Cégünk, a Corteva Agriscience a kukorica és a napraforgó mellett nagy hangsúlyt fektet az őszi káposztarepce nemesítésére is. Ennek során kinemesítettük az őszi káposztarepcék legújabb generációját (Next Generation), kifejezetten azzal a céllal, hogy ezek a hibridek a szélsőséges körülmények között is megállják a helyüket.

Az ide tartozó hibridek mindegyikéről – így jelen esetben a PT314 és a PT315 Pioneer® hibridekről – elmondható a következő tulajdonságegyüttes:

  • kiugró termésszint a kiváló pergésellenállás révén – a kiváló pergésellenállás az új HMX (HarvestMax) génnek köszönhető, ez a gén egy magas fokú kipergés- ellenállóságot biztosít, emiatt nagymértékben lecsökken az érés során felnyíló becők száma.
  • erőteljes vigorral rendelkeznek, emellett gyors őszi fejlődés és tavasszal korai újraindulás jellemzi őket.
  • termésük olajtartalma kiváló
  • nagyon jó kórtani tulajdonságaik vannak.

Milyen adatokkal igazolható a fenti állítás, miszerint szélsőséges körülmények között is az átlagosnál jobban megállják helyüket? Ha visszaemlékszünk, 2021 őszétől 2022 júniusáig az ország nagy része nem bővelkedett csapadékban, a megszokottnál jelentősen kevesebb csapadék hullott ebben az időszakban. A száraz viszontagságos körülmények ellenére a PT314 és a PT315 Pioneer® őszi káposztarepce hibridek kimagaslottak a saját fejlesztői kísérleteinkben.

diagram

Forrás: Corteva Agriscience

A következő évben, a 2022-2023-as termesztési szezonban már sokat javult a csapadékellátottság a vegetációs szezonban, sőt, az őszi vetéseket a jelentős mennyiségű csapadék akár már hátráltatta is.

Majd 2023 tavaszán számottevő hőingást tapasztalhattunk, április elején a levegő hőmérséklete elérte a 20 °C fokot, majd lehűlés következett. Ezután egy hirtelen felmelegedéssel csapadék is jött, ezzel párhuzamosan a kifejlődött sűrű növényállományban a május közepi tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

Ilyen körülmények között is igazolódott a PT314 és a PT315 hibridjeinkről, hogy jól termeszthetőek a hazai viszonyok között, ugyanis a gazdálkodók által kivitelezett üzemi kísérleteinkben kiválóan vizsgáztak.

diagram

Forrás: Corteva Agriscience

PT314 PT315

PT314 és PT 315 – fotó: Corteva Agriscience

Próbálja ki Ön is saját területén, és győződjön meg a korai tenyészidejű PT314 és a közép-késői tenyészidejű PT315 Pioneer® hibridek kiváló tulajdonságairól!

További információkért keresse a Corteva Agriscience területi képviselőit vagy látogasson el weboldalukra!

SÓLYOM JÁNOS

vetomag-termékmenedzser, Corteva Agriscience