"Felszereltük az előrejelző eszközeinket az országos hálózatunkba. Ezentúl minden szerdán megtekinthetik a környékükhöz legközelebbi csapdák fogási adatait pl. a www.zsigogyorgy.hu oldalon, a Növényvédelem fülre kattintva. Szponzorainknak köszönhetően az idén a táblázatban szereplő kártevők mellett, a kéregmoly, az amerikai szőlőkabóca és egy üvegházban a citrusmoly csapdázásához is megkaptuk a szín és feromoncsapdákat.

Az április 2-án felszerelt csapdáink közül néhányban már több száz molyt is számolhattunk pl. a szilvamoly vagy a vadgesztenyelevél-aknázómoly hímlepkéiből. Tehát a levéltetvek után (6. felhívás) a molyok is megérkeztek. (A * jelű molyok nemzedékei egymásba folynak, rajzásuk gyakorlatilag folyamatosnak tekinthető.) – olvasható Zsigó György növényorvos 10. felhívásában.

rovarcsapda rovarcsapda

Rovarcsapdák – fotók: Zsigó György/NMNK

Csapdázási adatok

Csapdázott faj

Károsított növényfajok

Nemzedék-szám

Almamoly

Alma, körte, birs, dió, (kajszi, szilva, mandula, naspolya)

2*

Szilvamoly

Szilva, ringló, (kökény, meggy, cseresznye, kajszi, őszi, dió, alma)

3*

Keleti gyümölcsmoly

Őszi, szilva, kajszi, (mandula, cseresznye, körte, birs, alma, naspolya, szőlő, rózsa)

3*

Barackmoly

Őszi, kajszi, (szilva, mandula, cseresznye, meggy)

3

Tarka szőlőmoly

Szőlő, (ribizli, szamóca, cseresznye)

3

Cseresznyelégy (2 faj)

Cseresznye, meggy, (lonc, sajmeggy), a 2 faj elhúzódóan rajzik májustól szeptemberig

1

Kéregmoly

Őszibarack, mandula, cseresznye, kajszi, meggy (idős fákon)

2

Nyugati dióburok-fúrólégy

Dió (fekete dió)

1

Gyapottok bagolylepke

Paprika, paradicsom, muskátli, rózsa, kukorica

vándorlepke

rovarcsapda

Rovarcsapda az almafán – fotó: Zsigó György/NMNK

"Örömmel látom, hogy néhány hetes szünet után újra lehet előrejelző csapdákat, feromonokat rendelni a „Növényvédelmi Kutatóintézet”-nél. A honlapjukon több mint ötven mezőgazdasági és betárolt terményt károsító rovar előrejelző eszközét számoltam össze. Itt a leggazdagabb a választék és ez a magyar kutatók munkáját dicséri.

A permetezés időpontját a legpontosabban a saját kertjükben felszerelt csapdák fogási adatai alapján tudják meghatározni. Érdemes beszerezni a legnagyobb gondot okozó molyok, legyek csapdáit.

A keleti-gyümölcsmolyt és a szilvamolyt már most is olyan mennyiségben fogtuk az egész országban, hogy máris permetezést javasolnék azoknál a gyümölcsfáknál ahol a korábbi években a gazda megítélése szerint jelentős kárt okoztak.

A permetezési ajánlásomban szinte automatikusan kezdtem leírni a „méhekre nem veszélyes” besorolású Mospilan 20 SG nevét. Sajnos áprilistól II. kategóriás lett, tehát csak a „zöldkönyves” tanfolyamot elvégzők vásárolhatják meg. (Budapesten május 23-án indul a következő képzés.)"– írja a szakember.


bundásbogár

Bundásbogár – fotó: Zsigó György/NMNK

"Mivel pótolhatnánk ezt a III. kategóriások közül kigolyózott rovarölőt pl. az almavirág porzóin lakmározó bundásbogár ellen? (04.11-i fotó) Milyen rovarölőkkel dolgozhatunk az idén? Nagyszerű összesítést kaptam Jáger Ferenctől, a Sumi Agro Hungary Kft. növényvédősétől. Köszönöm!

  • A NeemAzal nem kering el az egész növényben de mélyhatású, tehát a lepermetezett levélbe felszívódik, így a rágó, aknázó kártevők mellett a szívószájszervűek ellen is engedélyezett. (Kivéve a poloskák.)
  • Dipel DF a Bacillus thuringiensis baktériumból készült és a készítményből ennie kell a hernyóknak. A fiatal gyömölcsmoly és bagolylepke hernyók ellen hatásos.
  • A Coragen 20 SC az egyik legperspektivikusabb házikerti rovarölőnk lett, néhány gyümölcsmoly, a gyapottok bagolylepke és a krumplibogár ellen is bizonyított. Kontakt, felszívódó és gyomorméreg.
  • A Sanium System felszívódó rovarölő, pl. levéltetvek, üvegházi molytetű és a burgonyabogár ellen engedélyezett. Csak két évente használható.
  • A Laser Duplo (ez volt a Spintor) gyomor és kontakt hatású, néhány gyümölcsmoly és tripsz, a foltosszárnyú muslica, a gyapottok-bagolylepke, a burgonyabogár és a „diólégy" ellen is használható.
  • A kontakt piretroidokat már néhányszor felsoroltam pl. Decis, Karate Zeon, Kaiso Garden, stb. Általában csak kétszer használhatóak évente.
  • Klartan 24 EW szőlőben, almában molyok, levéltetvek ellen, kontakt készítmény.

Érdemes letölteni és a vásárlás előtt tanulmányozni a felsorolt rovarölők tulajdonságait" – olvasható a növényorvos cikkében.

"Egyre több élő szervezetet tartalmazó rovarölővel is találkozhatunk a gazdaboltokban. A felhasználhatóságuk talán nehézkesebb, de cserébe sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Az egyszerű anyagokról se feledkezzenek meg! A csalán kivonat, a diammónium foszfát, a gyümölcscukor, a hagymaolaj, a konyhasó, a répacukor, a talkum, az L-cisztein és a sör is engedélyezettek a kártevők gyérítésére, csapdázására" – írja Zsigó György.