeketére változik, amikor a gyümölcs teljesen érett. Nem kell tehát többé találgatni, hogy az avokádó ehető-e vagy sem. A kutatók szerint remek az íze, apró különbségek vannak közte és a Hass típus között, de ez is alkalmas guacamole készítéséhez. A legnagyobb eltér talán a krémesség, hiszen a Luna állaga simább, mint a Hass.
Mára már az egész világon elterjedt az avokádó, a belőle készült szendvicsek és krémek - fotó: pexels.com
Az új avokádónak azonban nehéz dolga lesz, hiszen a jelenlegi kedvenceket nem egyszerű letaszítani a trónról. A Luna fajtának ízben kell majd többet adnia, hogy legyőzze a Hass-t, majd idővel átvegye a helyét a fogyasztók tányérján.