Ukrajnában évszázados hagyományai vannak a biodió termesztésének, amelyről kezdetben maguk a termesztők (gazdák) sem tudták, hogy az biotermék – írja a freshplaza.com hírportál.

dió

A kártevők régen a diófát szinte egyáltalán nem támadták meg – fotó: pixabay.com

Az ország jelenleg Európa legnagyobb diótermesztője, anélkül, hogy nagyobb kiterjedésű dióültetvénnyel rendelkezne, a termés 99 százalékát családi kertekből és erdőkből, illetve út menti fákról gyűjtik össze.

Az első hely megszerzése azzal kezdődött, hogy szinte minden vidéki ház udvarán volt egy-két diófa, amelynek ápolását, valamint a termék szárítását és feldolgozását a család különös gonddal és higiéniával, mérgező vegyszerek nélkül végezte, mivel a kártevők régen a diófát szinte egyáltalán nem támadták meg. Ennek alapján az ukrán dió különleges íze és minősége miatt több országban is ismertté és elismertté vált.


Ma már kialakulóban van a biodió tudatos termesztése, és amint Oleg Moroz elmondta, a termesztők gondosan figyelnek a tiszta és szermaradvány mentes termék előállítására.

A legutóbbi időkben olasz szakértők is segítették a termesztés tökéletesítését és külföldi kiállításokon való megismertetését. A globális diófogyasztás és kereslet számottevő növekedésére támaszkodva, az ország már évente több 100 millió dollár értékben exportál héjas diót és dióbelet.