Az orrszarvú bogár (Oryctes rhinoceros) Délkelet-Ázsi országaiban elterjedt, és a gyümölcsültetvényekben óriási károkat okoz, miközben eddig semmiféle növényvédő szer nem bizonyult ellene hatékonynak – olvashatjuk az mdpi.com hírportálon.

Orrszarvú bogár

Orrszarvú bogár (Oryctes rhinoceros) – Fotó: pixabay.com

Éppen ez a szívós ellenálló képesség ébresztette a taiwani Kaohsiung Egyetem kutatóiban azt a gondolatot, hogy ez az (egyébként kártékony) rovar – megfelelő ellenőrzés mellett – alkalmas lehet a perzisztens peszticid vegyületekkel (POP) erősen szennyezett talajok megtisztítására.

Az ilyen talajokon termesztett növények fogyasztása, főleg a vadon élő állatok és részben az emberek számára, az ún. bioakkumulációs hatás miatt lehet veszélyes.

A kutatók különböző kísérletekkel igazolták feltevésüket, és egyértelműen bizonyították, hogy az orrszarvú bogár a szennyeződéseknek akár a 95 százalékát képes eltüntetni, egyszerűen megemésztve azokat. A bogár lárvái ugyan kissé nehezebben tolerálták a különböző POP vegyületeket, de a kifejlett bogarak halálozási aránya egy akklimatizációs művelet révén jelentősen csökkenthető volt.

Az orrszarvú bogarak életmódjának és táplálkozásának pontos felderítése még további kutatásokat igényel, az azonban biztosra vehető, hogy ezek a rovarok fontos segítséget nyújthatnak a mérgező vegyületekkel erősen szennyezett talajok megtisztításában.