Május közepén még nem késő elültetni az évelő növényeket, amik utána hónapokig gyönyörű színükkel díszítik a kertet. Azt azonban fontos tudni, hogy mivel ezek több éven keresztül díszítik az udvart, így nem mindegy, hogy hova kerülnek. Vegyük figyelembe a fény- és vízigényüket, de az sem mindegy, hogy mekkorára nőnek meg.

Miért az évelők?

Fő előnyük, hogy minden évben újra és újra virágot hoznak, nem csak egy alkalommal nyújtanak varázslatos látványt. Jól átgondolt helyre téve pedig egy oázist is kialakíthatunk a kertünkben. A legtöbbnek azonban sok időre van szüksége a fejlődéshez, azonban akad pár olyan, ami viszonylag gyorsan cseperedik.

Ezektől a növényekkel rövid idő alatt színpompássá tehető az udvar

Miután vége a tavaszi fagyoknak, május közepe már ideális időszak ahhoz, hogy a virágok ültetésével kezdjünk el foglalkozni. Amennyiben azonban már ebben az évben szeretnénk, ha virágba borulnának, akkor mindenképpen érdemes gyorsan fejlődő évelőket választani.


  • Az első a mocsári hibiszkusz, amely egy mályvaféle és már az első évben virágozhat. Fontos tudni, hogy a virágai csak egy-egy napig életképesek, azonban folyamatosan újak nőnek, így egész nyáron varázslatos látványt nyújthat.
  • A Heuchera "Ginger Peach" tűzesőfajta, ami rohamosan növekszik, ahogy cseperedik, úgy változtatja a színeit, így először barackszínű lesz, majd korall, réz, végül rózsaszín. A legjobban a félárnyékos helyet szereti, de kezdő kertészek számára is ajánlott, hiszen nincs szüksége különösebb gondozásra.
  • A napszemvirág hasonlít a napraforgóra, a gyönyörű sárga virágai tüneményesen mutatnak a terasz mellett vagy az ágyásban. Nemcsak a lepkék, hanem a méhek is nagyon szeretik.
  • A rózsaverbéna csak 2-3 év után éri el valódi méretét, de ez sem akadályozza meg abban, hogy már az első évben virágozzon. Imádja a napos helyet és a mérsékelt, rendszeres öntözést.
  • A vörös sédkender egy igen méretesre növő évelő, amit gyakran takarónövényként használnak. Virágai vonzzák a pillangókat, így még színesebbé tehetjük vele az udvart. Jól tűri a szárazságot, ráadásul még támasztékra sem lesz szüksége.

A legtöbb évelőnek több időre van szüksége ahhoz, hogy teljes fényében pompázzon - fotó: pexels.com

  • A sásliliom az egyik legegyszerűbben tartható évelő, ami számtalan színben beszerezhető. Virágzási ideje különösen hosszú, magassága miatt pedig nagyon szépen társíthatjuk az alacsonyabb dísznövényekkel.
  • A margarétákat mindenki ismeri és kedveli, hiszen rengeteg virágot hoznak a nyár folyamán. Egészen úszik gyönyörködhetünk bennük. Az egyik legnépszerűbb ágyásnövény, ami szereti a napfényt és a vizet.
  • Ha pedig fűszernövényben gondolkodunk, akkor az izsópfű a legjobb választás, hiszen amellett, hogy jól néz ki, még hasznos is. Július közepén már varázslatos színekben pompázik, ha napos vagy félárnyékos helyre tesszük.

Forrás: femina.hu