Tusya Gharibashvili, nemzetközileg elismert georgiai (grúz) növényápolási szakértő az utóbbi években forradalmi újításokat vezetett be a kis méretekre alkalmazott beltéri növénytermesztésben. Az újításokra alapozva, Tbiliszi székhellyel létrehozták a SpaceFarms vállalatot, amelyet részben már külföldön is ismernek.

mini üvegház

A nevelőbokszokban zöldség- és fűszernövényeket lehet előállítani — fotó: pixabay.com

Nevelőbokszokat és mini üvegházakat fejlesztettek ki

Ennek eredményeként grúz mérnökök több olyan, kis méretű nevelőbokszot fejlesztettek ki, amelyekben bizonyos zöldség- és fűszernövényeket lehet előállítani, és így a felhasználás helyén gyorsan és abszolút frissen elérhetővé tenni – írja az east-fruit.com hírportál.

Ajánlanak olyan, üvegszekrényhez hasonló mini üvegházat, amelynek 2 m2 területéről havonta 25 kg zöld növényt lehet szüretelni, minimális víz- és műtrágya felhasználás mellett.

A frissesség garantált, emiatt az éttermek és szállodák is érdeklődnek termőbokszok iránt

Elsősorban kis mennyiségben igényelt aromás növények és fűszerek jöhetnek számításba. Nagy kereslet mutatkozik (részben külföldről is) az ilyen termőbokszok iránt éttermek és szállodák részéről, amelyek az ilyen növényekből kis mennyiségre van szükségük, de az abszolút frissességet igénylik, és megfizetik.

friss fúszernövény

Elsősorban kis mennyiségben igényelt aromás növények és fűszerek jöhetnek számításba — fotó: pixabay.com

Az Adjara vállalatcsoport, Tusya Garibasvili, irányításával már akár sorozatban képes gyártani, és értékesíteni az ilyen szekrényeket, amelyek egyben egy belső helyiség esztétikus berendezésének is részét képezhetik. Emellett a szálloda vagy étterem vendégei számára egy vonzó reklámot képez, hogy a szóban forgó növényi kellékeket a helyszínen, abszolút higiénikus és esztétikus körülmények között állítják elő.