„Kicsi, barna, büdös bogarak repülnek be az ablakon. Permetezzenek!” – hallottuk a panaszt nem egyszer a korábbi években, kora ősszel és tudtuk, hogy a poloskafélékhez tartozó platánbodobácsról beszélnek. Most július közepén készült a kép a platán kéregpikkelyei alá bújt platánbodobácsok csoportjáról – írja Zsigó György.

platánbodobács

Platánbodobácsok – fotó: Zsigó György

A lakossági bejelentések is beindultak, úgy tűnik, a poloskák sokfelé elkezdték a korai beköltözésüket. A szakember a paradicsomon látható ázsiai márványospoloska szárnyas imágóival találkozott leginkább a napokban. Szombaton a budai vár alatt, egy császárfa levelének a fonákján levelenként 2-3 egyedet is talált. Lesz utánpótlás! Súlyos kártételt tud okozni a kertekben és a nagyüzemi gyümölcsösökben is, pl. az almatermésűeken.

Ázsiai márványpoloska lárvái – fotó: Zsigó György

Ázsiai márványospoloska szárnyas imágója – fotó: Zsigó György

A lenti képeken „régi, jó ismerősünket”, a zöld vándorpoloskát láthatják. Csodálatos átalakuláson megy át a tojásból való kikelésétől a zöld illetve a barna színű ivarérett, szárnyas imágóvá alakulásáig. Tehát a két fenti faj mellett már a zöld vándorpoloskát illethetik a barna jelzővel. A házikertekben és a hajtatott zöldségkultúrákban komoly gondot okoz. A szívásától, nyálától foltosodó paradicsomon önök is megfigyelhetik a kárképét.

Vándorpoloska lárvái  – fotó: Zsigó György

Kifejlett vándorpoloska szürke színváltozata – fotó: Zsigó György

Kifejlett zöld vándorpoloskák – fotó: Zsigó György

A vándorpoloska elleni védekezésről Rédei Dávid, Vétek Gábor és Haltrich Attila cikke ad részletesebb tájékoztatást. Ahogy írják: jelenleg nincs még kifejezetten a vándorpoloska ellen engedélyezett növényvédő szer. A szerzők bár felsorolnak a kártevő ellen felhasználható szereket (hatásosak lehetnek a szerves foszforsav-észterek és a piretroidok), de felhívják a figyelmet arra, hogy ezek felhasználása előtt mérlegelni, kell, hogy a rovar jelenléte és várható kártétele az adott környezetben valóban elkerülhetetlenné teszi-e a növényvédő szerek használatát! „Fontos tudnivaló továbbá, hogy a vándorpoloska jól repülő faj, így sikeres kezelés esetén is rövid idő eltelte után újbóli megtelepedésével számolhatunk.” – írják. Ugyanezt elmondhatjuk az ázsiai márványospoloskáról is. Emiatt a permetezés sokszor hatástalan.

A kémiai védekezés korlátai miatt kertekben, közterületen a mechanikai védekezési megoldások (pl. a feltűnő, nagyméretű poloskák rendszeres „leszedegetése”, a zöldségnövények takarása jól elhelyezett és megfelelően kicsi lyukbőségű hálóval, átalakított lombszívó használata) kapnak nagy jelentőséget.

Az ázsiai márványospoloska részletesebb leírása dr. Vétek Gábor tollából, megtalálható ide kattintva. A téma iránt mélyebben érdeklők további információt találnak a következő oldalakon: magyarnovenyorvos.hu, zsigogyorgy.hu és az agroinform.hu Növényvédelem rovata.

Az Agroinform.hu Növényvédőszer adatbázisában megtalálja az itthon engedélyezett szereket.