Április 10-ig lehet jelentkezni a MATE Szent István Campusán tartandó Horgászvízkezelő-Tógazda felnőttképzési programra, amely útmutatást nyújt a horgászvizek üzemeltetőinek a tavi környezetben lejátszódó fizikai, kémiai és biológiai folyamatokról, de bárki jelentkezhet, aki érdeklődik a téma iránt.

tó

A képzés útmutatást nyújt a horgászvizek üzemeltetőinek a tavi környezetben lejátszódó fizikai, kémiai és biológiai folyamatokról – fotó: MATE

Akinek volt már kerti tava, az tudja, mekkora öröm figyelni, ahogy a tóban elültetett növények között vidáman cikáznak tavunk pikkelyes lakói. Bizonyára azt is sokan megtapasztalták már, hogy a kristálytiszta tóvíz hogyan képes egyik pillanatról a másikra zavarossá válni, hogyan kezd felgyülemleni a tóban az iszap és milyen villámgyorsan terjed el számos algafaj. Ilyenkor kétségbeesetten adagolunk a tó vízéhez mindent, ami a kezünk ügyébe akad a mihamarabbi gyógyulás reményében.

Elkerülhető azonban a pánik, ha már eleve tudjuk, hogyan óvhatjuk hobbi vagy komolyabb halastavaink vizének kényes egyensúlyát, főként, ha tisztában vagyunk azzal az alaptétellel is, hogy a halastavaknál nem is szerencsés, ha kristálytiszta vízre törekszünk, hiszen, ami a szemnek tetszetős, az a halaknak nem feltétlenül kedvező. Ahogy Dr. Hegyi Árpád, a MATE Halgazdálkodási Tanszékének tudományos főmunkatársa, a képzés vezetője elmondta, a halgazdálkodásban pontosan az a nehéz, hogy “megtaláljuk az ideális középutat.”

képzés

A képzés 32 órából áll, mely kizárólag hétvégi elfoglaltságot jelent – fotó: MATE

Ehhez nyújtanak útmutatást idén is a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halgazdálkodási Tanszékének munkatársai, az érdeklődők számára, az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő horgászvízkezelő-tógazda képzés keretén belül. A képzés 32 órából áll, mely kizárólag hétvégi elfoglaltságot jelent. Ehhez társulnak otthoni feladatok és az önálló felkészülés is.

A képzés vezetőjének tájékoztatója alapján, a képzés megkezdése szakmai előképzettséget nem igényel. A tanítványai között tudhatott az élet minden területéről érkező érdeklődőket - köztük ismert rock zenészt is - akik időről időre valamilyen minőségben visszatérnek sokéves jó viszonyt ápolva a MATE-val, és a tógazda hallgatótársakkal.

Az elmélet keretében a hidrobiológiai alapok, a horgászvizekben lejátszódó biológiai folyamatok, a törvényi szabályozás és a gazdasági, valamint védett halfajok ismertetése mellett új technológiák (vízkezelés, takarmányozás stb.), illetve a halfeldolgozás és húsminőség kérdésköre is helyet kap a tantervben. A képzés írásbeli vizsgával a zárul.

A sikeresen vizsgázók Horgászvízkezelő-tógazda tanúsítványt szerezhetnek.

lehalászás

Lehalászás – fotó: MATE

A MATE gyakorlati kurzusokkal is színesíti a képzést, melynek keretén belül a résztvevők megismerhetik a szaporítási, nyári beavatkozások és az őszi lehalászás munkafolyamatait. A hallgatók önállóan készíthetnek süllőfészket, részt vehetnek a pontyszaporítás során a termékenyítésben, valamint a keltetésben is.

További információ:

Dr. Hegyi Árpád, tudományos főmunkatárs, képzésvezető

Telefon: +36 (28) 522-000/2110 mellék vagy +36 30/220-38-27,

Email: Hegyi.Arpad@uni-mate.hu

Felnőttképzési engedélyszám: E-000293/2014

Nyilvántartási szám: B/2020/003047

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.