A burgonyatermesztés jövedelmezőségét nagymértékben befolyásolja a gyomirtás hatékonysága. A gyomnövények nemcsak a tápanyagért és vízért versengenek a burgonyával, hanem a kártevők, kórokozók felszaporodásához is kedvező feltételeket biztosítanak, illetve a betakarítást is megnehezítik.

A burgonya gyenge gyomelnyomó képességgel rendelkezik, ezért az állomány gyommentességét az egész tenyészidőszak alatt biztosítanunk kell. Az intenzív termesztéstechnológia gerincét továbbra is a preemeregens gyomirtás adja, melyet az évelő és a későn, mélyről csírázó gyomokkal fertőzött területen posztemergens kezeléssel kell kiegészíteni.

gyomok

A burgonya gyenge gyomelnyomó képességgel rendelkezik – fotó: KITE Zrt.

A KITE által forgalmazott Arcade 880 EC preemergens gyomirtó szer hatékony védelmet biztosít a burgonya magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei ellen. A készítmény hatóanyagai közül a tiokarbamát hatóanyagcsoportba tartozó proszulfokarb az egyszikű gyomnövények elleni hatékonyságot biztosítja. A metribuzin az aszimmetrikus-triazinok csoportjába tartozik, és elsősorban a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatékony. A készítményt a gyomnövények levélen és a gyökéren keresztül is fel tudják venni, ezért preemergensen és korai posztemergensen is használható.

A készítmény kijuttatható preemergensen a másodlagos bakhátra, vagy korai posztemergensen burgonya 2 leveles állapotáig (BBCH 00-12) 3-5 l/ha dózisban. Preemergens kijuttatás esetén a megfelelő hatékonysághoz 15-20 mm bemosócsapadékra van szükség a kezelést követő 10-14 napon belül. A gyomirtást követően a mechanikai talajművelés nem javasolt. Korai posztemergensen alkalmazva a legjobb hatást a gyomok szik-2 leveles állapotában biztosítja.

burgonya

Az Arcade 880 EC hatékony megoldás a fontosabb gyomnövények ellen – fotó: KITE Zrt.

Az Arcade 880 EC kiváló hatást biztosít a burgonya fontosabb gyomnövényei ellen, pl.: a fekete csucsor (Solanum nigrum), kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), fehér libatop (Chenopodium album), csattanó maszlag (Datura stramonium), szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus). A készítmény kijuttatása 200-250 l/ha lémennyiséggel ajánlott.

Az Arcade 880 EC egy vegetációs időszakban csak egyszer használható fel, az adott táblán pedig 3 évente egy alkalommal. Egyes burgonyafajták metribuzin hatóanyagra érzékenyek, emiatt fontos, hogy kezelés előtt mindenképp tájékozódjunk a fajta gyomirtószer-érzékenységéről. A készítmény burgonyában csak 1%-nál magasabb szervesanyag-tartalmú talajon használható. A korai posztemergens felhasználás esetén 25 °C feletti hőmérsékleten fitotoxikus tüneteket okoz.

Az AKG programban az engedélyokiratban foglaltak szerint használható.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!