Egy öt éves kutatási projekt eredményeként az Osnabrücki Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a Müncheni Műszaki Egyetem és a Berlini Charité Orvostudományi Egyetem két olyan almafajtát állított elő, amelyek nem tartalmaznak allergén anyagokat. A programot a ZIN (Züchtungsinitiative Niederelbe) nemesítő cég irányításával végezték - olvasható a fruitveb.hu cikkében.

alma

Két olyan almafajtát állítottak elő, amelyek nem tartalmaznak allergén anyagokat — fotó: pixabay.com

Az alma leggyakrabban problémákat okozó allergénje a Mal d 1 allergén

Münchenben összesen 700 különböző ZIN fajtajelöltet mértek be a Mal d 1-re, ami az alma leggyakrabban problémákat okozó allergénje,majd egy allergiásokból álló tesztcsoporttal az alkalmasnak mutatkozó, leszűkített csoport gyümölcseiből először 30, később 100 grammot kóstoltattak meg.

A teszt során kiderült, hogy a ZIN fajták enyhébb és kevesebb reakciót váltottak ki, mint a 'Santana' fajta ami hivatalosan hipoallergénnek van minősítve. A két új fajta, a ZIN 168 és a ZIN 186 egyaránt kemény, nagy méretű, vörös héjú, roppanós gyümölcshúsú fajta, a ZIN 186-nál hangsúlyosabbak az édesebb ízek.

A nyírre allergiás emberek alma fogyasztása közben is tapasztalhatnak kellemetlenségeket

Az almában  jelenleg négy családját ismerik az allergén anyagoknak, ezek közül kettő kevésbé jelentős. Észak- és Közép-Európában, valamint Észak-Amerikában az almára allergiás emberek többségénél  a Mal d 1 allergén vált ki reakciót, mert ez igen hasonló szerkezetű a nyír pollenjében található allergénhez (Bet v 1).

Ez azt is jelenti, hogy a nyírre allergiás emberek tapasztalhatnak kellemetlenségeket az.alma fogyasztása közben is. A másik allergén a Mal d 3, ami az őszibarack Pru p 3 nevű fehérjéjére hasonlít, és keresztallergiás reakciót válthat ki. A tünetek változatosak: bedagad az ajak, viszketni kezd a száj, könnyezés, orrfolyás jelentkezhet, de rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakció is kialakulhat köhögéssel, rekedtséggel, fulladásérzéssel.

nyírfa virágzás barka pollen

A nyírre allergiás emberek tapasztalhatnak kellemetlenségeket az alma fogyasztása közben is — fotó: pixabay.com

Mi a keresztallergia?

Az allergológusok számára is rejtélyes jelenség, aminek oka még pontosan nem tisztázott. Bizonyos fehérjék - allergiás reakciót kiváltó anyagok, allergének - egymáshoz nagyon hasonló aminosavsorrendje megzavarja az immunrendszert, és már ismert anyagként azonosít egy hasonló molekulát. Ez általában akkor fordul elő, ha az immunrendszer egy adott allergénnel igen gyakran találkozik, ezért a hasonló anyagokra is hevesen reagál.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

A szénanátha gyakori kiváltó oka a nyírfa

Az Észak-Európában nagyon elterjedt a nyírfa a szénanátha gyakori kiváltó oka. A nyírfa allergénje nagyon hasonlít az alma Mal d 1 allergénjére. Szerencsére - mivel ez csak a gyümölcs húsában található hőérzékeny molekula -  az almát megfőzve megsemmisül és nem vált ki allergiás reakciót.

A nyírfa allergénje nem csak az alma, hanem a mogyoró, a kivi, a zeller, a szilva,a sárgarépa és még sok növény allergiát kiváltó fehérjéjére is hasonlít.

A másik allergén, a Mal d 3 főként az alma héjában található és hőstabil, emiatt a dél-európaiaknál mindenképpen bekövetkezik az allergiás reakció a fogyasztása után - azaz  a hőkezelés, főzés nem semmisül meg.