A Virginia dohány esetében 19, míg a Burley-nél húsz százalékkal emelte tavalyhoz képest a dohányfelvásárlási alapárait a Dofer Dohányfermentáló Zrt. – közölte a dohánytermeltetéssel- és feldolgozással foglalkozó társaság.

Hozzátették, hogy a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó vállalat a 2023-as 50 százalékos áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70 százalékkal emelte meg a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát.

A hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős vállalat a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve a dohánytermékek gyártásán át az értékesítésig, a cégcsoport pedig elkötelezett a hazai dohánytermesztés támogatása mellett – áll a közleményben.

A Dofer arra számít, hogy a dohányfelvásárlási-alapár növelése  várhatóan növeli a szerződött dohányterületeken megtermő dohány mennyiségét, ezzel a vállalat hozzájárul a helyi gazdaság élénkítéséhez és a vidéki foglalkoztatás fenntartásához.


A közlemény idézi Füzi Csabát, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatóját is, aki elmondta, a szerződött dohányterületeken megtermő dohány későbbi feldolgozását és eladását is biztosítják a sátoraljaújhelyi dohánygyárban.

Az ország másik, dohánytermeltetéssel, integrálással és felvásárlással foglalkozó társasága, az amerikai tulajdonú Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. múlt héten jelentette be az áremeléseit.