A pókok mérge egy különleges és nagy hatékonyságú vegyület, amely akár 3.000 komponensből is állhat, és amelynek egyes típusait és mélységeit a tudomány megfelelő mélységben még nem ismeri, mivel a molekuláris biológia csak a legutóbbi években kezdte azt behatóan tanulmányozni – olvashatjuk a fraunhofer.de portálon. Az viszont bizonyos, hogy a természet ezt a különleges fegyvert a rovarok megölése céljából bocsátotta a pókok rendelkezésére, tehát az természetes rovarölő szert képezhet, és elméletileg óriási lehetőségeket rejt magában a humán betegségek kórokozóinak semlegesítésében is.

A pókméreg felhasználása a növényvédelemben

A pókméreg felhasználása a növényvédelemben nagy lehetőség – Fotó: Pxfuel

A német Fraunhofer Molekuláris Biológiai Intézet (IME) kutatói – Tim Lüddecke vezetésével és a Giesseni Justus Liebig Egyetemmel együttműködve – jelenleg azon munkálkodnak, hogy ennek az elméleti lehetőségnek a gyakorlati alkalmazását megvalósítsák. Az egyik alapvető probléma az, hogy az ismert 50.000 pókfaj egyedenként nagyon kis mennyiségű mérget termel, de a tudósok bizonyos pókmérgeket már szintetikus úton is elő tudnak állítani. Biztató eredményeket sikerült elérni a darázspók és az ausztráliai tölcsérhálós pók mérgének laboratóriumi előállításában, és ennek eredményeként a tudósok újszerű biomolekulákat hoztak létre. Ezek a biomolekulák a jövőben új rovarölő szerek alapanyagát képezhetik.


Mivel a pókok általában a zsákmányállatok idegrendszerét támadják meg, a humán gyógyászatban a pókméreg többek között a sztrók utáni idegsérülések kezelésében nyújthat hasznos segítséget, miközben nagyon oda kell figyelni a méreg mellékhatásainak kiszűrésére. A növényvédelemben való hasznosításnál a fő szempont a megfelelő mennyiség előállítása.

Indexkép: Pxfuel