Érdekes a természet. A téli időszakban áll a legkevesebb friss zöldség és gyümölcs a rendelkezésünkre, amikor pedig a legnagyobb veszélynek van kitéve a szervezetünk, hiszen ekkor támadnak a leginkább a különféle vírusos megbetegedések. Azonban ilyenkor is akad néhány igazán finom, és egészséges zöldség és gyümölcs, amelyek fogyasztásával sikeresen vehetjük fel a harcot a megfázás és az egyéb megbetegedések ellen.

Az egyik ilyen a téli retek. Több fajtáját is megvásárolhatjuk a boltokban, mindegyik igazán finom és nagyon egészséges. Ha pedig megkóstoltad és szerelem lett első harapásra, érdemes a tavaszi ültetési tervedbe is felvenned mint a hónapos retket, mind pedig a téli retket, hiszen ha helyet adsz nekik a kertedben, nagyon hamar juthatsz hozzá az igen ízletes és egészséges falatokhoz.

Ezért fogyaszd a téli retket

Választhatsz, hogy a hosszúkás, fehér színű jégcsap retket, a kis piros, kerek hónapos retket, vagy a fekete színű retket szeretnéd. Mindháromra számíthatsz, hiszen elősegítik az emésztést, jót tesznek a veseműködésnek, megelőzik az epekövek kialakulását, segítenek a szervezet salaktalanításában, erősítik az immunrendszert, és még a köhögés esetén is segítséget nyújtanak.

jégcsap fekete retek

Gömbölyű, vagy hosszúkás, a téli retek mindenképpen nagyon finom. Fotó: 123rf.com

A fekete retek nagyon gazdag a különféle vitaminokban és tápanyagokban, így bővelkedik rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Ezen kívül a rosttartalma is igen magas, így segíti az emésztést. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy támasza az immunrendszerünknek, a benne található olajok pedig könnyedén felveszik a harcot az orrdugulással és a köhögéssel szemben.

A koleszterinszintre is jó hatással van. A benne található glükozinátok segítik a májat a méregtelenítési folyamatokban, emellett nagyon sok antioxidáns található a retek levében, melyek megvédik a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.

A fogyókúrázóknak is jó barátja a fekete retek, hiszen magas rosttartalma mellett alacsony kalóriatartalma is van. A téli retket nyersen, felszeletelve lehet fogyasztani, azonban ne sózzuk meg. A belőle készült reteklevet évezredek óta szívesen fogyasztják. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy ledaráljuk és megcukrozzuk a retket. Ennek hatására levet fog ereszteni, amelyet mézzel fogyaszthatunk. Ezzel nagyon sokat tudunk tenni az immunrendszerünk megerősítésének érdekében.

Termessz te is fekete retket

A fekete retek lágyszárú, kétéves növény. Levélnyele húsos, szára magas és elágazó. Tenyészideje kilencven és százharminc nap közötti. Ha szeretnél saját magokból fekete retket termeszteni, akkor várd meg a második évet, és júliusban gyűjtsd be a magokat. Azért is nagyon népszerű, hiszen a finom, hónapos retket nyáron már nem lehet termeszteni, viszont a téli retek egészen hosszan ellát minket csodás termésével.

A fekete reteknek két formáját ismerjük, a hosszú és gömbölyű téli retket. A fekete, hosszú téli retek nagyon finom, és könnyen szeletelhető, alakja henger alakú, színe pedig a nevéhez hűen fekete. A fehér, gömbölyű téli retek igazán szép, gömb alakú finomság, melynek fehér húsa igazán ízletes.

A fekete retket termesztheted  fő- és utónövényként is. Kedveli a jól megmunkált laza talajt. A kötöttebb talaj hatására az íze általában csípősebb, és a gumók is hamarabb válnak fássá. A vetés előtt nem igényel szerves trágyázást, de érdemes a talajt alaposan felásni és átforgatni. Mivel aprócska magjait nehéz vetni, így ritkítással lehet később megfelelő helyet biztosítani a számára.

Tekintettel nagy gumóira és nagy lombozatára, 35-40 cm széles sorokba, és 15 cm körüli tőtávolságra érdemes vetni, illetve meghagyni a kikelt növénykéket a ritkítás után. A vetésmélység 2-2,5 cm legyen. A fekete retek gondozásával nem kell sokat bajlódni, így kezdő kertészek részére is ajánlott a termesztése. A legfontosabb, hogy kellő mennyiségű vizet kapjon, és gyomláljuk az ágyását. Mivel a téli retek gyökérzete mélyebbre húzódik, érdemes ritkábban, nagyobb vízadagokkal öntözni. A kapálásra és gyomlálásra pedig folyamatosan szánjunk elég időt.

fekete gömbölyű retek reszelve

Szeletelve, reszelve, vagy a levét elfogyasztva is jól járhatunk a fekete retekkel. Fotó: 123rf.com

A téli retek fényigénye nagy, így érdemes a kert legnaposabb részét kiválasztani számára. Ha nem jut a fekete reteknek elengedő napfény, akkor a gumói nem lesznek kellően finomak és nagyok. A többi retekhez képest a hőigénye is nagyobb. Ha szerves trágyát adunk neki ősszel, azt nagyon meg fogja hálálni.

Sajnos többen is szeretjük a retket, így a drótférgek és a csigák is. A fekete retket érdemes még a fagyok előtt betakarítani, így októberben szedjük fel. Óvatosan bánjunk az ásóval a felszedéskor, mert az ekkor megsérült retket nem tudjuk majd télre eltárolni, így azonnal el kell fogyasztanunk. Azonban a sértetlen fekete retkeket nem kell egyszerre elfogyasztanunk, hiszen kitűnően tárolhatóak hűvös helyen, leginkább a pincében, nedves homok között, a sárgarépához és a gyökérpetrezselyemhez hasonló módon.

Augusztus végétől szeptember közepéig ismét vethetjük a fekete retket. Ekkor azonban már nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen túlöntözve, hiszen ekkor az időjárás is jóval csapadékosabb, és a páratartalom is magasabb. Amennyiben túlöntözzük, úgy a termés hamar megrepedhet, és könnyebben meg tudja támadni a peronoszpóra, és egyéb, gombás betegségek.