Magyarországon az elmúlt tíz évben 62 százalékkel csökkent a fecskék száma. A riasztó adatról Orbán Zoltán a Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivője számolt be az InfoRádiónak adott interjújában. A hiányzó fecskék kétezer tonna rovart, többek között szúnyogot puszíthattak volna el.

Csökken a fecskék száma Magyarországon

Magyarországon három fecskefaj, a molnár fecske, a füsti fecske és a parti fecske a legelterjettebb. Jellegzetességük ugyanakkor tápláékszerzésük nehézsége, hogy csak repülő rovarokat fogyasztanak.

A fecskepopulációk nagymértékű csökkenéséhez a nagyüzemi mezőgazdaság, a globális klímaváltozás, a nem korszerű vegyszerrel végzett szúnyogírtás, valamint az ereszek alól levert fecskefészkek együttes hatása vezetett.

Fecske – Pixabay.com

Védjük a fecskéket!

A fecskék hiánya élesen felhívja a figyelmet arra, mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek, hiszen életmódjukból fakadóan – biológiai úton – csökkentik a rovarok számát. Egy-egy egyed egy kilogram rovat is elfogyaszt, jelentősen csökkentve ezzel a kártevők számát.

A Magyar Madártani Egyesület nemcsak a fecskék évről évre használt fészkelőtelepeinek megóvására hívja fel a figyelmet, hanem a fészeklőhelyek bővítésére is: mesterséges molnár- és füstifecske fészkek kihelyezésével bárki tehet a fecskékért és a környezetünkért.