Ha van kertünk, akkor ott helye van a veteményesnek is. Persze sok idővel, sok munkával jár, de a saját zöldség megfizethetetlen. Mind az egészségünk számára, mind az önbizalmunknak, hiszen elképesztően sok dícséretet zsebelhetünk be, ha saját veteményesünk van!

Az egészség mostanában ráadásul még jobban felértékelődött, mint valaha. Emellett pedig az otthon könnyen elérhető élelmiszerek is jóval fontosabbá váltak, mint az eddigi életünk során. Sokan vágtak bele az otthoni kenyérsütésbe, és kezdték el igazán értékelni a saját kezük által előállított ételek jelentőségét.

paradicsom tövek kert

Nincs finomabb a kertünkben frissen szedett paradicsomnál. Fotó: Shutterstock

A saját veteményes gondolata sokakat utolér, amikor kertes házba költöznek. Azután valahogy a legtöbb esetben meg is feledkeznek róla. Pedig hatalmas érzés, amikor a kis magból kikel az első növény, és beleharaphatunk az első, saját magunk által termesztett hónapos retekbe. Eláruljuk, melyek legyenek az első lépések, hogy könnyedén vághass bele az otthoni zöldségtermesztésbe, és abban is segítünk, hogy melyik növényeket érdemes először termesztened.

Ezekre a tervekre pedig tökéletesen ideális a téli időszak, amikor hamarabb sötétedik, így több szabadidőd marad talán arra, hogy elő tudj készülni a tavaszi időszakra. Így akkor már kész tervekkel, beszerzett vetőmagokkal és palántákkal felvértezve tudsz belevágni élted egyik nagyon hasznos kalandjába.

Ezek az első lépések a saját veteményeshez vezető úton

1. Válaszd ki a veteményesed számára a megfelelő helyet

Fontos, hogy ehhez tudd, a termeszteni kívánt növényeknek milyenek a fényigényei. Ugyanis, ha a napfényt kedvelő növényeket árnyékba fogod elvetni, akkor egészen biztosan nem lesz olyan jó a termésed, mint ha megadnád nekik, amire vágynak. Így, ha árnyékot, és napfényt kedvelő zöldségeket is szeretnél termelni, érdemes két helyre telepíteni a veteményesed.

Fontos, hogy a talaj is megfelelő legyen. Ha a kerted talaja nem felel meg az adott növénynek, akár magaságyásban is gondolkodhatsz. Így egyrészt nem kell olyan mélyre hajolni kertészkedés közben, így akár az idősebb családtagokat is be tudod vonni a termesztés örömeibe, másrészt a magaságyást fel tudod tölteni olyan termőfölddel, amelyre az adott növénynek szüksége van.


2. Tervezd meg, milyen zöldségeket fogsz termeszteni

Ne engedj a csábításnak, és ne ess bele abba a hibába, hogy túl sokféle növényt akarsz megtermelni. Érdemes az első évben csak néhány zöldséggel kísérletezned. Lehetőleg olyanokat válassz, amelyek felváltva végig fogják teremni a tavasztól őszig tartó időszakot, hogy mindig legyen mivel foglalkoznod, és leginkább is mindig legyen mit szüretelned.

retek kert

Az otthon termesztett zöldség igazi büszkeség a kertésznek. Fotó: Shutterstock

Mindenből csak egy keveset termelj, hiszen ha túl sok mindent vetettél el, a munkád is meg fog sokszorozódni. Először kicsiben gondolkodj, azután meglátod, miből mennyi fogyott, és mire van még igény, és ahhoz tudod igazítani a jövő évi vetési terveidet. Fontos, hogy olyan zöldségek mellett dönts, amelyet a családtagjaid is kedvelnek. Olyannal ne bajlódj, amit senki sem szeret.

3. Oldd meg az öntözés lehetőségét

Ha van kerti csapod, akkor az már félsiker, hiszen egy slag segítségével könnyedén meg tudod oldani a locsolást.

4. Vásárolj vetőmagokat

Nem érdemes másoktól kapott magokkal kísérletezni, hiszen a napfény, a víz és a termőföld mellett a negyedik legfontosabb tényező a vetőmag. Ha rossz minőségű vetőmagot használsz, teljesen feleslegesen dolgozol, mert el fog maradni a sikerélmény. A magokat mindig a csomagolásukon lévő leírás alapján ültesd el.

5. A veteményes örök érték

Mert a befektetett munka biztosítja, hogy te és a családod igazán friss és biztonságos élelmiszert fogyaszthattok. A munka pedig azon túl, hogy meghozza zöldségét, vagy gyümölcsét, fizikailag és lelkileg is tökéletesen karbantart. Így nem tudunk olyan érvet felhozni, ami a veteményes ellen szólna.

Hidd el, egy idő után azon fogod kapni magad, hogy egyre kevesebb a bevethető terület, és egyre több üres ágyást szeretnél, hogy még több zöldséggel és gyümölccsel tudd ellátni magatokat. Mert a saját veteményes biztonságot ad, rendszerességre nevel, és büszkeséggel tölt el. Egy idő után pedig a kertészkedés válik a szenvedélyeddé.

6. Komposztálás és befőzés, a kertészkedés kellemes velejárói

A kertészkedés elkezdésekor a komposztálásba is belevághattok, hiszen így jóval kevesebb hulladékot fogtok termelni, ráadásul tökéletes termőföld lesz a végeredmény, amelyben sokkal jobban fognak fejlődni a növényeitek.

Szintén célszerű gyűjteni az esővizet, hiszen így fertőtlenítőszer nélkül tudjátok öntözni a növényeiteket, és ráadásul még vízdíjat sem kell fizetnetek érte. A legjobb, ha nem csak idény jelleggel állnak rendelkezésetekre a különféle egészséges zöldségek és gyümölcsök, hanem fel is tudjátok dolgozni azokat. Így a sok lekvár, befőtt, esetleg pálinka mind vissza fogják idézni, hogy miért is volt érdemes belevágni az otthoni gyümölcs- és zöldségtermesztésbe.

Ezekkel a zöldségekkel kezdd

Az alábbi zöldségekkel még a kezdő kertészek is könnyedén elboldogulnak, így érdemes velük kezdeni az otthoni zöldségtermesztésedet. Így egészen biztosan nem marad el a sikerélmény, ami meg fogja szépíteni a munkával töltött időszakok emlékét is.

veteményes

A házi veteményes a lelket és a testet is karban fogja tartani. Fotó: Shutterstock

1. Retek

Ha türelmetlenül várod, hogy végre meg is kóstolhasd kétkezi munkád gyümölcsét, illetve zöldségét, a retket feltétlenül próbáld ki. Nagyon finom, nagyon egészséges, nem igényel nagy területet, ráadásul a magvetés után 6 héttel már szüretelhető is. A retek szereti a napfényt, így olyan helyre ültesd, ahol élvezheti azt. Az a legjobb, ha közvetlenül az ágyásba veted. Érdemes nem túl sűrűn vetni, mert ha túl közel vannak egymáshoz, elveszik egymás elől a tápanyagot, és nem fognak megfelelően fejlődni. Ügyelj arra, hogy a talaj mindig egyenletesen nedves legyen, mert különben nem lesz homogén a zöldség húsa.

4-6 héttel az utolsó fagy várható ideje előtt kell elvetni a retekmagokat, ez azt jelenti, hogy körülbelül március közepén lesz itt az ideje. A magokat 1-2 centiméter mélyre és egymástól körülbelül 2-3 centiméter távolságra vesd el úgy, hogy a sorok között 30 centiméternyi távolság legyen. Ha folyamatosan szeretnél retket enni, akkor 10 nap különbséggel ültesd el a következő adagot, így nem fogsz kifogyni a finomságokból.

Ügyes trükk, ha a petrezselyem magokat kevered a retek magjával. Mivel a petrezselyem nagyon hosszú idő után bújik ki, a gyorsan kibújó retek megmutatja, hogy hova vetettük. Mire a petrezselyem növekedésnek indul, a retket már szüreteljük is.

2. Saláta

Bármelyik salátát választhatod, legyen akár fejes, akár madársaláta, egészen biztosan nem marad el a sikerélményed. A saláta magvai még a fagyokat is kibírják a talajban, és nagyon gyorsan kikelnek, így akár már február végén, március elején elvetheted azokat. Érdemes egyszerre nem sokat vetni, hanem 10 nap csúsztatással, hogy folyamatosan friss salátához juthass.

A salátát akár balkonládában is termesztheted, ha nincs kerted. A szabadföldi vetéshez fontos, hogy fellazítsd a földet, és jó minőségű komposztot forgass a talajba. A retekhez hasonlóan a saláta is a napos helyet kedveli. A magvakat 1-2 cm mélyen, 15 cm-es sávban vesd, majd takard be földdel. Amikor a kis növények 1-2 centiméteresek lesznek, ritkítsd az állományt úgy, hogy a növények között legalább 5-6 cm hely maradjon. Így kellő tere lesz a fej növekedéséhez.

A kiszedett növénykéket át is palántázhatod egy másik helyre. A salátának a fej növekedésével megnő az igénye a víz iránt is, így folyamatosan ügyelni kell az öntözésére. A fejképződésig kis adagokban, inkább kora reggel öntözd. Hamarosan csodás fej salátáid lesznek, melyeket folyamatosan szedhetsz.

zöldborsó kert

A zöldborsót könnyű termeszteni, és nagyon nagy öröm fogyasztani. Fotó: Shutterstock

3. Zöldborsó

A zöldborsót április közepéig kell elvetni. Nem szereti a meleget, így 25 Celsius-fok felett már nem hoz virágokat, ezért kell korán vetni. A borsó a jó vízáteresztő képességű, tápdús talajt kedveli. A borsószemeket 3-6 centiméter mélyre és 25-30 centiméter sortávolságra vesd. Érdemes kéthetes időközökkel vetni, hogy így hosszabb legyen a termesztési időszak.

Mivel a borsó kúszónövény, érdemes valamilyen támasztékot biztosítani számára, hiszen így sokkal jobb lesz a terméshozama. A borsó szereti a napfényt. Ahhoz, hogy jó termést hozzon, érdemes trágyával vagy érett komposzttal táplálni a talaját. Fontos, hogy folyamatosan öntözd, és ne hagyd kiszáradni a talajt. Ehhez használhatsz különféle talajtakaró növényeket is. Ügyelj rá, hogy rendszeresen kapáld és gyomtalanítsd.

4. Paradicsom

A paradicsom termesztését érdemes úgy megkezdni, hogy megbízható helyről vásárolod meg a palántákat. Fontos, hogy a palánták egészségesek legyenek, ne kókadjanak le, a száruk erős legyen. A palántákat a fagyok után, május végén kell kiültetni a kertbe.

A palánták alsó leveleit csípd le, majd kellően mélyre ültesd el a kis növényeket. Az alsó levelei ne érjenek a talajhoz, mert az kedvez a gombás megbetegedéseknek. A palántákat  50-70 cm távolságra ültesd egymástól. A javasolt sortávolság 1-1,5 méter. A paradicsom rendszeres öntözést igényel, azonban, mivel hajlamos a különféle gombás megbetegedésekre, ügyelj rá, hogy az öntözés során a leveleit ne érje víz.

A paradicsomfajták egy része magasra fog nőni, így a termés súlya alatt elfekszik, ezért feltétlenül karózást és kötözést igényel. Így a növény nem törik el, a termés pedig nem ér le a földre, és nem rohad el. Ráadásul így sokkal több levegő és napfény éri a termést, és a gombás megbetegedések lehetősége is lecsökken.

A paradicsomnál a levelek tövéből úgynevezett hónaljhajtások törnek elő, amelyek ha megerősödnek, a bokor elsűrűsödik, ezért ezeket a hajtásokat mielőbb ki kell csípni. Ezt nevezik kacsolásnak. A kacs a paradicsom levélnyelének és szárának találkozásánál előtörő hajtás, amiből új szár képződik. Ahány kacs megmarad, annyi száras lesz a növény. A bokor ezáltal sűrű és levegőtlen lesz, így a terméseket sem tudja annyi nap érni. Ezért érdemes egy vagy két szárat meghagyni, és a kacsok többi részét letörni.

Reméljük meghoztuk a kedved, és tavasszal te is belevágsz az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztésbe. Kérlek oszd meg velünk tapasztalataidat, és az első terméseid fényképét.