December – "... visszatér az enyheség?"

Az igazán hosszúra nyúlt őszi időszak, ami korántsem nevezhető szokványosnak, sokunkban azt a hitet keltette, hogy ennek már sosem lesz vége, és idén nem is lesz igazi tél. Ezt a tévhitet gyorsan megcáfolta november utolsó hete, amikor kaptunk egy kis ízelítőt a télből, az ország nagy részén hideg, télies idő volt, sőt északkeleten vastag hótakaróba öltözött a táj. A rövid távú előrejelzések enyhe idővel indítják a decembert, így felmerülhet a kérdés, hogy a téliesre fordult időjárás után vajon visszatér-e a szokatlan enyheség, és ha igen, meddig tarthat.

Mielőtt azonban rátérnénk a részletes előrejelzésre, nézzük gyorsan végig: mit mutatnak az évszázados mérések, milyen volt a tél kezdete a globális felmelegedés korszaka előtt?

Amennyiben ránézünk az első téli hónapunk átlagos hőmérsékleti viszonyait bemutató grafikonra (1. ábra), egyből szembetűnik, hogy túl nagy változás a hónap elejét, illetve végét jellemző hőmérsékletek között nincs, de a hónap második felében már a fagypont körüli hőmérsékleti értékek fordulnak elő nagyobb számban. Természetesen szélsőségek ebben a hónapban is lehetnek, amit jól mutatnak az ábrán szaggatott vonallal jelzett maximum-, illetve minimumrekord hőmérsékleti értékek.

időjárás-grafikon

December havi klimatikus hőmérsékleti adatok – ábra: MeteoPlaza

A hónap folyamán a napi minimum-hőmérséklet már többször elérte a -25 fokot (vagy az alatti értéket), és bár ezek a rekordok nagyrészt a múlt században következtek be, ám a december havi legalacsonyabb értékért nem kell időben ilyen messzire visszamennünk, hisz azt, -28.3 °C-ot Zabaron (Nógrád vármegye) 2002. december 26-án mérték.

A hónap legmagasabb hőmérsékletét, 22.0 °C-ot 1989. december 17-én, Marcali (Somogy vármegye) területén regisztrálták.


A tél hazánkban a legszárazabb évszak, csapadékosságát tekintve azonban december kiemelkedik a téli hónapok közül, ugyanis a havi csapadék mennyiségének országos átlaga 41,2 mm (a másik két hónapban az országos átlag 30 mm közelében alakul).

A csapadék területi eloszlása igen szeszélyes, hiszen csapadékos és szárazabb vidékek egészen közel találhatók egymáshoz. A Dunántúl nagy részén az átlagosnál magasabb a havi csapadék mennyisége, kivételt képez viszont az Alpokalja területe. Hasonló a helyzet az Alföldön is, ahol többnyire az átlagosnál kevesebb csapadék esik, ám az Alföld északnyugati vidékein (ide tartozik a főváros környéke is) az átlagosnál több csapadék hullik, sőt itt esik ebben a hónapban a legtöbb.

időjárás-grafikon

December havi klimatikus csapadékadatok – ábra: MeteoPlaza

Ezek után térjünk is rá a decemberi várható időjárásra, nézzük, mit mutatnak az előrejelzések!

December 1-3. között várható időjárás:

A hónap első hete annak ellenére, hogy tört hét (tulajdonképpen csak egy hétvége), mégis bővelkedik majd időjárási eseményekben. Pénteken még egy hullámzó frontrendszer meleg oldalán leszünk, így sokfelé várható eső. A csúcshőmérséklet tág határok között alakul, északon mindössze 2, délkeleten pedig akár 18-19 fokig is emelkedhet.

A tavaszias idő visszatérésébe vetett hitünket gyorsan lelombozza majd a viharossá fokozódó szél kíséretében szombaton érkező mediterrán ciklon hidegfrontja, hisz nemcsak a hőmérséklet esik vissza ennek hatására, hanem több helyen számíthatunk havazásra is.

időjárás-grafikon

Csapadékos időt okozó hullámzó frontrendszer húzódik Közép-Európa térsége felett – ábra: MeteoPlaza

Vasárnap már a ciklon hátoldalán kiépülő anticiklon hoz egyre nyugodtabb időt, keleten hózáporokkal, nyugaton némi napsütéssel.

Ilyen időre számíthatunk december 4-10. között:

A hét első felében a fölöttünk lévő hideg levegő alakítja időjárásunkat, emiatt hideg, téli idővel kezdődik a hét. Mivel éjszaka és napközben is lesznek derültebb időszakok, emiatt éjszaka helyenként erősebb fagyra számíthatunk, de napközben több-kevesebb napsütésben is lehet részünk, és ahogy haladunk előre az időben, egyre többfelé lesz fagymentes időnk a délutáni órákban. Nem lesz teljesen száraz az idő, időnként kisebb havazás, hószállingózás is lehet.

A hét második felében enyhülés kezdődik annak a ciklonnak a hatására, amely a kontinens nyugati része felől egyre közelebb kerül hozzánk.

időjárás-térkép

A Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon dél felől nagyon enyhe, páradús léghullámokat szállít térségünk fölé – ábra: MeteoPlaza

A hét végén már többnyire felhős idő várható és több alkalommal számíthatunk csapadékra, ami az ország nagy részén már eső lesz. Emelkedik a nappali felmelegedés mértéke is, a hét elején még csak 0°C, a hét utolsó napjaiban már 5 °C körül lesz a nappali csúcshőmérséklet.

December 11-17. között várható időjárás:

A hét nagy részében a Nyugat-Európa felett örvénylő, majd fokozatosan kelet felé helyeződő és eközben gyengülő ciklon alakítja időjárásunkat. Sok lesz felettünk a felhő, a hét végéig több alkalommal számíthatunk csapadékra, az enyhe idő miatt ez nagyrészt eső lesz. A hét elején a csúcshőmérséklet hazánk déli részén akár a 10 fokot is elérheti.

időjárás-térkép

,

A hét végén már anticiklon alakítja időjárásunkat, akkor kevesebb lesz felettünk a felhő, megszűnik a csapadék és észak felől hidegebb levegő áramlik fölénk, emiatt visszatér a hideg, téli idő, éjszaka többfelé erős faggyal, napközben fagypont körüli hőmérséklettel.

Milyen időjárásra számítsunk december 18-24. között?

A hét első napjaiban egy hazánktól északra elvonuló ciklon frontjai és csapadékrendszere hoznak változékony időt. Az eső mellett havazás is előfordulhat. A folytatásban a hét végéig, a karácsonyi ünnepek első napjáig már egy újabb anticiklon alakítja időjárásunkat.

időjárás-térkép

A nyugat-kelet irányban hosszan elterpeszkedő anticiklon hoz csendes, nyugodt időt az ünnepekre – ábra: MeteoPlaza

Komolyabb csapadék, erőteljes felmelegedés vagy lehűlés sem várható ebben az időszakban, éjszaka fagyos, napközben zömében fagymentes időre van esély.

December 25-31. között ilyen lesz az időjárásunk:

Csendesen, eseménytelenül, a viszonylag enyhe téli időnek köszönhetően valószínűleg hómentesen telik el majd az ünnepek időszaka. Az hét közepén tőlünk északkeletre, keletre elvonuló hidegfront mögött viszont átmenetileg igen hideg levegő érkezik fölénk, emiatt erősödik az éjszakai lehűlés, és napközben is csak fagypont körüli értékre melegszik a levegő.

időjárás-térkép

Az Észak-Európa felett örvénylő ciklon kiterjedt melegszektorral érkezik a talajközeli fagyos levegő fölé – ábra: MeteoPlaza

A hónap utolsó napjaiban a kellőképpen lehűlt talajközeli levegő fölé érkezik nyugat felől a következő ciklon melegfrontja, így minden adott lesz ahhoz, hogy egy szép havazással búcsúzzon tőlünk az óév.

Összefoglalás

Amilyen változékonyan indul a december, olyan változatos lesz a hónap végéig az időjárás. A hónap elején tapasztalható szélsőséges hőmérsékletek viszont már nem jellemzik a folytatásban időjárásunkat, igaz, lesznek hideg és enyhe időszakok is a hónap folyamán, de a hónap végére nagyjából kiegyenlítik majd egymás hatását. A havi átlaghőmérsékletet nézve valószínűleg nem fogunk az őszihez hasonló extrém meleg anomáliát tapasztalni.

A csapadék időbeli eloszlása is nagyjából egyenletes lesz a hónap folyamán, a legkevésbé csapadékos időszak éppen a karácsonyi ünnepeket is magában foglaló egy-másfél hét lesz majd. Ettől függetlenül a havi csapadékmennyiség eléri, sokfelé nagy valószínűséggel meg is haladja majd a klimatikus értéket.

Nem lesz az idei december hómentes, igaz, az egész országot beborító hólepel kialakulására kicsi az esély, de több alkalommal számíthatunk havazásra, és valószínűleg hóval búcsúzik majd tőlünk az óév is.

Minden kedves olvasónknak nagyon boldog ünnepeket kívánunk!

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk. Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Shutterstock