A Zala vármegyében, a Kis-Balaton közelében, Nagyradán gazdálkodó szőlész-borász a Zaol-nak elmondta: az eső már májusban elkezdett esni, s azóta szinte folyamatosan hullt az égi áldás.

– Biztos van olyan gazda, akinek sikerült az idei év, de országszerte a többségnek szerintem közepes vagy gyenge lesz a termése. Lehet látni olyan szőlőbirtokokat is, ahol szinte 100 százalékos kárt okozott a peronoszpóra – mondta a portálnak Kovács Ottó.

A borász hozzátette: elég, ha 2 milliméternyi eső esik, és ha nem fúj a szél, egész délelőtt nedves a levélzet, a virágzat, vagy a fürt. Idén nyáron olyan ködök is kialakultak reggelre, amilyenekhez hasonló csak ősszel szokott, természetesen, ez sem tett jót a szőlőnek. Aki eltalálta a permetezés időpontját, annál kisebb a kár, de nagyon el kellett találni, mert már néhány napos csúszás miatt is bekövetkezhet akár teljes terméskiesés.

Kovács Ottó

Kovács Ottó egy korábbi képen – fotó: facebook

Mindezt tetézi a kabócák által terjesztett fitoplazmás sárgulás és az egyre növekvő vadkár, s ha mindez összeadódik, akkor érthető a gazdák elégedetlensége. Kovács Ottó szerint már csak az hiányzik, hogy esős legyen a szeptember, rothadásnak induljon a szőlő és még a seregélyek is megjelenjenek... A szakember azt is leszögezte, biztos, hogy vannak, akiknek sikerült az idei év, de összességében sok helyről azt hallja, hogy rossz év volt a borászoknak a 2023-as.


Azt is jelezte: a szüretet elkezdték, már leszedték az Irsai Olivért, a Nérót és a zenitet, jelenleg a must kezelése zajlik, s készülnek a később érő fajták szüretelésére.