Az automatizált technológiák széles körben alkalmazhatók a mezőgazdaságban, és jelentős előnyöket nyújthatnak a hatékonyság, a termelékenység és a fenntarthatóság terén. Az alábbiakban néhány olyan automatizált technológiát mutatunk be, amelyek a mezőgazdaságban használatosak, ellenben fontos megjegyezni, hogy a technológia folyamatos fejlődés alatt áll, újabb és újabb innovációk jelennek meg.

mezőgazdaság

A növények állapotának a megfigyelésénél a drónok használata előnyös lehet – freepik.com

  • Önjáró traktorok és robotok: Olyan járművek és robotok, amelyek képesek önállóan mozogni a mezőgazdasági területeken. Ezek a gépek lehetnek programozhatók vagy távirányíthatók, és feladataik közé tartozhat a talajmintavétel, a permetezés, a vetés, a gyomirtás és a betakarítás.
  • Drónok: A drónokat jellemzően a növényállapot megfigyelésénél alkalmazzák, távirányított szenzorokkal felszerelve, amelyek érzékelik a növények egészségét és a talajállapotot. Ezenkívül a drónok segíthetnek a területképalkotásban és a precíziós gazdálkodásban.
  • Automatizált permetezőrendszerek: Olyan rendszerek, amelyek automatikusan szabályozzák a permetezést a növények igényeinek megfelelően. Ez csökkentheti a permetezőszerek túlzott használatából eredő környezeti hatásokat és költségeket. Ezáltal a gazdaságok fenntarthatóbbá válnának.
  • Precíziós gazdálkodás: A GPS-alapú technológiák segítségével a gazdák pontosabban vezérelhetik a traktorokat és más mezőgazdasági gépeket, optimalizálhatják a vetést, az öntözést és a permetezést, ami növelheti a termelékenységet és csökkentheti a költségeket.
  • Automatizált betakarító rendszerek: Olyan gépek, amelyek önállóan vagy távirányítással végeznek betakarítási feladatokat. Ez növelheti a betakarítási sebességet és hatékonyságot.
  • Okos szenzorok és monitorozás: A gazdálkodók különböző szenzorokat használnak a talajnedvesség, a hőmérséklet, a tápanyagok szintje és más fontos paraméterek mérésére. Ez lehetővé teszi a számukra, hogy valós időben monitorozzák a mezőgazdasági körülményeket és időben reagáljanak.

kombájn

Automatizált betakarító rendszerekkel növelhető a betakarítási sebesség és a hatékonyság – fotó: freepik.com

Az automatizált rendszerek bevezetése segíthet a gazdálkodóknak az erőforrásaik hatékonyabb felhasználásában, a termelékenység növelésében és a fenntartható mezőgazdálkodás elősegítésében.

A precíziós gazdálkodás előnyeit figyelembe véve Orosz Béla családi gazdasága 2021-ben támogatási kérelmet nyújtott be a Magyar Államkincstár felé, mint Irányító Hatóság felé a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések című pályázati felhívásra. 2022-ben az Irányító Hatóság a beadott pályázati dokumentációt támogatásra alkalmasnak minősítette. Így 2022-ben kezdődött el a pályázat megvalósítása.

precíziós gazdálkodás

Optimalizálni lehet a vetést, az öntözést és a permetezést – fotó: freepik.com

„A pályázat keretein belül sikerült beszereznünk egy John Deere 6120 M traktort, egy John Deere M732I/18M szántóföldi permetezőt és egy John Deere 1755 6S ISOBUS vetőgépet. A gépek beszerzése mellett precíziós szolgáltatásokat is igénybe vettünk. A pályázatnak köszönhetően lehetőségünk nyílt a versenytársakhoz történő felzárkózásra, hiszen a szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt sok gazdálkodó használja már a precíziós gazdálkodási technológia valamely elemeit. A precíziós gazdálkodás vívmányaként keletkező adatok döntéselőkészítésbe történő bevonására nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a jövőben, illetve az adatok elemzésére is, melyhez külső szolgáltató segítségét fogjuk igénybe venni.

A pályázat sikeres megvalósításában közreműködött a STUDIUM GROUP 2020 Kft. szakmai csapata, akiknek ezúton is köszönetet mondunk a rugalmasságukért és megbízhatóságukért!"

Orosz Béla