A New York belvárosában található Javits konferencia Központ tetején nagyjából fél hektár területen egy farmot, további mintegy 1.000 m2 területen pedig egy gyümölcsökertet telepítettek, amelyek évente összesen mintegy 18.000 kg (40.000 font) terméket tudnak előállítani – írja a timeout.com.

A kert termőtalajának vastagsága átlagosan 18 hüvelyk, és ebben – az évenként újravetett növények mellett – egyelőre 32 almafát és 6 körtefát ültettek.

A hatalmas épület pinceszintjén egy óriási (344.000 gallon befogadó képességű tartályban gyűjtik össze az  esővizet, amely a növények öntözésére szolgál.


A Javits Center tetőterében már korábban is működött 6,75 acre (2,75 hektár) területű beltéri farm, amelyet a „tetőtől a tányérig" (roof-to-table) farmnak  neveztek, és a látogatók étkeztetésének alapját képezte.

„Ezzel a megoldással, azaz egy »tetőtől a tányérig» terjedő szolgáltatást nyújtó farm megteremtésével a fenntarthatóságot szó szerint a következő szintre emeljük" – mondta Alan Steel, a New York-i Convention Center elnök-vezérigazgatója.