Dél-Spanyolország (Almería és Granada központtal) Európa egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs termesztő és exportáló körzete, ahol összesen 14.000 kertészeti gazdasága működik, és Spanyolország és az egész Európa ellátásából közel 50 százalékkal részesedik – írja a freshplaza.de.

A spanyol növényvédők, a termesztők kívánsága szerint, a növényvédő szerek helyett, egyre inkább a kártevők ellenségeit hívják segítségül. Ez mára már olyan méreteket öltött, hogy egyes szakértők egy újabb „zöld forradalomról” és a vegyszeres növényvédelem fokozatos kiküszöböléséről beszélnek.

Hasznos rovarok, atkák, pókfélék és mikrobák védik az ültetvényeket (a kép illusztráció) – fotó: MTI / Lehoczky Péter

A biológiai növényvédelem, amelynek legfontosabb eszközeit a feromoncsapdák, valamint a hasznos rovarok, atkák, pókfélék és mikrobák képezik, a szóban forgó körzet paprikatermesztésének 100 százalékára, termesztésének 73 százalékára terjed ki, de az egyéb zöldségfélék esetében is meghaladja a 60 százalékot.

Helyi szakértők szerint a szóban forgó körzetben összesen mintegy 30 milliárd apró élőlény állhat a növényvédelem rendelkezésére. A következő lépésben a spanyol termesztők szegélyvetések és sövények beiktatásával igyekeznek visszaszorítani a kártevők és kórokozók behatolását a termőterületre.